Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszą wędzarnię ogrodową i chce robić własne wędliny?

P
Piotr_z_Lodzi
2026-05-28 17:15
2 Komentarzy
Znajomy kupił niedawno pierwszą wędzarnię ogrodową i powoli wciąga się w robienie kiełbas, boczku i serów na własny użytek. Pracuję trochę przy sprzęcie gastronomicznym, więc wiem, że łatwo kupić coś efektownego, ale mało praktycznego. Jaki prezent dla faceta na start z domowym wędzeniem będzie naprawdę sensowny i nie skończy w szufladzie?

Dyskusja (2)

Strona 1 z 1

M

Marek74

2026-05-28 19:15

U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy mało efektowne, ale używane przy każdym wędzeniu. Dostałem kiedyś porządny termometr z sondą do mięsa i drugi do komory, i serio to był prezent trafiony dużo bardziej niż jakieś gadżety “dla mistrza grilla”. Przy pierwszych boczkach i kiełbasach człowiek najbardziej gubi się właśnie na temperaturze, a dobry pomiar oszczędza sporo nerwów. Fajnym dodatkiem są też solidne haki, siatki do wędzenia sera albo kawałek dobrej jakości zrębków/drewna, ale nie takie perfumowane wynalazki, tylko klasyka typu olcha, buk, jabłoń. Jeśli robi kiełbasy, to przydaje się też nadziewarka, ale tu już trzeba wiedzieć, czy nie ma czegoś na oku, bo słaby sprzęt potrafi tylko zirytować. Z drobiazgów bardzo praktyczna jest też waga jubilerska do przypraw i peklosoli, bo zwykła kuchenna bywa za mało dokładna. Ja bym celował w coś, co pomoże mu powtarzać udane wyroby, a nie tylko ładnie wygląda na półce. Wędzi już bardziej mięso, czy na razie eksperymentuje też z serami?
E

Ewela83

2026-05-29 10:40

RE: Marek74
Marek74 dobrze pisze z tymi termometrami, tylko ja bym dodał, żeby nie traktować tego jako jedynego pewniaka dla każdego. Przy pierwszej wędzarni dużo zależy od tego, czy znajomy ma już jakikolwiek osprzęt, bo czasem w zestawie jest coś podstawowego, a brakuje zupełnie innych rzeczy. Termometr do mięsa i do komory faktycznie schodzi z półki przy każdym wędzeniu, ale podobnie przydatne bywają haki, porządny sznurek, siatki do wędlin albo zwykły notes do zapisywania temperatur, czasu i efektów. Gadżety z napisami wyglądają fajnie przez chwilę, a potem leżą, więc tu bym szedł raczej w rzeczy robocze. Przy serach może się też przydać mata albo drobne akcesoria do ociekania, jeśli faktycznie chce iść w tym kierunku. Tylko uważałbym z przyprawami i gotowymi mieszankami, bo każdy szybko łapie własny smak i potem połowa paczek zostaje. Masz pojęcie, czy on bardziej zaczyna od kiełbas, czy od boczku i serów?