Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął warzyć piwo w domu?

T
TomekPoPracy
2026-08-16 17:05
8 Komentarzy
Szukam prezentu dla brata, który od kilku miesięcy zaczął warzyć piwo w domu i wygląda na to, że temat złapał go na dłużej. Pracuje na co dzień w produkcji, więc lubi rzeczy praktyczne, solidne i takie, które faktycznie da się wykorzystać, a nie tylko postawić na półce. Na razie zrobił dwie pierwsze warki z gotowych zestawów i mówi, że chciałby wejść poziom wyżej, ale jeszcze nie ma pełnego zaplecza ani dużo miejsca w mieszkaniu. Budżet mam mniej więcej 250-400 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli prezent naprawdę miałby sens na tym etapie. Nie chcę kupić czegoś zbyt specjalistycznego, co okaże się nietrafione albo będzie wymagało dokupienia połowy sprzętu. Zależy mi też, żeby prezent nie był alkoholem samym w sobie, tylko czymś związanym z jego nowym hobby. Co mogłoby być dobrym prezentem dla faceta, który dopiero zaczyna warzyć piwo w domu i jeszcze testuje, czy chce się w to mocniej zaangażować?

Dyskusja (8)

Strona 1 z 1

R

RadekMajster

2026-08-16 17:47

A wiesz, czego mu konkretnie brakuje w sprzęcie po tych dwóch warkach? Bo co innego kupować drobiazgi typu termometr czy środki do dezynfekcji, a co innego dokładać się do większego fermentora albo garnka.
J

Jacek1979

2026-08-16 18:13

RE: RadekMajster
RadekMajster dobrze kieruje temat, bo przy piwie łatwo kupić coś „fajnego”, co potem leży w szafce. Ja bym najpierw sprawdził, czy brat bardziej narzeka na sam proces warzenia, fermentację, rozlew czy mycie i dezynfekcję, bo tam zwykle wychodzi, czego brakuje. Jeśli robił na gotowych zestawach, to może mu teraz brakować nie gadżetu, tylko czegoś, co ułatwi kontrolę temperatury albo wygodniejsze zlewanie. Wiesz, na czym najbardziej się ostatnio zaciął przy tych dwóch warkach?
K

KlaudiaDoradza

2026-08-17 07:21

Jeśli ma za sobą dopiero dwie warki z gotowców, to ja bym celował w coś, co realnie ułatwia kontrolę procesu: porządny termometr, chłodnicę zanurzeniową albo fermentor z kranikiem i miejscem na rurkę. Fajnym prezentem może być też zestaw do pomiarów, czyli areometr albo refraktometr, bo wtedy zaczyna się bardziej świadome warzenie, a nie tylko robienie według instrukcji z pudełka. Jeśli lubi solidne, praktyczne rzeczy, to unikałbym gadżetów typu śmieszne kufle czy tabliczki, bo szybko wylądują w kącie. Wiesz, czy bardziej brakuje mu sprzętu do warzenia, fermentacji czy butelkowania?
M

Marek74

2026-08-21 15:33

RE: KlaudiaDoradza
Zgadzam się z Klaudią, przy dwóch warkach z gotowców lepiej iść w sprzęt, który od razu poprawi wygodę i kontrolę, a nie w gadżety. Dobry termometr albo areometr to niby drobiazgi, ale przy warzeniu szybko wychodzi, że bez pomiarów człowiek trochę zgaduje. Jeśli brat chce wejść poziom wyżej, to chłodnica zanurzeniowa też będzie konkretnym prezentem, bo skraca czas roboty i zmniejsza ryzyko problemów po gotowaniu. A fermentor z kranikiem przydaje się praktycznie przy każdej warce, więc też nie będzie leżał bez sensu. Jaki mniej więcej budżet masz na ten prezent?
R

RafalZBoku

2026-08-17 08:17

Jeśli ma za sobą dopiero dwie warki z gotowców, to fajnym prezentem będzie coś, co realnie poprawia kontrolę nad procesem: porządny termometr, chłodnica zanurzeniowa albo fermentor z kranikiem i rurką, jeśli jeszcze działa na podstawowym sprzęcie. Dobrym strzałem są też środki do dezynfekcji w większym opakowaniu, kapslownica stołowa albo refraktometr, bo to rzeczy mało efektowne, ale przy warzeniu używa się ich cały czas. Ja bym celował w sprzęt, który zostanie z nim nawet wtedy, gdy przejdzie z brewkitów na zacieranie. Wiesz mniej więcej, co już ma w swoim zestawie?
P

PawelOdRoweru

2026-08-22 07:12

RE: RafalZBoku
Rafał, z większością się zgadzam, tylko z fermentorem z kranikiem byłbym ostrożny, bo przy piwie to czasem bardziej dodatkowe miejsce do czyszczenia i potencjalnych problemów niż faktyczny upgrade. Termometr albo chłodnica faktycznie brzmią sensownie, szczególnie jeśli chce wyjść poza gotowce i mieć większą kontrolę nad temperaturą. Dorzuciłbym jeszcze coś do porządnej dezynfekcji albo areometr, jeśli nie ma, bo to mało efektowne, ale używa się tego ciągle. Wiesz może, jaki sprzęt już ma w domu?
A

AsiaKomentuje

2026-08-17 09:53

Ja bym celował w coś, co od razu poprawi mu kontrolę nad procesem: porządny termometr, chłodnica zanurzeniowa albo większy garnek z kranikiem, jeśli jeszcze tego nie ma. Wiesz, czy bardziej brakuje mu sprzętu do gotowania, czy do fermentacji?
D

DariaZForum

2026-08-24 09:00

Dobrym prezentem byłby coś, co realnie ułatwi mu kolejne warki, a nie gadżet „okołopiwowarski”. Jeśli robił na razie zestawy, to fajnym krokiem może być solidny gar z zapasem pojemności, chłodnica zanurzeniowa albo porządny fermentor z kranikiem i rurką. Bardzo praktyczne są też drobiazgi typu termometr, cukromierz albo dokładna waga, bo przy warzeniu szybko wychodzi, że bez kontroli temperatury i pomiarów jest trochę zgadywania. Możesz też pomyśleć o zestawie surowców na konkretny styl piwa, ale takim trochę lepszym niż podstawowy gotowiec. Jeśli brat lubi rzeczy solidne, celowałbym raczej w sprzęt ze stali nierdzewnej niż w kolejne plastikowe akcesoria. Fajnym prezentem może być też książka o warzeniu, ale tylko jako dodatek, bo sprzęt pewnie bardziej go ucieszy. Jaki mniej więcej masz budżet na ten prezent?