Mam niedługo osiemnastkę w rodzinie i zastanawiam się, co kupić, żeby nie wyszło ani zbyt dziecinnie, ani na siłę dorosło. Z doświadczenia przy takich okazjach widzę, że koperta często jest najbezpieczniejsza, ale nie zawsze wypada, zwłaszcza gdy chce się dać coś bardziej osobistego. Voucher też może być dobry, tylko trzeba znać choć trochę zainteresowania tej osoby, bo inaczej wygląda jak prezent kupiony w ostatniej chwili. Myślę też o prezencie grupowym, bo wtedy można pozwolić sobie na coś porządniejszego i praktycznego, zamiast kilku drobiazgów. Mam za to opór przed żartobliwymi prezentami i alkoholem, bo łatwo przestrzelić z tonem albo postawić solenizanta w niezręcznej sytuacji przy rodzinie. Jak wybieracie prezent na osiemnastkę, kiedy chcecie uniknąć wpadki, ale nie dać czegoś zupełnie bezosobowego?
Jaki kupic prezent na urodziny
Prezent na osiemnastkę bez niezręcznej sytuacji
M
MartaK27
2026-08-30 19:53
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
R
Renata38
2026-08-30 21:20
Moim zdaniem najbezpieczniej i tak wypada coś, co daje wybór, czyli koperta albo voucher, ale faktycznie warto to jakoś ładnie opakować, żeby nie wyglądało na pójście po najmniejszej linii oporu. Jeśli nie znasz dobrze zainteresowań, to lepszy jest prezent grupowy na coś porządniejszego niż drobiazg kupiony na siłę. Z żartami i alkoholem bym uważała, bo na osiemnastkach łatwo o niezręczność, zwłaszcza przy rodzinie.
R
RafalZBoku
2026-08-30 22:46
Też bym szedł w coś, co daje wybór, tylko dorzuciłbym jakiś mały osobisty akcent, np. kartkę z konkretnym życzeniem albo drobiazg nawiązujący do tej osoby. Fajnie jest to rozpisane tutaj: Jaki prezent na osiemnastkę sprawdzi się bez wpadki, zwłaszcza ten podział, kiedy koperta ma sens, a kiedy lepiej pomyśleć o prezencie grupowym. Alkohol i śmieszne gadżety bym raczej odpuścił, bo łatwo trafić obok i robi się niezręcznie.
K
KubaWieczorem
2026-08-31 17:32
Ja bym celował w coś praktycznego albo pół na pół: drobny osobisty prezent plus koperta, wtedy nie wygląda to ani na pójście na łatwiznę, ani na przesadę. Voucher ma sens, jeśli wiesz, że ktoś faktycznie lubi konkretny sklep, kino, koncerty czy jakieś hobby, bo taki „uniwersalny” bywa trochę bez duszy. Żarty i alkohol bym odpuścił, chyba że naprawdę dobrze znasz tę osobę i wiesz, że nie zrobi się z tego niezręczna sytuacja. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobrać kopertę na pieniądze, żeby nie wyglądało to byle jak?.
N
NataliaBezSpiny
2026-09-01 05:21
Ja bym poszła w coś, co nie udaje wielkiego „wejścia w dorosłość”, tylko faktycznie się przyda albo sprawi frajdę. Jeśli nie znasz dobrze zainteresowań, koperta jest serio mniej niezręczna niż losowy voucher, a jak chcecie coś bardziej osobistego, to może prezent grupowy plus mały drobiazg od siebie. Żarty i alkohol bym odpuściła, chyba że naprawdę wiesz, że ta osoba ma do tego dystans.