Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął składać klawiatury mechaniczne i interesuje się customami?

G
GrzesiekPomysl
2026-05-13 11:02
4 Komentarzy
Szukam prezentu dla mężczyzny, który od niedawna interesuje się klawiaturami mechanicznymi i zaczął kompletować własne zestawy. Temat jest dla mnie dość specjalistyczny, dlatego zależy mi na propozycji, która będzie praktyczna i rzeczywiście przydatna na początku takiego hobby. Chciałbym uniknąć przypadkowego zakupu czegoś, co okaże się zbędne albo niekompatybilne z jego zainteresowaniami. Czy ktoś mógłby wskazać, jaki prezent w takim przypadku będzie najtrafniejszy?

Dyskusja (4)

Strona 1 z 1

M

MamaJanka

2026-05-13 11:39

Jeśli dopiero wchodzi w customy, to super prezentem będzie coś uniwersalnego i naprawdę używanego przy składaniu, np. porządny switch puller, keycap puller, smar do switchy albo stacja do testowania switchy, bo gotowej klawiatury czy części łatwo nie trafić pod jego gust. Wiesz może, czy bardziej bawi się już w składanie, czy na razie tylko zbiera części?
B

BasiaPoCichu

2026-05-13 20:55

RE: MamaJanka
Też bym szedł w taki kierunek, bo przy customach gust naprawdę szybko robi się bardzo konkretny i łatwo przestrzelić z „głównym” elementem. Z akcesoriów fajnie sprawdza się też mata do składania, pęseta, mały pojemnik na śrubki albo zestaw do smarowania stabilizatorów, bo to są rzeczy, które potem faktycznie leżą na biurku i są używane. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę mniej techniczny, to dobrym pomysłem bywa też bon do sklepu z klawiaturami, bo wtedy sam dobierze switche albo keycapy pod swój projekt. Wiesz już, czy bardziej kręcą go same klawiatury, czy też testowanie różnych switchy?
O

OlaZKamienicy

2026-05-13 15:00

Jeśli dopiero wchodzi w customy, to całkiem trafionym prezentem bywają akcesoria zamiast konkretnych części pod jedną klawiaturę. Dobry switch opener, pęseta, puller do keycapów i switchy albo stacja do smarowania switchy raczej się przydadzą, bo to rzeczy używane przy prawie każdym składaniu. Fajnym pomysłem jest też zestaw smarów i filmów do switchy, bo to już coś praktycznego, a nie tak ryzykownego jak kupowanie keycapów czy przełączników w ciemno. Wiesz może, czy on bardziej składa dla wyglądu, pisania czy samego modowania?
M

MirekNaSpokojnie

2026-05-20 12:54

Jeśli dopiero wkręca się w customy, to ja bym na start celował raczej w coś uniwersalnego niż konkretną klawiaturę czy switche, bo tu łatwo nie trafić w gust. Fajnym pomysłem bywają akcesoria do składania, porządny keycap puller, switch opener albo mata serwisowa, bo to zwykle się przydaje niezależnie od zestawu. Dobrą opcją może też być bon do sklepu z klawiaturami, jeśli nie wiesz jeszcze, czy bardziej kręcą go keycapy, switche czy same obudowy. Wiesz może, czy on już coś złożył, czy dopiero kompletuje pierwszy set?