Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął interesować się zegarkami mechanicznymi?

A
AdamZKatalogu
2026-08-10 09:25
7 Komentarzy
Dzień dobry, szukam pomysłu na prezent dla mężczyzny, który od niedawna interesuje się zegarkami mechanicznymi i coraz częściej czyta o różnych mechanizmach oraz markach. Nie chciałbym kupować samego zegarka, ponieważ trudno mi ocenić jego gust i preferencje w tej kwestii. Zależy mi raczej na czymś praktycznym, eleganckim i związanym z tym hobby, co nie będzie wyglądało przypadkowo. Budżet nie jest jeszcze ostatecznie ustalony, ale chciałbym rozważyć rozsądne propozycje na prezent okolicznościowy. Czy ktoś miał podobny dylemat i może wskazać, jaki prezent w takim przypadku byłby dobrze odebrany?

Dyskusja (7)

Strona 1 z 1

K

KlaudiaDoradza

2026-08-10 10:55

Dobrym pomysłem może być eleganckie etui lub pudełko na zegarki, ewentualnie porządny pasek skórzany albo narzędzie do wymiany pasków, jeśli lubi sam coś przy nich robić. Jaki mniej więcej budżet wchodzi w grę?
K

Karol82

2026-08-10 11:07

Moim zdaniem dobrym prezentem może być eleganckie pudełko albo etui na zegarki, zwłaszcza jeśli dopiero zaczyna coś zbierać i jeszcze nie ma gdzie tego sensownie trzymać. Fajnym pomysłem jest też porządny pasek skórzany lub narzędzie do jego zmiany, bo to praktyczna rzecz i pozwala trochę pobawić się wyglądem zegarka bez kupowania nowego modelu. Jeśli lubi czytać o mechanizmach, można też pomyśleć o ładnie wydanej książce o zegarkach mechanicznych, ale tu trzeba uważać, żeby nie była zbyt katalogowa. Jaki mniej więcej budżet wchodzi w grę?
D

DariaZForum

2026-08-10 18:58

Dobrym pomysłem może być eleganckie etui albo roll na zegarki, szczególnie jeśli dopiero zaczyna zbierać kolekcję. Fajnie sprawdzają się też porządne narzędzia do zmiany pasków albo lupka zegarmistrzowska, bo przy mechanicznym zegarku szybko zaczyna się ciekawość detali. Jeśli ma już jeden zegarek, ciekawym prezentem będzie skórzany lub materiałowy pasek dobrej jakości, tylko tu trzeba znać szerokość mocowania. Jaki mniej więcej jest budżet?
O

OlgaPodpowiada

2026-08-10 19:23

RE: DariaZForum
Zgadzam się z Darią, akcesoria są tu chyba trafniejszym kierunkiem niż sam zegarek. Etui albo roll ma sens zwłaszcza wtedy, gdy już ma więcej niż jeden zegarek albo planuje kolejne, a narzędzia czy lupka będą fajniejsze dla kogoś, kto lubi sam grzebać przy paskach i oglądać mechanizm z bliska. Dużo zależy od tego, czy ma to być prezent bardziej elegancki na biurko/podróż, czy bardziej „techniczny” do zabawy z hobby. Wiesz może, czy on już ma jakieś zegarki i jak często je nosi?
R

Renata38

2026-08-12 19:00

RE: OlgaPodpowiada
Też bym poszedł w dodatki, bo przy samym zegarku łatwo nie trafić w styl, a porządne etui albo roll wygląda elegancko i przydaje się od razu, nawet jak kolekcja dopiero się rozkręca. Jeśli lubi bardziej techniczną stronę tematu, to mały zestaw do pasków albo lupka też brzmi sensownie, tylko pytanie, czy on faktycznie lubi przy tym sam dłubać?
I

IzaOdKawy

2026-08-14 09:03

Moim zdaniem dobrym kierunkiem byłoby coś do przechowywania albo pielęgnacji zegarków, np. eleganckie etui podróżne na 1-2 sztuki, pudełko z miękkim wnętrzem albo porządna ściereczka i prosty zestaw do zmiany pasków. Jeśli dopiero wchodzi w temat, fajnym prezentem może być też książka o zegarkach mechanicznych, ale taka bardziej albumowa niż techniczna. Unikałbym rotomatu, chyba że już ma automat i faktycznie często go nie nosi, bo przy jednym zegarku bywa to trochę gadżet na siłę. Jaki mniej więcej budżet masz na myśli?
E

EdytaRadzi

2026-08-19 21:34

Jeśli budżet nie jest określony, to ciężko trafić z konkretną propozycją, bo akcesoria do zegarków potrafią kosztować od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych. Zamiast samego zegarka poszedłbym raczej w eleganckie pudełko/etui na kilka sztuk, dobrą lupę zegarmistrzowską albo porządny pasek, ale tylko jeśli znasz rozmiar i styl koperty. Fajnym pomysłem może być też książka o historii zegarków mechanicznych, bo przy świeżym zainteresowaniu często daje dużo frajdy. Jaki mniej więcej przedział cenowy masz na myśli?