Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy gramofon i zaczyna zbierać winyle?

K
Karolina91
2026-06-06 11:58
4 Komentarzy
Dzień dobry, chciałabym zapytać, jaki prezent byłby odpowiedni dla mężczyzny, który niedawno kupił swój pierwszy gramofon i zaczyna interesować się płytami winylowymi. Nie chciałabym kupować przypadkowej płyty, ponieważ jego gust muzyczny jest dość konkretny, a zależy mi na czymś praktycznym i rzeczywiście przydatnym. Czy w takim przypadku lepiej szukać akcesoriów do pielęgnacji płyt, elementów poprawiających komfort słuchania, czy może czegoś związanego z przechowywaniem kolekcji? Budżet nie jest bardzo wysoki, dlatego zależy mi na propozycji rozsądnej jakościowo, ale bez przesadnie specjalistycznego charakteru. Co sprawdziłoby się jako prezent dla osoby początkującej w tym hobby?

Dyskusja (4)

Strona 1 z 1

J

Jacek1979

2026-06-06 12:10

U mnie najlepiej sprawdził się prosty zestaw do czyszczenia płyt i szczoteczka antystatyczna, bo przy pierwszych winylach człowiek szybko odkrywa, że kurz słychać bardziej, niż się spodziewa. A wiesz, jaki ma model gramofonu?
P

Piotrek78

2026-06-06 21:07

RE: Jacek1979
Jacek dobrze podpowiada z tym czyszczeniem, bo przy winylach takie drobiazgi naprawdę szybko wychodzą w praktyce. Na start fajnym prezentem może być zestaw z płynem, ściereczką z mikrofibry i szczoteczką antystatyczną, bo tego używa się regularnie, niezależnie od gustu muzycznego. Do tego przydają się też porządne koperty wewnętrzne na płyty, szczególnie jeśli zacznie kupować używane egzemplarze. Jeśli ma już kilka winyli, może ucieszyć się też ze stojaka albo skrzynki na płyty, ale raczej czegoś stabilnego niż typowo ozdobnego. Z igłą albo wkładką byłbym ostrożny, bo tu już mocno liczy się konkretny model gramofonu i kompatybilność. Płyty faktycznie lepiej odpuścić, jeśli gust ma bardzo sprecyzowany, chyba że znasz konkretny album, którego szuka. A jaki to gramofon, automatyczny czy bardziej manualny?
P

PawelOdRoweru

2026-06-06 18:03

Tu bym tylko uważał z akcesoriami „do poprawy brzmienia”, bo łatwo kupić coś, co nie pasuje do konkretnego gramofonu albo zwyczajnie nic nie wniesie. Bardziej trafiony może być prosty zestaw do czyszczenia płyt, koperty wewnętrzne albo porządna szczoteczka antystatyczna, bo tego używa się od początku. Płyty faktycznie lepiej odpuścić, jeśli ma już konkretny gust, chyba że znasz dokładny tytuł. A wiesz, jaki model gramofonu kupił?
M

MirekNaSpokojnie

2026-06-13 11:46

Ja bym celował w coś do czyszczenia płyt albo porządne koperty wewnętrzne, bo przy pierwszych winylach takie rzeczy szybko się przydają. Wiesz może, jaki ma model gramofonu?