Szukam pomysłu na prezent dla faceta, który ostatnio kupił pierwszą lutownicę i zaczął składać proste układy elektroniczne. Na razie robi drobne rzeczy typu naprawa kabli, zasilaczy i jakieś podstawowe zestawy do nauki, więc jest jeszcze na początku drogi. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkowym gadżetem do szuflady. Co realnie ucieszy kogoś na takim etapie, jeśli dopiero kompletuje sobie warsztat?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który zaczyna majsterkować przy elektronice?
S
Slawek76
2026-04-16 21:05
3 Komentarzy
Dyskusja (3)
Strona 1 z 1
K
Karol82
2026-04-16 22:41
A ma już coś poza samą lutownicą, typu multimetr, odsysacz/cyna, podstawka, trzecia ręka albo jakaś mata na biurko? Bo przy takim początku często najbardziej cieszą nie efektowne gadżety, tylko rzeczy, które od razu ułatwiają dłubanie i nie frustrują przy pierwszych naprawach. W budżecie do 250 zł da się już złożyć fajny mały zestaw akcesoriów albo kupić jeden konkretniejszy sprzęt. Bardziej kręci go naprawianie rzeczy w domu czy składanie układów z gotowych zestawów?
A
Anka_z_Osiedla
2026-04-16 22:56
Ja bym poszedł w coś praktycznego do stanowiska: porządna cyna, topnik, mata silikonowa, trzecia ręka albo prosty multimetr, jeśli jeszcze nie ma. Wiesz może, czy ma już jakieś podstawowe akcesoria poza lutownicą?
M
Marek74
2026-04-17 10:27
Też bym celował w rzeczy do stanowiska, bo na początku człowiek szybko odkrywa, że sama lutownica to dopiero połowa zabawy. U mnie największą różnicę zrobiła mata silikonowa i sensowny topnik, bo nagle lutowanie przestało być taką walką z uciekającymi kabelkami i brudnym grotem. Trzecia ręka też jest fajna, ale te najtańsze potrafią bardziej denerwować niż pomagać, więc tu lepiej nie brać pierwszej lepszej z marketu. Multimetr, jeśli jeszcze go nie ma, to chyba najbardziej praktyczny prezent, bo przy kablach, zasilaczach i prostych układach używa się go cały czas. Do 250 zł da się też złożyć mały zestaw: cyna, topnik, plecionka do rozlutowywania, mata i jakieś pudełko na drobiazgi. To nie wygląda może tak efektownie jak gadżet, ale ktoś, kto faktycznie zaczyna dłubać, doceni to po pierwszym wieczorze przy biurku. A wiesz, czy on ma już multimetr?