Jaki kupic prezent na urodziny

Praktyczny prezent dla mamy, która mówi, że niczego nie chce

M
MarekPoRobocie
2026-08-30 21:34
3 Komentarzy
Mama ma niedługo urodziny i jak co roku mówi, że niczego nie potrzebuje, więc próbuję podejść do tematu bardziej praktycznie niż sentymentalnie. Pracuję na co dzień z ludźmi i wiem, że najgorsze są prezenty, które tylko ładnie wyglądają, a potem stoją w szafce bez użycia. Myślałem o czymś do codziennego komfortu, może lepszy sprzęt do kuchni, coś do odpoczynku albo pomoc w ogarnięciu spraw, które ciągle odkłada. Nie chcę kupować kolejnej ozdoby, kosmetyku w ciemno ani czegoś, co wymaga od niej nauki obsługi i tylko ją zirytuje. Jak filtrujecie takie pomysły, żeby prezent był naprawdę użyteczny, ale nadal wyglądał jak prezent, a nie jak zakup z listy obowiązków?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

A

AsiaKomentuje

2026-08-30 23:32

Ja bym poszła w coś, co realnie zdejmie mamie z głowy mały codzienny problem, a nie w „ładny drobiazg”. U mojej mamy najlepiej sprawdziły się rzeczy typu wygodniejszy sprzęt do kuchni albo opłacona usługa, którą sama wiecznie odkładała. Możesz zerknąć też na Jaki prezent na Dzień Mamy wybrać, żeby był praktyczny, bo fajnie porządkuje takie praktyczne kierunki bez wciskania prezentu na siłę. A wiesz, na co mama najczęściej narzeka mimochodem w zwykły dzień?
K

Karol82

2026-08-31 09:25

Ja bym poszedł w coś, co realnie zdejmie jej z głowy jakiś drobiazg albo poprawi codzienny komfort, a nie kolejny „ładny” prezent. U mojej mamy najlepiej sprawdziły się rzeczy typu porządny mały sprzęt kuchenny, wygodny koc/termofor albo opłacona usługa, której sama by sobie nie zamówiła. Tylko warto uważać, żeby prezent nie brzmiał jak sugestia „masz coś ogarnąć”, bo wtedy łatwo spalić dobry pomysł.
B

BasiaPoCichu

2026-09-01 00:31

Ja bym poszła w coś, co zdejmie jej z głowy jakiś codzienny drobiazg, a nie w kolejną „ładną rzecz”. U mojej mamy najlepiej sprawdziły się rzeczy typu porządny koc, wygodna poduszka, dobry garnek albo opłacenie/usługa czegoś, co odkładała. Tylko ostrożnie z prezentami w stylu sprzęt do sprzątania, bo łatwo wyjdzie bardziej obowiązek niż przyjemność. Podobny watek byl tez tutaj: Jak równo zapakować pudełko w papier, żeby nie było zagnieceń?.