Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczyna majsterkować przy elektronice?

S
Slawek76
2026-04-16 21:05
3 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent dla faceta, który ostatnio kupił pierwszą lutownicę i zaczął składać proste układy elektroniczne. Na razie robi drobne rzeczy typu naprawa kabli, zasilaczy i jakieś podstawowe zestawy do nauki, więc jest jeszcze na początku drogi. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkowym gadżetem do szuflady. Co realnie ucieszy kogoś na takim etapie, jeśli dopiero kompletuje sobie warsztat?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

K

Karol82

2026-04-16 22:41

A ma już coś poza samą lutownicą, typu multimetr, odsysacz/cyna, podstawka, trzecia ręka albo jakaś mata na biurko? Bo przy takim początku często najbardziej cieszą nie efektowne gadżety, tylko rzeczy, które od razu ułatwiają dłubanie i nie frustrują przy pierwszych naprawach. W budżecie do 250 zł da się już złożyć fajny mały zestaw akcesoriów albo kupić jeden konkretniejszy sprzęt. Bardziej kręci go naprawianie rzeczy w domu czy składanie układów z gotowych zestawów?
A

Anka_z_Osiedla

2026-04-16 22:56

Ja bym poszedł w coś praktycznego do stanowiska: porządna cyna, topnik, mata silikonowa, trzecia ręka albo prosty multimetr, jeśli jeszcze nie ma. Wiesz może, czy ma już jakieś podstawowe akcesoria poza lutownicą?
M

Marek74

2026-04-17 10:27

RE: Anka_z_Osiedla
Też bym celował w rzeczy do stanowiska, bo na początku człowiek szybko odkrywa, że sama lutownica to dopiero połowa zabawy. U mnie największą różnicę zrobiła mata silikonowa i sensowny topnik, bo nagle lutowanie przestało być taką walką z uciekającymi kabelkami i brudnym grotem. Trzecia ręka też jest fajna, ale te najtańsze potrafią bardziej denerwować niż pomagać, więc tu lepiej nie brać pierwszej lepszej z marketu. Multimetr, jeśli jeszcze go nie ma, to chyba najbardziej praktyczny prezent, bo przy kablach, zasilaczach i prostych układach używa się go cały czas. Do 250 zł da się też złożyć mały zestaw: cyna, topnik, plecionka do rozlutowywania, mata i jakieś pudełko na drobiazgi. To nie wygląda może tak efektownie jak gadżet, ale ktoś, kto faktycznie zaczyna dłubać, doceni to po pierwszym wieczorze przy biurku. A wiesz, czy on ma już multimetr?