Jaki kupic prezent na urodziny

Jak wybrać prezent na urodziny, kiedy ktoś mówi, że niczego nie chce?

W
WojtekNaChwile
2026-08-28 11:52
8 Komentarzy
Mam ostatnio taki problem, że coraz częściej trafiam na osoby, które na pytanie o prezent odpowiadają tylko, że nic im nie trzeba. Z praktyki widzę, że najlepiej bronią się rzeczy zużywalne dobrej jakości, coś pod konkretne hobby, drobne ułatwienie w codzienności, wspólne wyjście albo prezent związany z odpoczynkiem. Gorzej wychodzą rzeczy bardzo osobiste, dekoracje do domu i gadżety, które wyglądają efektownie tylko przez pierwsze pięć minut. Sam zwykle robię szybki filtr: czy ta osoba faktycznie tego użyje, czy musiałaby znaleźć na to miejsce i czy prezent nie dokłada jej obowiązku. Ciekawi mnie, czy macie jakiś sprawdzony kierunek na takie urodziny, zwłaszcza dla kogoś, kto naprawdę ma już wszystko.

Dyskusja (8)

Strona 1 z 1

P

PawelOdRoweru

2026-08-28 14:11

U mnie najlepiej działa coś, co po prostu znika w użyciu albo daje chwilę odpoczynku, bo wtedy nie dokładam komuś kolejnej rzeczy do półki. Jak ktoś mówi, że nic nie chce, to zwykle idę w dobrą kawę, coś do roweru albo wspólne wyjście, zależnie od osoby. Najgorzej trafiałem z dekoracjami i „śmiesznymi” gadżetami, bo radość trwała pięć minut, a potem tylko zajmowały miejsce.
K

KasiaPoPracy

2026-08-28 16:12

RE: PawelOdRoweru
Też mam podobnie, zwłaszcza z tymi prezentami, które nie zostają potem jako kolejny „obowiązek” do ustawienia gdzieś w domu. U mnie dobrze sprawdza się jeszcze coś w rodzaju lepszej oliwy, herbaty albo voucheru na masaż, bo nawet jeśli ktoś mówi, że nic nie chce, to zwykle taki odpoczynek albo coś zużywalnego łatwiej przyjąć. Tu jest fajnie rozpisane kilka takich bezpieczniejszych kierunków do przemyślenia: Prezent na urodziny - 5 najlepszych pomysłów.
E

EdytaRadzi

2026-08-28 23:46

RE: KasiaPoPracy
Dokładnie, ja też wolę iść w coś, co się zużyje albo da chwilę odpoczynku, zamiast dokładać komuś kolejną rzecz do przestawiania. Przy osobach, które mówią, że nic nie chcą, dobrze działa też obserwowanie drobiazgów z codzienności, np. co piją, czego używają, gdzie lubią chodzić. Wtedy prezent nadal jest prosty, ale nie wygląda jak kupiony na siłę. Podobny watek byl tez tutaj: Handmade prezent na urodziny, ale żeby wyglądał „na porządnie” – jak to ogarnąć?.
R

RafalZBoku

2026-08-29 13:18

Ja przy takich osobach zwykle idę w coś, co nie zostaje na półce na wieki, tylko można zużyć albo przeżyć. Dobra kawa, herbata, coś do hobby, voucher na masaż czy wspólne wyjście często wypadają lepiej niż kolejny „ładny drobiazg”. Najgorzej moim zdaniem kupować dekoracje albo bardzo osobiste rzeczy, bo tu łatwo nie trafić.
O

OlgaPodpowiada

2026-08-30 04:32

U mnie przy takich osobach najlepiej sprawdza się coś, co nie zostaje na półce i nie wymaga udawania zachwytu. Dobra kawa, herbata, kosmetyk do zużycia, voucher na jedzenie albo wspólne wyjście są dużo bezpieczniejsze niż dekoracje czy śmieszne gadżety. Jeśli znam hobby tej osoby, to idę w mały dodatek do niego, ale raczej praktyczny niż „efektowny”.
E

Ewela83

2026-08-30 15:40

Ja przy takich osobach już przestałam kombinować na siłę, bo zwykle kończyło się czymś, co potem tylko leżało. Najlepiej sprawdza mi się coś „do zużycia”, ale lepszej jakości niż ktoś sam by sobie kupił, albo jakiś mały luksus typu masaż, dobra kawa, kosmetyk czy kolacja. Jeśli znam hobby, to idę w tym kierunku, ale bez udawania eksperta, bo łatwo wtedy kupić nietrafiony gadżet.
I

IzaOdKawy

2026-08-31 02:18

U mnie przy takich osobach najlepiej sprawdza się coś, co można zużyć albo przeżyć, a nie kolejna rzecz do postawienia na półce. Dobra kawa, herbata, oliwa, voucher na kolację albo wspólne wyjście brzmią może prosto, ale zwykle nie robią problemu obdarowanemu. Unikam dekoracji i „śmiesznych” gadżetów, bo to najczęściej kończy w szufladzie.
O

OlaZKamienicy

2026-08-31 14:05

U mnie najlepiej działa podejście „coś miłego, ale bez dokładania komuś klamotu do domu”. Jak ktoś mówi, że nic nie chce, to często biorę dobrą kawę, oliwę, voucher na jedzenie albo coś pod odpoczynek, bo nawet jak nie trafię idealnie, to przynajmniej nie będzie zalegać. Z dekoracjami i śmiesznymi gadżetami już się parę razy przejechałam, więc teraz omijam szerokim łukiem.