Przygotowuję zamówienie koszulki na 70. urodziny dla taty i rodzina chce użyć starego zdjęcia z albumu. Fotografia jest zeskanowana, ale nie mam pewności, czy po powiększeniu na przód koszulki nie wyjdzie rozmazana albo zbyt ciemna. Chodzi o jedną sztukę na prezent, więc nie będzie próbnego wydruku przed odbiorem. Czy ktoś z praktyki wie, po czym realnie poznać, że takie zdjęcie nadaje się do nadruku na koszulce?
Koszulki na 70 urodziny
Koszulka na 70. urodziny ze zdjęciem – jak sprawdzić, czy fotografia nada się do nadruku?
P
Pawel36
2026-06-21 11:32
5 Komentarzy
Dyskusja (5)
Strona 1 z 1
P
Piotrek78
2026-06-21 14:28
Najprościej obejrzyj skan w docelowym rozmiarze na ekranie, mniej więcej tak duży jak ma być nadruk, bo wtedy szybko widać rozmycie, ziarno i ciemne twarze. Jaki format pliku i rozdzielczość ma ten skan?
K
KlaudiaDoradza
2026-06-21 18:26
Piotrek dobrze podpowiada, bo przy starych zdjęciach dopiero podgląd w rozmiarze nadruku pokazuje, czy twarze jeszcze mają szczegóły, czy robi się plama. Ja bym jeszcze sprawdził, czy skan nie jest mocno przyciemniony po bokach i czy ma chociaż około 300 dpi przy tym rozmiarze, jaki ma iść na koszulkę — jaki wymiar nadruku planujesz?
M
MamaJanka
2026-06-21 18:43
Też miałem taką sytuację i faktycznie dopiero podgląd mniej więcej w wielkości nadruku pokazał, że twarz robiła się miękka, mimo że na ekranie małe zdjęcie wyglądało okej. Do tego przy starych skanach sprawdziłbym jeszcze cienie przy krawędziach, bo na koszulce takie przyciemnienia potrafią wyjść bardziej widocznie niż w albumie.
P
PawelOdRoweru
2026-06-21 22:37
Piotrek dobrze pyta, bo bez rozdzielczości trochę trudno ocenić, czy to tylko obawa, czy faktycznie skan jest za słaby. Ja bym jeszcze dopytał, czy zdjęcie było skanowane z samej odbitki, czy może zrobione telefonem z albumu, bo to często robi dużą różnicę przy nadruku. No i jaki mniej więcej rozmiar ma mieć grafika na koszulce, cała klatka na przodzie czy raczej mniejszy nadruk?
N
NataliaBezSpiny
2026-06-23 09:00
Sprawdź rozmiar pliku w pikselach po skanie, nie tylko „ładność” na ekranie, bo na koszulkę zdjęcie dobrze, żeby miało chociaż ok. 2500-3000 px na szerokość przy większym nadruku. Dobrze też przybliżyć je do docelowego rozmiaru i zobaczyć, czy twarze nie robią się miękkie, a cienie nie zlewają się w plamy; w jakim rozmiarze ma być nadruk na przodzie?