Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy aparat bezlusterkowy i zaczyna uczyć się fotografii?

R
Renata1986
2026-05-20 16:27
7 Komentarzy
Szukam prezentu dla faceta, który niedawno kupił swój pierwszy aparat bezlusterkowy i wciągnął się w robienie zdjęć po pracy i w weekendy. Nie chcę brać przypadkowego gadżetu, tylko coś, co faktycznie przyda się na początku i nie będzie potem leżało w szufladzie. Co warto kupić komuś, kto zaczyna przygodę z fotografią i kompletuje swój pierwszy sprzęt?

Dyskusja (7)

Strona 1 z 1

M

MartaZNotatnika

2026-05-20 18:53

Ja bym tylko uważał z kupowaniem „sprzętu fotograficznego” w ciemno, bo na początku łatwo trafić w coś, co brzmi sensownie, a potem leży nieużywane. Dużo bardziej praktyczne są rzeczy codzienne: porządna karta pamięci, zapasowa bateria albo wygodny pasek, bo to naprawdę przydaje się od pierwszych wyjść ze sprzętem. Jeśli chcesz coś trochę fajniejszego, to dobry plecak albo torba też mają sens, ale tu już dobrze znać, z czym on faktycznie chodzi. A wiesz, jaki ma model aparatu?
M

Marek74

2026-05-20 19:06

RE: MartaZNotatnika
Też bym szedł bardziej w takie codzienne rzeczy niż w „magiczne” akcesoria do zdjęć, bo na starcie łatwo przestrzelić. Karta albo dodatkowa bateria serio robią robotę, a jeśli dużo chodzi z aparatem, to dobry pasek też szybko doceni. Dużo zależy też od tego, co już ma w zestawie po zakupie, bo można niechcący zdublować prezent. Wiesz może, czy ma już zapasową baterię?
K

Karol82

2026-05-27 08:41

RE: MartaZNotatnika
Też bym szedł w takie codzienne rzeczy, bo na starcie właśnie one robią największą różnicę i faktycznie są używane, a od siebie dorzuciłbym jeszcze prostą torbę albo mały plecak na aparat, jeśli jeszcze nic takiego nie ma. Wiesz może, czy bardziej robi zdjęcia na spacerach, czy raczej w domu i na wyjazdach?
M

MonikaPoSwojemu

2026-05-21 08:07

Ja bym celował w coś praktycznego, np. dodatkową baterię, porządną kartę pamięci albo wygodny pasek do aparatu, bo to są rzeczy, z których początkujący naprawdę korzysta od razu i nie kurzą się potem w szufladzie. Jeśli znasz model aparatu, to łatwiej trafić bez pudła — wiesz, czy ma już zapasową baterię?
R

Renata38

2026-05-25 08:56

Ja bym najpierw próbował ustalić, czego mu już brakuje w praktyce, bo przy foto łatwo kupić coś „fajnego”, co potem kurzy się w szafce. Jeśli dopiero startuje, to często bardziej cieszą rzeczy użytkowe niż efektowne, typu porządna karta pamięci, dodatkowa bateria albo wygodny pasek. Dużo zależy też od tego, co fotografuje, bo ktoś robiący spacery po mieście doceni co innego niż osoba, która chce łapać krajobrazy czy portrety. Fajnym tropem bywa też mały plecak albo torba, jeśli jeszcze nosi aparat byle jak. Z kolei z obiektywami i bardziej „technicznymi” akcesoriami łatwo przestrzelić, jeśli nie znasz dokładnie modelu aparatu i tego, co już ma. Czasem lepszy jest drobiazg, którego używa non stop, niż większy prezent kupiony trochę w ciemno. Wiesz może, jaki ma dokładnie aparat i co najczęściej nim fotografuje?
W

Wiola76

2026-05-29 07:33

To dużo zależy od tego, co już ma w zestawie, bo na start bardziej przydają się proste rzeczy niż kolejne „foto-gadżety”. Jeśli ma tylko body z kitowym obiektywem, to serio fajnym prezentem bywa dodatkowa bateria, porządna karta pamięci albo wygodny pasek, bo z tego korzysta się cały czas. Jak bardziej ciągnie go do konkretnych zdjęć, to można też pomyśleć w stronę małego statywu albo stałki, ale tu już dobrze znać markę i model aparatu. Ma już jakiś podstawowy osprzęt czy na razie sam aparat?
J

Jacek1979

2026-06-02 09:27

Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdzają się rzeczy, które od razu idą w użycie, a nie tylko fajnie wyglądają na półce. U mnie na początku najbardziej przydała się porządna karta pamięci, dodatkowa bateria i wygodny pasek, bo to są drobiazgi, które serio robią różnicę przy pierwszych wyjściach w teren. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „prezentowego”, to fajnym pomysłem bywa też mały statyw albo plecak/torba pod konkretny aparat, bo początkujący często jeszcze tego nie mają dobrze ogarniętego. Wiesz może, czy on bardziej robi zdjęcia w plenerze, czy bawi się raczej miastem i nocnymi kadrami?