Szukam prezentu dla chłopaka, który niedawno kupił swój pierwszy ekspres kolbowy i mocno wkręcił się w temat domowej kawy. Ma 31 lat, pracuje w branży IT na B2B i od kilku tygodni po pracy ogląda materiały o mieleniu, ustawianiu młynka i robieniu espresso. Na razie jest na początku tej drogi, więc nie chcę kupić mu czegoś zbyt profesjonalnego ani zupełnie przypadkowego. Budżet mam w okolicach 200-350 zł i zależy mi na czymś, co naprawdę go ucieszy, a nie będzie tylko gadżetem do postawienia obok ekspresu. On lubi rzeczy praktyczne, estetyczne i raczej dobrej jakości, nawet jeśli są proste. Nie chcę też dublować czegoś, co mógł już sobie sam dokupić na start razem ze sprzętem. Co waszym zdaniem byłoby trafionym prezentem dla faceta, który dopiero zaczyna przygodę z espresso w domu?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy ekspres kolbowy i zaczyna uczyć się parzenia espresso w domu?
K
KingaInspiruje
2026-05-21 10:27
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
K
KlaudiaDoradza
2026-05-21 10:42
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale takiego, co naprawdę ułatwia zabawę z ekspresem na początku. W budżecie około 200 zł bardzo sensownie wypada dobra waga z timerem, bo przy espresso szybkie odmierzanie kawy i czasu parzenia robi dużą różnicę. Fajnym prezentem bywa też porządny tamper, jeśli ten dołączony do ekspresu jest byle jaki, bo w wielu zestawach to niestety słaby element. Jeśli ma już podstawy, to można jeszcze pomyśleć o dzbanku do mleka i może jakichś sensownych filiżankach do espresso, bo to też daje frajdę z całego rytuału. Unikałbym raczej kaw „w ciemno”, jeśli nie wiesz, co lubi, bo początkujący często testują różne profile i łatwo nie trafić. Z takich drobiazgów dobrze sprawdza się też mata pod tamper albo pojemnik na fusy, tylko to już bardziej dodatek niż główny prezent. Gdybym miał wybrać jedną rzecz, brałbym wagę albo tamper, bo to naprawdę się przydaje od pierwszego dnia. Wiesz może, czy on ma już osobny młynek do kawy?
D
DariaZForum
2026-05-21 12:37
Też bym poszedł w tym kierunku, bo na początku takie drobiazgi naprawdę robią robotę bardziej niż „bajery”. Waga z timerem to bardzo trafiony prezent, a jeśli już ją ma, to można jeszcze pomyśleć o porządnym tamperze albo macie pod kolbę, bo to od razu uprzyjemnia cały proces. Przy budżecie około 200 zł da się kupić coś sensownego i nieprzypadkowego. Wiesz może, czy ma już osobny młynek?
R
RafalZBoku
2026-05-21 13:01
Mam podobne odczucie, bo na początku właśnie takie praktyczne rzeczy dają najwięcej frajdy i serio są używane codziennie. Waga z timerem to dla świeżej osoby w espresso super temat, bo od razu łatwiej ogarnąć powtarzalność i zobaczyć, co faktycznie wychodzi z danej kawy. Jeśli to już ma, to dobry tamper też robi różnicę, zwłaszcza gdy ten fabryczny jest byle jaki, a tak często bywa. Mata pod kolbę też brzmi niepozornie, ale potem wychodzi, że cały blat jest czystszy i sam rytuał parzenia dużo przyjemniejszy. W budżecie około 200 zł spokojnie da się złożyć taki sensowny zestaw: waga albo tamper plus jakiś drobiazg do tego. Ja bym tylko odpuścił rzeczy bardzo „eksperckie”, bo na tym etapie łatwo kupić coś, co bardziej go przytłoczy niż ucieszy. Fajnym dodatkiem może też być porządny dzbanek do mleka, jeśli pije kawy mleczne. On bardziej celuje w czyste espresso czy raczej cappuccino i flat white?
M
Marek74
2026-05-21 19:57
Też bym szedł w akcesoria, bo na starcie właśnie one najbardziej poprawiają codzienne parzenie i nie kończą jako gadżet w szufladzie. Jeśli waga już jest, to sensowny tamper albo mata pod kolbę będą bardzo w punkt; wiesz może, czy ma już osobny młynek?
O
OlaZKamienicy
2026-05-21 10:52
Ja bym celował w coś, co faktycznie przyda mu się na starcie i nie będzie kolejnym gadżetem do szuflady, np. porządny tamper, wagę z timerem albo dzbanek do spieniania mleka, jeśli lubi mleczne kawy. W budżecie około 200 zł da się też ogarnąć fajny zestaw: mata pod tamper + szczoteczka do czyszczenia + jakieś dobre ziarno z palarni. Jeśli dopiero się wkręca, to takie akcesoria zwykle dają więcej frajdy niż coś „profesjonalnego”, z czego i tak jeszcze nie wyciśnie pełni możliwości. Ma już dobry młynek, czy na razie jedzie na czymś podstawowym?
P
PawelOdRoweru
2026-05-21 17:03
Fajny temat, bo przy takim zajawkowym początku naprawdę łatwo trafić z prezentem, ale sporo zależy od tego, co już ma. Jeśli dopiero startuje, to często bardziej cieszą drobiazgi do codziennego używania niż jakiś „poważny” sprzęt. W budżecie około 200 zł można już znaleźć coś sensownego, tylko dobrze byłoby wiedzieć, czy ma własny młynek, wagę albo tamper, bo wtedy łatwiej nie zdublować. Dużo osób na początku jara się też porządnymi filiżankami do espresso, knock boxem albo matą pod ubijanie, bo to od razu robi klimat przy ekspresie. Z drugiej strony, jeśli jeszcze nie ogarnął podstaw, to czasem najlepszy jest prezent, który po prostu uprzyjemnia zabawę, a nie komplikuje temat. No i pytanie, czy on lubi bardziej praktyczne rzeczy, czy takie trochę „gadżeciarskie” do hobby. Ma już osobny młynek do espresso?
B
BasiaPoCichu
2026-05-21 17:15
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie przyda mu się na starcie, ale nie będzie przesadnie „technicznym” gadżetem. W budżecie do 200 zł spokojnie zmieści się dobra waga z timerem albo porządny tamper, jeśli ten dołączony do ekspresu jest byle jaki. Fajnym pomysłem jest też dzbanek do mleka i paczka świeżo palonej kawy, bo wtedy ma od razu coś do testowania, a nie tylko sam sprzęt. Wiecie już, czy bardziej kręci go samo espresso, czy też kawy mleczne?
N
NataliaBezSpiny
2026-05-21 17:41
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie przyda mu się na starcie i nie skończy w szufladzie. Fajnym prezentem jest dobra waga z timerem, bo przy espresso naprawdę robi różnicę i od razu pomaga ogarnąć powtarzalność. Jeśli nie ma jeszcze tampera, to porządny tamper pod konkretny rozmiar sitka też będzie super, bo ten dodawany do ekspresu często bywa byle jaki. Można też pomyśleć o dzbanku do mleka i może jakichś fajnych ziarnach z palarni, jeśli lubi też mleczne kawy i chce się pobawić latte art. Z takich drobiazgów spoko wypada jeszcze mata tampingowa albo mały knock box, bo to są rzeczy, których początkujący często nie kupują od razu, a potem szybko doceniają. Ja bym tylko unikał „gadżetów kawowych”, które ładnie wyglądają, ale nic nie wnoszą do samego parzenia. Jeśli chcesz trafić naprawdę dobrze, to napisz jeszcze, czy ma już młynek i wagę.
O
OlgaPodpowiada
2026-05-25 20:30
W takim budżecie da się już kupić coś fajnego, ale dużo zależy od tego, co on już ma przy ekspresie. Jeśli nie dokupił jeszcze akcesoriów, to sensownym prezentem może być porządny tamper, dzbanek do mleka albo waga z timerem, bo to rzeczy, które faktycznie przydają się od początku. Jeśli masz ochotę, doprecyzuj jeszcze, czy pije raczej samo espresso, czy bardziej mleczne kawy.
A
Anka_z_Osiedla
2026-06-02 17:45
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie przyda mu się na starcie, ale nie będzie przerostem formy nad treścią. Fajnym prezentem jest dobra waga baristyczna z timerem albo porządny tamper, jeśli ten z ekspresu jest byle jaki, bo to są rzeczy, których używa się codziennie i naprawdę robią różnicę. Możesz też iść w zestaw kilku kaw specialty pod espresso, bo na początku zabawy testowanie różnych ziaren daje chyba najwięcej frajdy. Wiecie może, jaki ma młynek i czy ma już wagę?