Jaki kupic prezent na urodziny

Co na komunię zamiast zwykłej gotówki?

D
Darek1978
2026-08-30 21:40
3 Komentarzy
Mam w maju komunię u siostrzeńca i rodzice delikatnie dali do zrozumienia, że gotówka zawsze się przyda, ale sam nie lubię dawać samej koperty. Z pracy z klientami wiem, że najlepiej sprawdzają się rzeczy praktyczne, tylko przy dziecku w tym wieku łatwo przesadzić albo kupić coś, co po tygodniu pójdzie w kąt. Myślałem o porządnym zegarku, prostym aparacie albo czymś związanym z jego zainteresowaniami, bo ostatnio dużo składa klocków technicznych i interesuje się majsterkowaniem. Zastanawiam się też, czy nie lepiej dać mniejszą kwotę plus konkretny prezent, żeby nie wyszło ani zbyt oficjalnie, ani na siłę. Jak to u was wyglądało przy komunii w rodzinie, co faktycznie miało sens po czasie?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

P

PawelOdRoweru

2026-08-30 23:08

Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale jednak trochę „jego”, np. zegarek sportowy, aparat instant albo porządny plecak na wyjazdy, jeśli faktycznie lubi takie rzeczy. Sama koperta może być dodatkiem, a prezent zostaje jako pamiątka i nie wygląda tak bezosobowo. Tu jest całkiem sensowny tekst do poczytania bez przesadnego kombinowania: Co dać na komunię zamiast gotówki - praktyczne pomysły. Najlepiej chyba podpytać rodziców o jedną konkretną zajawkę dziecka, żeby nie kupić gadżetu, który będzie leżał w szufladzie.
M

Marek74

2026-08-31 15:20

Ja bym poszedł w coś pół na pół, czyli drobniejsza koperta plus konkretny prezent, żeby dziecko też miało frajdę. Zegarek jest całkiem sensowny, tylko raczej prosty i solidny, bez przesady z bajerami. Jeśli ma jakieś hobby, to jeszcze lepiej kupić coś pod nie, bo wtedy jest większa szansa, że faktycznie będzie używane.
M

MartaZNotatnika

2026-09-01 07:15

Ja bym poszła w coś pół na pół: mniejsza koperta, a do tego konkretny prezent, który zostanie na dłużej. Jeśli chłopak ma jakieś zajawki, to lepiej dopasować pod nie niż kupować „komunijny klasyk”, bo zegarek czy aparat są super tylko wtedy, gdy faktycznie będzie tego używał. Można też podpytać rodziców o jedną rzecz, której sam by chciał, ale bez robienia z tego wielkiej narady. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobrać kopertę na pieniądze, żeby nie wyglądało to byle jak?.