Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszą spawarkę MIG/MAG i uczy się spawać w garażu?

M
MaciekZWarsztatu
2026-05-17 10:01
3 Komentarzy
Znajomy kupił sobie niedawno pierwszą spawarkę MIG/MAG i po pracy siedzi w garażu, ćwicząc proste rzeczy ze stali. Ma już podstawowy osprzęt, ale wkręcił się na tyle, że co chwilę coś poprawia przy swoim stanowisku i planuje robić coraz porządniejsze projekty. Szukam prezentu związanego z tym hobby, który faktycznie go ucieszy, ale nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co potem będzie leżało. Lepiej iść w coś bardziej użytkowego? Czy lepiej wybrać coś, co po prostu daje frajdę?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

M

MonikaPoSwojemu

2026-05-17 11:27

Jeśli ma już podstawy, to dużo zależy od tego, czego mu teraz najbardziej brakuje przy stanowisku, bo jeden ucieszy się z porządnych szczypiec i kątowników magnetycznych, a drugi bardziej z lepszej przyłbicy albo stołu warsztatowego. Wiesz może, czy bardziej zbiera akcesoria do samego spawania, czy raczej dopieszcza cały garażowy warsztat?
M

MirekNaSpokojnie

2026-05-27 10:57

RE: MonikaPoSwojemu
Dokładnie, przy takim hobby wszystko rozbija się o to, czy teraz bardziej dopieszcza samo stanowisko, czy zbiera już rzeczy pod konkretniejsze roboty, bo wtedy łatwiej trafić w coś, co od razu pójdzie w użycie. Kojarzysz może, czy ostatnio bardziej marudzi na porządek i wygodę w garażu, czy raczej na sam sprzęt do spawania?
K

Karol82

2026-05-17 19:20

Ja bym celował w coś, co serio przydaje się przy każdym dłubaniu, a nie wygląda tylko dobrze na półce. U mojego kumpla największą radochę zrobiły drobiazgi do ogarnięcia stanowiska: porządne magnesy spawalnicze, kątownik zaciskowy albo sensowne szczypce do MIG-a, bo to schodzi cały czas. Fajnym prezentem bywa też lepsza przyłbica, ale tu już łatwo nie trafić, jeśli ma jakąś upatrzoną. Z rzeczy mniej oczywistych dobrze wchodzi porządny fartuch skórzany albo rękawice, bo jak ktoś zaczyna spawać więcej w garażu, to szybko czuje różnicę między „jakimiś” a wygodnymi. Jeśli lubi robić coraz równiejsze i dokładniejsze rzeczy, to doceni też zestaw zacisków albo imadełko do stołu. Ja bym unikał typowo „ozdobnych” gadżetów, bo przy takim hobby człowiek najbardziej cieszy się z rzeczy, które od razu lądują w użyciu. Jak chcesz trafić naprawdę dobrze, to napisz jeszcze, jaki masz mniej więcej budżet.