W pracy szykujemy pożegnanie dwóch osób, które przechodzą na emeryturę, kobiety z administracji i pana z działu technicznego. Znam ich dość dobrze zawodowo, ale prywatnie już mniej, dlatego wahamy się między elegancką pamiątką, voucherem a czymś bardziej praktycznym. Mam wrażenie, że przy takim prezencie łatwo przesadzić z żartem albo kupić gadżet, który tylko będzie stał w szafie. Chciałabym, żeby to było miłe i z klasą, ale bez patosu, bo oboje są raczej konkretni i nie lubią wielkich przemówień. Jak podchodzicie do takich prezentów od zespołu, zwłaszcza gdy trzeba wybrać coś osobno dla kobiety i mężczyzny?
Jaki kupic prezent na urodziny
Prezent na emeryturę od zespołu - pamiątka czy coś praktycznego?
E
ElaOdPomyslow
2026-08-30 21:31
3 Komentarzy
Dyskusja (3)
Strona 1 z 1
T
TomekNaLuzie
2026-08-31 00:45
Ja bym przy takim wspólnym prezencie poszedł raczej w coś pół na pół: drobna pamiątka z osobistym akcentem od zespołu plus voucher, żeby każdy mógł wykorzystać po swojemu. Żarty bym odpuścił, bo na pożegnaniu fajnie działają tylko wtedy, gdy naprawdę dobrze zna się poczucie humoru danej osoby. Tu jest sensowny materiał do poczytania w temacie: Jaki prezent na emeryturę wybrać dla kobiety i mężczyzny, bo dobrze rozdziela, kiedy lepsza jest pamiątka, a kiedy praktyczny prezent. Może warto też podpytać jedną zaufaną osobę z ich najbliższego otoczenia w pracy, czy mają jakieś plany po emeryturze, np. ogród, podróże albo hobby?
E
Ewela83
2026-08-31 23:25
Też mi się wydaje, że takie połączenie jest najbezpieczniejsze. Sama pamiątka bywa ładna, ale potem często ląduje gdzieś w szufladzie, a voucher daje trochę swobody. Dodałabym tylko coś od zespołu, np. kartkę z krótkimi wpisami albo zdjęciem, bo to zwykle zostaje w pamięci bardziej niż sam prezent.
A
AsiaKomentuje
2026-08-31 14:59
Ja bym poszła w coś pośredniego: elegancka, nieduża pamiątka od zespołu plus voucher, żeby sami mogli wybrać coś dla siebie. Przy osobach, które zna się głównie zawodowo, to bezpieczniejsze niż bardzo osobisty prezent albo żartobliwy gadżet. Dla pani z administracji może być np. ładny album/ramka z podpisami, a dla pana z technicznego coś podobnego w bardziej klasycznej formie, bez robienia z emerytury kabaretu. Podobny watek byl tez tutaj: Jak zrobić ręcznie prezent, żeby nie wyglądał jak szkolna praca?.