Mój partner kupił niedawno pierwszy zestaw do warzenia piwa i jest po swojej pierwszej warce, więc temat mocno go wciągnął. Ma podstawowy fermentor, kapslownicę i kilka drobiazgów z zestawu startowego, ale na razie nie wiem, czego faktycznie będzie mu brakować przy kolejnych podejściach. Chciałabym kupić mu coś praktycznego na urodziny, bez wchodzenia w przypadkowe gadżety, które będą tylko stały na półce. Budżet mam mniej więcej 200-300 zł i zależy mi na czymś, co przyda się osobie początkującej. Co ma największy sens na tym etapie? Czy lepiej celować w sprzęt, czy w składniki?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy zestaw do warzenia piwa w domu?
K
Karolina91
2026-06-13 20:18
8 Komentarzy
Dyskusja (8)
Strona 1 z 1
I
IzaOdKawy
2026-06-13 21:49
U mnie po pierwszych warkach najbardziej przydały się rzeczy do kontroli temperatury i porządnego mycia, bo szybko wyszło, że to robi większą różnicę niż kolejne „bajery”. Może podpytaj go mimochodem, czy bardziej narzeka na chłodzenie, butelkowanie czy sprzątanie po warzeniu?
R
RafalZBoku
2026-06-14 08:18
Też bym poszła tym tropem, bo po pierwszej warce zwykle dopiero wychodzi, co najbardziej męczy w praktyce. A on po tym pierwszym warzeniu bardziej marudził na temperaturę, mycie czy samo rozlewanie do butelek?
W
Wiola76
2026-06-14 09:56
Rafał dobrze pyta, bo po pierwszym razie zwykle wychodzi, co najbardziej psuło frajdę. U mnie po pierwszych warkach największym odkryciem było to, że „drobiazgi” typu porządny środek do dezynfekcji, suszarka na butelki albo drugi fermentor robiły większą różnicę niż efektowny gadżet. Jeśli narzekał na rozlew, celowałabym w coś do butelkowania, a jeśli na temperaturę, to raczej termometr albo proste rozwiązanie do stabilniejszego chłodzenia fermentora. Pamiętasz, przy czym najwięcej wzdychał albo klął pod nosem?
S
SylwiaLubiProsto
2026-06-13 22:09
Ja bym celował w coś, co ułatwia kolejne warki, a nie wygląda jak gadżet do postawienia na półce. Fajnym prezentem może być porządny termometr, chłodnica do brzeczki albo drugi fermentor, bo przy domowym warzeniu szybko wychodzi, że zapasowy sprzęt ratuje sytuację. Jeśli butelkuje, przydać się mogą też lepsze kapsle, środek do dezynfekcji albo ociekacz do butelek. A robi piwo z gotowych brewkitów czy już myśli o zacieraniu?
T
TomekNaLuzie
2026-06-14 09:08
Ja bym uważał z kupowaniem sprzętu w ciemno, bo przy warzeniu piwa szybko wychodzi, że każdy idzie trochę w swoją stronę. Po pierwszej warce może mu się wydawać, że potrzebuje wszystkiego naraz, a po dwóch kolejnych okaże się, że bardziej brakuje mu np. porządnej chemii do mycia i dezynfekcji niż kolejnego gadżetu. Dobrym tropem może być coś zużywalnego albo praktycznego, co nie narzuca mu metody warzenia. Wiesz, czy on planuje dalej robić z ekstraktów, czy już myśli o zacieraniu?
M
MamaJanka
2026-06-16 10:48
Tomek ma sporo racji, bo po pierwszej warce łatwo zachłysnąć się sprzętem, a potem połowa rzeczy okazuje się zbędna. Ja poszedłbym raczej w coś zużywalnego i praktycznego, typu dobra chemia do mycia/dezynfekcji, kapsle, butelki albo bon do sklepu piwowarskiego, żeby sam dobrał pod kolejne warzenie.
O
OlaZKamienicy
2026-06-14 10:31
A wiesz może, czy on planuje zostać przy gotowych brewkitach, czy już ciągnie go w stronę zacierania? Bo przy pierwszym scenariuszu przydają się trochę inne rzeczy niż wtedy, gdy zaczyna kombinować z garnkiem, słodem i chmielem. Ja bym najpierw wyczuł, co go najbardziej wkręciło po tej pierwszej warce: samo fermentowanie i butelkowanie, czy już planowanie własnych receptur. Ma już jakiś porządny termometr i środek do dezynfekcji na zapas?
O
OlgaPodpowiada
2026-06-23 10:20
A wiesz, czy on robił piwo z gotowego brewkitu, czy już bawił się w zacieranie? Od tego mocno zależy, czy bardziej przyda mu się coś do kontroli temperatury, pomiarów, butelkowania czy kolejnych surowców.