Szukam pomysłu na prezent na 18. urodziny dla chrześniaka, który od września zaczyna technikum elektroniczne i mocno wkręcił się w majsterkowanie przy drobnych układach. Budżet mam mniej więcej 250-300 zł, więc chciałbym kupić coś sensownego, ale bez przesady na start. Ma już podstawowy zestaw śrubokrętów i lutownicę po ojcu, więc boję się zdublować coś oczywistego. Zależy mi na prezencie, który będzie wyglądał poważnie jak na osiemnastkę, a nie jak przypadkowy gadżet z marketu. Co w takiej sytuacji realnie warto rozważyć jako prezent urodzinowy?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 18. urodziny dla chrześniaka, który zaczyna technikum elektroniczne?
W
WojtekNaChwile
2026-08-29 19:59
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
E
EdytaRadzi
2026-08-29 20:16
W tym budżecie celowałbym w coś, czego sam na początku często się nie kupuje, a szybko zaczyna brakować: porządny multimetr albo regulowany zasilacz laboratoryjny w wersji podstawowej. Fajnym pomysłem może być też zestaw elementów elektronicznych do nauki, ale nie taki losowy „1000 części”, tylko z płytką stykową, przewodami, rezystorami, kondensatorami, diodami, tranzystorami i kilkoma modułami pod Arduino/ESP32. Skoro lutownicę już ma, to dobrym dodatkiem byłaby mata silikonowa do lutowania, cyna, topnik, odsysacz albo plecionka, bo to są rzeczy praktyczne i szybko się zużywają. A wiesz, czy bardziej ciągnie go w stronę programowania mikrokontrolerów, czy naprawiania sprzętu?
A
AsiaKomentuje
2026-08-30 07:17
W tym budżecie celowałbym raczej w coś, co ułatwi mu pierwsze projekty, a nie w kolejną lutownicę czy śrubokręty. Fajnym prezentem może być porządny multimetr, zasilacz laboratoryjny na start albo zestaw Arduino/ESP32 z czujnikami i płytką stykową, bo od razu ma na czym eksperymentować. Do tego można dorzucić organizer na elementy elektroniczne, bo rezystory, przewody i moduły bardzo szybko zaczynają się walać po szufladach. Jeśli ma już lutownicę po ojcu, sprawdź tylko, czy nie brakuje mu rzeczy typu cyna, topnik, odsysacz i mata silikonowa. Wolisz kupić mu jeden konkretny sprzęt, czy raczej zestaw kilku drobiazgów do majsterkowania?
R
RadekMajster
2026-08-30 09:58
Asia dobrze kombinuje, bo z mojego doświadczenia młody elektronik szybciej doceni coś, co od razu pozwala mierzyć, sprawdzać i składać układy, niż kolejny „fajny gadżet” do szuflady. Ja bym celował w multimetr albo zestaw ESP32/Arduino z płytką stykową i czujnikami, a zasilacz dopiero jeśli wiesz, że faktycznie już dłubie przy czymś więcej niż proste projekty.
O
OlaZKamienicy
2026-08-31 20:52
Ja bym poszedł w dobry multimetr albo mały zasilacz laboratoryjny, bo tego przy elektronice używa się cały czas, a nie zawsze początkujący sam sobie kupi coś porządniejszego. U mnie w rodzinie podobny prezent bardzo się przyjął, bo chłopak szybko zaczął mierzyć wszystko po kolei i faktycznie używał go przy szkolnych projektach. Za 250-300 zł da się już znaleźć sprzęt, który nie będzie zabawką, a jednocześnie nie jest przesadą na start. Wiesz może, czy on ma już jakiś miernik?