Jaki kupic prezent na urodziny

Co dać na ślub zamiast koperty z pieniędzmi?

O
Ola_z_Wroclawia
2026-08-30 16:44
4 Komentarzy
Za kilka tygodni idę na ślub do kuzynki i jej narzeczonego, i mam mały dylemat, bo nie chcę dawać samej gotówki w kopercie. Pracuję na co dzień przy organizacji różnych wydarzeń, więc wiem, że praktyczne prezenty potrafią być naprawdę trafione, ale też łatwo przesadzić i kupić coś, co potem tylko zajmuje miejsce. Para mieszka razem od kilku lat, więc klasyczne rzeczy do domu typu komplet talerzy czy pościel raczej odpadają, bo pewnie już wszystko mają. Myślałam o czymś bardziej osobistym, ale nadal użytecznym, na przykład porządnym voucherze na kolację albo weekendowy wyjazd, tylko nie wiem, czy to nie jest zbyt oczywiste. Chciałabym, żeby prezent nie wyglądał jak wymuszona alternatywa dla pieniędzy, tylko jak coś przemyślanego. Co według Was sprawdziło się na ślubie, kiedy nie chcieliście wręczać gotówki?

Dyskusja (4)

Strona 1 z 1

B

BasiaPoCichu

2026-08-30 19:01

Może zamiast rzeczy daj im coś do przeżycia, np. voucher na fajną kolację, weekendowy wyjazd albo masaż dla dwojga. Skoro mieszkają razem od dawna, to pewnie większość domowych rzeczy już mają, a takie wspólne wspomnienie nie będzie im zalegać w szafie. Można też dorzucić mały osobisty akcent, np. kartkę z czymś od serca.
A

AsiaKomentuje

2026-08-30 19:26

RE: BasiaPoCichu
AsiaKomentuje: Też bym poszła w prezent-przeżycie, tylko wybrałabym coś z dość długim terminem ważności, żeby nie dokładali sobie organizacyjnego stresu zaraz po ślubie. Fajnym kompromisem może być voucher na kolację albo weekend plus mały osobisty dodatek, np. kartka z konkretną propozycją terminu czy miejsca. Tu jest sensowny materiał do poczytania: Jaki prezent wręczyć na ślub, gdy nie chcesz dawać gotówki, może podsunie jeszcze jakiś pomysł poza klasyczną kopertą.
R

RadekMajster

2026-08-31 12:04

Moim zdaniem najlepiej iść w coś, co daje wspólne wspomnienie, a nie kolejny przedmiot do mieszkania. Może voucher na kolację w fajnym miejscu, weekendowy wyjazd albo jakiś masaż/spa dla dwojga? Ja bym tylko wcześniej delikatnie wybadał, czy to ich klimaty, bo prezent ma być dla nich, a nie „ładnie wyglądać” w dniu ślubu. Podobny watek byl tez tutaj: Praktyczny prezent dla mamy, która mówi, że niczego nie chce.
R

RafalZBoku

2026-08-31 19:32

Ja bym poszedł w coś przeżyciowego, ale bez narzucania konkretnego terminu, np. voucher do fajnej restauracji, weekend w spa albo jakiś wspólny kurs, jeśli wiesz, co lubią. Przy parach, które już razem mieszkają, to chyba bezpieczniejsze niż kolejna rzecz do postawienia w szafce. Możesz też dorzucić mały osobisty akcent, np. kartkę z normalnymi życzeniami, żeby nie wyglądało to jak „zamiennik koperty” kupiony na szybko.