Mój partner od kilku miesięcy regularnie biega i zapisał się na swój pierwszy półmaraton, więc chciałabym kupić mu coś związanego z tym nowym zajęciem. Ma już podstawowe buty i kilka koszulek sportowych, ale nie wiem, co faktycznie przyda się komuś, kto zaczyna trenować trochę poważniej. Zależy mi na prezencie praktycznym, który nie będzie przypadkowym gadżetem rzuconym do szuflady. Budżet mam raczej średni, bez wchodzenia w bardzo drogi sprzęt. Co warto brać pod uwagę przy takim prezencie? Czy lepiej celować w coś do treningów, czy raczej na sam dzień biegu?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który zaczął biegać i szykuje się do pierwszego półmaratonu?
P
PaulinaPodpowie
2026-06-16 10:18
9 Komentarzy
Dyskusja (9)
Strona 1 z 1
N
NataliaBezSpiny
2026-06-16 10:55
Może coś, co faktycznie zużyje w treningu: dobre skarpety biegowe, pas na telefon/żele albo lekka czapka/opaska na chłodniejsze dni. Jeśli budżet pozwala, fajnym prezentem bywa też masaż sportowy po starcie albo karta podarunkowa do sklepu biegowego.
A
Anka_z_Osiedla
2026-06-16 11:06
Też bym poszła w coś, co znika w użyciu, a nie wygląda tylko „sportowo” na półce. U mojego faceta skarpety biegowe okazały się dużo lepszym prezentem, niż się spodziewałam, bo po dłuższych wybieganiach nagle różnica między zwykłymi a porządnymi była bardzo wyraźna. Pas na telefon i klucze też robi robotę, szczególnie jak ktoś zaczyna biegać dłużej i testuje żele albo chce mieć coś przy sobie bez upychania po kieszeniach. Z rzeczy na chłodniejsze dni fajna jest cienka opaska na uszy, bo czapka czasem grzeje za mocno, a uszy marzną od razu. Masaż po półmaratonie to też super pomysł, tylko raczej jako coś „po wszystkim”, bo przed startem nie każdy chce kombinować z nowymi bodźcami. Jeśli nie znasz rozmiarów albo preferencji, karta do sklepu biegowego może być mniej efektowna, ale serio praktyczna. A on biega bardziej z telefonem, czy ma już zegarek sportowy?
P
Piotrek78
2026-06-16 10:56
Ja bym poszedł w coś, co realnie ułatwia dłuższe treningi, np. dobry pas biegowy albo kamizelkę/soft flask na wodę, jeśli robi już wybiegania powyżej godziny. Fajnym prezentem są też skarpety biegowe z lepszego materiału, bo to brzmi mało efektownie, ale przy półmaratonie potrafi robić dużą różnicę. Jeśli biega wieczorami, sensowna będzie czołówka albo mała lampka odblaskowa, a jeśli nie ma zegarka sportowego, można rozważyć zrzutkę na prostszy model z GPS. Wiesz, czy bardziej biega po mieście, czy po lesie/ścieżkach?
O
OlgaPodpowiada
2026-06-16 16:19
Piotrek dobrze podpowiada z pasem albo soft flaskiem, bo przy dłuższych wybieganiach nagle robi się problem, gdzie schować klucze, żel czy wodę. Do tego dorzuciłabym dobre skarpety biegowe albo opaskę na uszy/cienkie rękawiczki, jeśli trenuje też rano albo w chłodniejsze dni.
A
AsiaKomentuje
2026-06-16 11:02
Przy pierwszym półmaratonie naprawdę przydają się rzeczy, które pomagają w regularnym treningu, a nie tylko wyglądają „biegowo”. Dobrym pomysłem może być lekki pas biegowy na telefon i żele, porządne skarpety do biegania albo czapka/opaska na chłodniejsze dni, bo takie drobiazgi robią różnicę na dłuższych wybieganiach. Jeśli trenuje już według tempa albo tętna, fajnym prezentem byłby też zegarek sportowy, ale tu budżet szybko rośnie. W jakiej kwocie mniej więcej chcesz się zmieścić?
B
BasiaPoCichu
2026-06-16 11:16
Dobrym pomysłem może być pas do biegania albo kamizelka/soft flask, jeśli zaczyna robić dłuższe wybiegania i musi zabrać wodę, żel, klucze czy telefon. Fajne są też dobre skarpety biegowe, bo to niby drobiazg, a przy większym kilometrażu naprawdę robi różnicę i raczej nie wyląduje w szufladzie. Jeśli lubi dane z treningów, można pomyśleć o zegarku sportowym, ale tu budżet ma duże znaczenie. Jaki mniej więcej masz limit cenowy?
R
RafalZBoku
2026-06-16 16:44
Też bym poszła w coś do zabierania drobiazgów i picia, bo przy przygotowaniach do półmaratonu szybko zaczyna to mieć znaczenie. Pas biegowy jest mniej „zobowiązujący” niż kamizelka, więc na początek może być trafiony, zwłaszcza jeśli biega po mieście. A dobre skarpety serio brzmią banalnie, ale potrafią uratować stopy na dłuższych treningach. Wiesz, czy on już biega ponad godzinę na raz?
M
Magda1989
2026-06-16 11:33
Fajnym prezentem może być pas biegowy albo kamizelka/nerka na telefon, klucze i żele, bo przy dłuższych treningach szybko zaczyna to mieć znaczenie. Jeśli biega też po zmroku, przyda się lekka lampka lub odblaski, a z bardziej „poważnych” rzeczy dobry zegarek sportowy, jeśli budżet na to pozwala. Unikałabym za to kupowania butów w ciemno, bo tu łatwo nie trafić z modelem. W jakim mniej więcej budżecie szukasz prezentu?
M
MamaJanka
2026-06-16 19:50
U mnie przy pierwszym półmaratonie najbardziej trafiony był dobry pas do biegania na telefon, żel i klucze, bo wcześniej wszystko latało po kieszeniach. Fajnie sprawdziły się też porządne skarpety biegowe, tylko takie naprawdę sportowe, bo różnica w otarciach była spora. Jeśli biega po zmroku, to czołówka albo lekka kamizelka odblaskowa też nie będzie leżeć w szufladzie. Jaki mniej więcej masz budżet?