Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął interesować się kawą specialty w domu?

L
Lukasz1989
2026-08-25 12:40
5 Komentarzy
Szukam prezentu dla faceta, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w kawę specialty i coraz częściej robi ją w domu zamiast kupować na mieście. Pracuje na co dzień technicznie w branży usługowej, więc lubi rzeczy praktyczne, dobrze wykonane i takie, przy których widać konkretny efekt. Ma już podstawowy młynek ręczny, prostą wagę kuchenną i kawiarkę, ale mówił ostatnio, że chciałby wejść poziom wyżej bez robienia z kuchni małej kawiarni. Prezent ma być na urodziny, budżet mam mniej więcej 200-350 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli faktycznie miałoby to sens. Nie wiem, czy lepiej iść w jakiś sprzęt, akcesorium, zestaw ziaren, czy może coś związanego z nauką parzenia. Chciałbym uniknąć kupienia gadżetu, który wygląda fajnie, ale po tygodniu ląduje w szufladzie. Jaki prezent dla faceta interesującego się kawą specialty będzie naprawdę trafiony na tym etapie?

Dyskusja (5)

Strona 1 z 1

E

Ewela83

2026-08-25 14:02

A jaki mniej więcej budżet wchodzi w grę i czy on bardziej ciągnie w stronę espresso, przelewów typu V60/Aeropress, czy po prostu chce wycisnąć więcej z kawiarki?
C

CelinaOdpowiada

2026-08-25 14:40

Ja bym poszedł w coś, co od razu poprawi powtarzalność parzenia, np. porządną wagę z timerem albo dripper V60/AeroPress z filtrami i dobrą paczką ziaren. Jeśli lubi techniczne rzeczy, to taka zabawa z czasem, gramaturą i mieleniem może mu bardzo podejść. Fajnym prezentem jest też czajnik z cienką wylewką, bo przy przelewach naprawdę czuć różnicę. Masz jakiś budżet na ten prezent?
M

MartaZNotatnika

2026-08-25 18:35

Ja bym poszedł w coś, co realnie poprawi powtarzalność parzenia, bo przy specialty szybko zaczyna to mieć znaczenie. Jeśli ma już młynek i wagę, fajnym krokiem może być porządny dripper typu V60 albo Kalita, do tego czajnik z wąską wylewką i paczka dobrej kawy z lokalnej palarni. Przy kawiarce ciekawym dodatkiem byłby też lepszy tamper niepotrzebny, więc raczej celowałbym w alternatywy niż akcesoria do samej kawiarki. A jaki budżet mniej więcej masz na ten prezent?
N

NataliaBezSpiny

2026-08-25 20:02

Ja bym celował w porządny dripper V60 albo Aeropress, do tego paczkę świeżo palonej kawy i ewentualnie czajnik z wąską wylewką, bo wtedy od razu zobaczy różnicę w kontroli parzenia. Bardziej ciągnie go w stronę przelewów czy mocniejszej kawy z kawiarki?
A

Anka_z_Osiedla

2026-08-30 14:19

RE: NataliaBezSpiny
Też poszedłbym w stronę przelewów, bo przy V60 albo AeroPressie szybko widać, jak zmiana mielenia, temperatury czy czasu wpływa na smak, więc dla technicznej osoby to może być fajna zabawa. Jeśli ma zostać przy kawiarce, to może lepiej dorzucić lepszą wagę z timerem i dobrą kawę pod ten styl, ale czy on bardziej lubi czystą, lekką kawę czy coś mocniejszego?