Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszą frezarkę i zaczyna robić proste meble w garażu?

A
AnkaDIY
2026-06-01 07:46
3 Komentarzy
Dzień dobry, szukam pomysłu na prezent dla mężczyzny, który niedawno kupił pierwszą frezarkę górnowrzecionową i zaczął wykonywać proste półki oraz drobne meble w garażu. Chciałabym wybrać coś praktycznego, ale nie wiem, czy lepszym kierunkiem będą akcesoria do samej frezarki, narzędzia pomiarowe, czy może wyposażenie poprawiające bezpieczeństwo pracy. Budżet chciałabym utrzymać na rozsądnym poziomie, bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt dla zawodowców. Zależy mi na prezencie, który faktycznie przyda się osobie początkującej i nie okaże się przypadkowym gadżetem. Co w takiej sytuacji warto rozważyć jako sensowny prezent?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

O

OlaZKamienicy

2026-06-01 19:31

Ja bym poszedł raczej w rzeczy pomagające robić dokładniej i spokojniej, a nie od razu w drogie frezy, bo tu łatwo nie trafić z trzpieniem albo profilem. Fajnym prezentem może być porządny kątownik stolarski, zaciski ślusarskie/stolarskie, mata antypoślizgowa do obróbki albo okulary i ochronniki słuchu, jeśli jeszcze nie ma sensownych. Przy frezarce przydaje się też zestaw tulei kopiujących albo kilka podstawowych frezów dobrej jakości, ale tylko jeśli wiadomo, jaki ma model i średnicę mocowania. Masz mniej więcej określony budżet, np. 100-200 zł czy trochę więcej?
I

IzaOdKawy

2026-06-08 12:53

RE: OlaZKamienicy
Zgadzam się z OląZKamienicy, przy pierwszej frezarce chyba lepiej iść w rzeczy, które pomagają ogarnąć pracę dokładniej, a nie od razu w zestawy frezów. Frezy są kuszące, ale tam faktycznie łatwo kupić coś, co potem leży, bo nie pasuje albo nie jest potrzebne do takich prostych mebli. Dobry kątownik, sensowne zaciski i coś do stabilnego trzymania materiału w garażu przydadzą się praktycznie od razu. Do tego dorzuciłbym okulary ochronne albo ochronniki słuchu, bo przy frezarce komfort i bezpieczeństwo szybko zaczynają mieć znaczenie. Fajnym prezentem może być też prosty ogranicznik, przykładnica albo zestaw do odsysania pyłu, jeśli jego frezarka ma taką możliwość. Przy rozsądnym budżecie bardziej ucieszyłby mnie jeden porządny, używany często gadżet niż duży zestaw przypadkowych akcesoriów. Wiesz może, czy on już ma jakieś zaciski i podstawowe rzeczy do mierzenia?
A

Anka_z_Osiedla

2026-06-03 13:27

Ja bym poszedł w coś, co nie zależy mocno od modelu frezarki, bo z frezami łatwo nie trafić z trzpieniem albo jakością. Fajnym prezentem może być porządny kątownik stolarski, miarka zwijana dobrej klasy, ściski albo okulary i ochronniki słuchu, bo tego przy pracy w garażu nigdy za dużo. Jeśli już akcesoria do frezarki, to raczej zestaw kilku podstawowych frezów od sensownej firmy niż duży tani komplet. Wiesz może, czy ma już odciąg pyłu albo chociaż jakiś odkurzacz warsztatowy?