Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął interesować się whisky i degustacjami?

B
BasiaZNotesem
2026-08-01 11:20
5 Komentarzy
Szukam prezentu dla mężczyzny, który od niedawna czyta o whisky, chodzi na degustacje i powoli zaczyna rozróżniać style oraz regiony. Nie chcę kupować przypadkowej butelki, bo wiem z doświadczenia, że przy takim hobby łatwo nie trafić w gust. Jaki prezent byłby praktyczny i sensowny dla kogoś na tym etapie zainteresowania whisky?

Dyskusja (5)

Strona 1 z 1

P

Piotrek78

2026-08-01 12:35

Fajnym pomysłem może być zestaw kieliszków typu Glencairn albo mały notes degustacyjny, bo przy takim etapie bardziej pomaga ogarniać aromaty i porównywać próbki niż kolejna losowa butelka. Wiesz, czy bardziej ciągnie go do szkockiej, irlandzkiej czy bourbonów?
D

DariaZForum

2026-08-09 08:06

RE: Piotrek78
Piotrek78 dobrze podpowiada, bo przy początkach z degustacją akcesoria często mają więcej sensu niż strzał w ciemno z butelką. Kieliszek Glencairn, notes albo nawet voucher na degustację tematyczną pozwolą mu samemu dojść do tego, co naprawdę lubi. Ja bym jeszcze pomyślał o zestawie miniaturek z różnych stylów, jeśli da się znaleźć coś sensownie dobranego. Wiesz może, czy ma już jakieś swoje ulubione smaki albo regiony?
S

SylwiaLubiProsto

2026-08-01 18:29

A wiesz, czy bardziej ciągnie go w stronę szkockiej single malt, bourbonów, czy po prostu jeszcze testuje wszystko po trochu? Bo od tego mocno zależy, czy lepiej celować w akcesoria, zestaw próbek czy może wejściówkę na konkretną degustację.
R

RadekMajster

2026-08-03 16:32

Ja bym celował raczej w coś do degustacji niż w butelkę, np. porządny kieliszek tulipanowy albo zestaw małych próbek z różnych regionów. Wiesz może, czy bardziej ciągnie go do torfowych, dymnych klimatów, czy do łagodniejszych whisky?
K

KlaudiaDoradza

2026-08-14 10:48

RE: RadekMajster
RadekMajster dobrze kieruje temat na akcesoria, ale z próbkami też bym uważał, bo „różne regiony” nie zawsze pokażą faktyczny styl whisky. Jeśli nie znasz jego gustu, celowałbym raczej w dobry kieliszek do degustacji albo voucher na tasting, a dopiero potem próbki pod konkretny profil.