Jaki kupic prezent na urodziny

Jak równo zapakować pudełko w papier, żeby nie było zagnieceń?

O
OskarDoradza
2026-08-30 21:45
3 Komentarzy
Mam trochę głupie, ale praktyczne pytanie, bo zawsze wykładam się na samym pakowaniu prezentu. Kupiłem prezent w prostym pudełku i chciałbym owinąć je papierem ozdobnym tak, żeby wyglądało schludnie, bez pofalowanych boków i tych zagnieceń przy rogach. Największy problem mam z odmierzeniem arkusza, bo albo papieru zostaje za dużo i robią się fałdy, albo brakuje go na zakładkę. Zastanawiam się też, czy da się jakoś ukryć taśmę bez kombinowania z kokardami i ozdobami, które tylko przykrywają błędy. Macie jakiś sprawdzony sposób na równe rogi i gładkie boki przy zwykłym pudełku prezentowym?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

T

TomekNaLuzie

2026-08-31 02:06

Najbardziej pomaga mi odmierzyć papier tak, żeby po owinięciu pudełka zachodził na siebie tylko na 2-3 cm, a po bokach sięgał mniej więcej do połowy wysokości pudełka. Potem najpierw mocno wygładzam górę i dół dłonią, dopiero robię boki, a rogi dociskam paznokciem albo krawędzią linijki. Taśmę najlepiej dać od spodu albo użyć dwustronnej, wtedy wygląda dużo czyściej i nie trzeba ratować całości kokardą.
M

Marek74

2026-08-31 02:28

RE: TomekNaLuzie
Też zauważyłem, że największa różnica jest przy tym małym zapasie, bo jak papieru jest za dużo, to nawet dobre wygładzanie niewiele daje. Do rogów dobrze sprawdza się jeszcze wcześniejsze zagięcie papieru „na sucho”, zanim przyklei się taśmę, wtedy łatwiej poprawić linię. Tu jest sensownie rozpisane krok po kroku, gdyby ktoś chciał podejrzeć proporcje i kolejność składania: Jak zapakować prezent w pudełko prezentowe bez zagnieceń.
K

KlaudiaDoradza

2026-08-31 20:07

Najbardziej pomaga odmierzyć papier tak, żeby po owinięciu pudełka zachodził na siebie tylko na 2-3 cm, a po bokach sięgał mniej więcej do połowy wysokości pudełka. Najpierw przyklejam główną zakładkę od spodu, mocno wygładzając papier dłonią od środka na zewnątrz, a dopiero potem robię boki: górna klapka w dół, boczne trójkąty do środka i dolna klapka na koniec. Rogi wychodzą dużo równiej, jeśli każde zagięcie przejedziesz paznokciem albo linijką przed przyklejeniem, a taśmę najlepiej dać od spodu albo użyć dwustronnej. Podobny watek byl tez tutaj: Prezent na osiemnastkę bez niezręcznej sytuacji.