Brat od kilku miesięcy dłubie po pracy w garażu, zrobił już półkę, stojak na narzędzia i planuje mały warsztat do drewna. Ma podstawowe narzędzia, ale nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co będzie leżało nieużywane. Jaki prezent dla faceta, który zaczyna majsterkować w drewnie, będzie faktycznie praktyczny?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który zaczął robić proste rzeczy z drewna w garażu?
D
Darek1978
2026-07-28 11:32
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-07-28 13:14
U mnie przy podobnym etapie najlepiej sprawdziły się rzeczy, które ułatwiają dokładność, a nie kolejne duże narzędzie. Brat dostał porządne ściski stolarskie i nagle używał ich przy prawie każdym projekcie, bo przy półkach, klejeniu czy skręcaniu drewna bardzo pomagają. Fajnym prezentem może być też kątownik stolarski, miarka dobrej jakości albo zestaw papierów/krążków ściernych, bo to się zużywa i zawsze jest pod ręką. Jeśli ma już wkrętarkę i podstawowe piły, to drobne akcesoria bywają trafniejsze niż kupowanie mu wyrzynarki czy szlifierki w ciemno. Dobry klej do drewna, kilka ścisków i ołówki stolarskie brzmią mało efektownie, ale w garażu naprawdę robią robotę. Można też pomyśleć o ochronie, czyli wygodne okulary, maska przeciwpyłowa albo ochronniki słuchu, bo początkujący często to odkładają. Ja bym celował w coś, czego użyje od razu przy następnym projekcie, zamiast w gadżet, który wymaga konkretnego pomysłu. Wiesz może, czy on bardziej tnie i skręca, czy już próbuje kleić i szlifować drewno na wykończenie?
S
SylwiaLubiProsto
2026-07-28 13:35
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziły się dobre ściski stolarskie, bo przy drewnie człowiek nagle odkrywa, że zawsze ma ich za mało. Brat dostał też porządny kątownik i miarkę, i używał tego częściej niż bardziej „efektownych” narzędzi. Jeśli ma już podstawy, fajnym prezentem może być też zestaw papierów ściernych, klej do drewna i kilka sensownych wierteł, czyli rzeczy, które realnie schodzą przy każdym projekcie. Wiesz, czy on bardziej robi półki/meble, czy drobne rzeczy typu stojaki i organizery?
J
Jacek1979
2026-07-28 13:46
Z tymi ściskami to akurat bym trochę uważał, bo niby zawsze się przydają, ale łatwo kupić za krótkie albo takie, które bardziej denerwują niż pomagają. Jeśli już iść w tę stronę, to raczej coś solidniejszego, a nie pierwszy zestaw z marketu „10 sztuk za grosze”. Kątownik i dobra miarka brzmią mniej efektownie, ale tu się zgadzam, takie rzeczy naprawdę szybko wychodzą w użyciu. Tylko dobrze wcześniej sprawdzić, czy on już nie ma czegoś sensownego, bo początkujący często kupują właśnie te podstawy na start. Może lepszym tropem byłby też bon do sklepu z narzędziami albo wspólne dobranie czegoś, jeśli nie ma być niespodzianki na siłę. Przy drewnie drobiazg potrafi być super prezentem, ale tylko wtedy, gdy pasuje do tego, co on faktycznie robi. Wiesz może, czy on bardziej składa półki i proste konstrukcje, czy już próbuje dokładniejszej stolarki?
E
Ewela83
2026-07-28 22:40
Dobrym prezentem może być coś, co poprawia dokładność i wygodę pracy, a nie kolejne przypadkowe elektronarzędzie. Przy drewnie bardzo przydają się porządne ściski stolarskie, bo tego zwykle zawsze brakuje, nawet przy prostych projektach. Fajnym pomysłem jest też kątownik stolarski dobrej jakości, miarka, ołówek automatyczny do drewna albo zestaw znaczników, bo takie drobiazgi realnie ułatwiają robotę. Jeśli ma już podstawowe narzędzia, to możesz pomyśleć o ochronie: sensowne okulary, maska przeciwpyłowa albo ochronniki słuchu, bo w garażu pył i hałas szybko dają się we znaki. Do tego praktyczny będzie organizer na wkręty, bity i drobne akcesoria, szczególnie jeśli zaczyna urządzać mały warsztat. Unikałbym kupowania piły, wiertarki czy szlifierki w ciemno, bo każdy ma swoje preferencje i łatwo nie trafić. Jeżeli chcesz dać coś trochę bardziej „prezentowego”, to dobry zestaw dłut albo voucher do sklepu narzędziowego też ma sens. Wiesz, jakie narzędzia już dokładnie ma?