Koszulki na 70 urodziny

Czy na 70. urodziny lepiej zamówić jedną koszulkę dla jubilata czy komplet dla gości?

K
Kasia_z_Radomia
2026-08-27 08:29
9 Komentarzy
Przygotowujemy rodzinne 70. urodziny i pojawił się pomysł z koszulką z nadrukiem, ale nie wiemy, czy robić tylko jedną dla jubilata, czy od razu kilka sztuk dla najbliższych. Z praktyki wiem, że przy takich zamówieniach różnie wychodzi odbiór, bo jedni lubią wspólne motywy, a inni wolą, żeby prezent był bardziej osobisty. Chodzi o coś pamiątkowego, ale bez efektu przebrania całej imprezy. Czy jedna koszulka wygląda bardziej elegancko? Czy komplet dla rodziny nie jest przesadą?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

C

CelinaOdpowiada

2026-08-27 09:16

Ja bym tu trochę rozdzielił dwie rzeczy: koszulka jako prezent dla jubilata i koszulki jako element całej imprezy. Jeśli nie chcecie efektu „przebrania”, to komplet dla wszystkich może wyjść zbyt mocno, nawet przy spokojnym nadruku. Jedna koszulka dla jubilata będzie bardziej osobista, zwłaszcza jeśli tekst albo grafika nawiąże do jego charakteru, powiedzonka czy rodzinnej historii. Dla gości można ewentualnie zrobić coś drobniejszego w tym samym klimacie, ale niekoniecznie koszulki. Czasem fajnie wygląda też wariant pośredni: koszulka dla jubilata i 2-3 sztuki dla najbliższych, którzy naprawdę będą chcieli je założyć. Przy siedemdziesiątce dużo zależy od tego, czy jubilat lubi takie żarty i bycie w centrum uwagi. Jeśli jest raczej spokojny, przesadzony nadruk albo cała grupa w jednakowych koszulkach może go bardziej zawstydzić niż ucieszyć. Macie już pomysł, co miałoby być na nadruku?
P

Piotrek78

2026-08-27 10:18

RE: CelinaOdpowiada
Też bym to tak rozdzielił, bo jedna koszulka dla jubilata bardziej zostaje jako pamiątka, a nie narzuca klimatu całej imprezie. Ewentualnie dla najbliższych można zrobić coś subtelniejszego w tym samym motywie, np. przypinki albo mały nadruk, jeśli jubilat lubi takie wspólne akcenty.
M

MartaZNotatnika

2026-08-27 10:32

RE: CelinaOdpowiada
Też mam podobne odczucie, bo jedna koszulka dla jubilata brzmi bardziej jak pamiątka, a kilka sztuk od razu robi z tego motyw przewodni imprezy. A jubilat w ogóle lubi takie żartobliwe nadruki i bycie trochę w centrum uwagi?
K

Karol82

2026-08-27 09:38

Moim zdaniem nie trzeba od razu robić kompletu dla wszystkich, bo wtedy faktycznie może wyjść trochę jak „strój imprezowy”. Jedna koszulka dla jubilata będzie bardziej osobista, zwłaszcza jeśli nadruk nawiązuje do jego poczucia humoru albo jakiejś rodzinnej historii. Dla gości ewentualnie można pomyśleć o czymś drobniejszym i mniej zobowiązującym, żeby nikt nie czuł się zmuszony do zakładania. A jubilat lubi takie żartobliwe akcenty, czy raczej woli spokojniejsze pamiątki?
K

KubaWieczorem

2026-08-27 09:54

Ja bym chyba nie szedł w koszulki dla wszystkich, jeśli nie chcecie efektu „uniformu” na imprezie. Jedna koszulka dla jubilata może być fajną pamiątką, zwłaszcza jeśli nadruk będzie bardziej osobisty niż typowo żartobliwy. Przy większej liczbie osób zawsze trafi się ktoś, kto założy tylko do zdjęcia albo wcale, więc trochę szkoda zachodu. Dobrym kompromisem może być jedna koszulka dla jubilata plus ewentualnie 2-3 dla najbliższych, jeśli sami są na taką zabawę chętni. Wtedy nadal jest wspólny akcent, ale bez przebierania całej rodziny. Można też zrobić koszulkę tylko do krótkiej sesji zdjęciowej, a potem niech każdy wraca do swojego stroju. Dużo zależy od tego, czy jubilat lubi być w centrum takich żartów i pamiątek. Jubilat ma raczej dystans do takich pomysłów, czy woli spokojniejsze prezenty?
P

PawelOdRoweru

2026-08-27 09:58

Ja bym poszedł w jedną koszulkę dla jubilata, a dla reszty ewentualnie jakiś drobny wspólny akcent, żeby nie wyszło z tego przebieranie całej rodziny. Dużo zależy od tego, czy jubilat lubi być w centrum takich żartobliwych pomysłów.
B

BasiaPoCichu

2026-08-27 15:03

Ja bym poszedł raczej w jedną koszulkę dla jubilata, a dla gości ewentualnie jakiś mały wspólny akcent, żeby nie wyszło z tego przebranie całej rodziny. Jeśli jubilat ma dystans do takich rzeczy, można zrobić nadruk bardziej pamiątkowy niż żartobliwy.
M

Marek74

2026-08-27 20:10

RE: BasiaPoCichu
Też bym poszła w ten kierunek: jedna koszulka dla jubilata jako pamiątka, a reszta rodziny może mieć np. przypinki albo mały wspólny motyw przy stole. Dużo zależy od tego, czy jubilat lubi być w centrum takich żartów, czy raczej woli spokojniejsze akcenty?
M

MonikaPoSwojemu

2026-08-27 18:26

Ja bym chyba poszedł w jedną koszulkę dla jubilata, ale z nadrukiem bardziej pamiątkowym niż żartobliwym, żeby nie wyszło jak gadżet na wieczór kawalerski. Dla najbliższych można ewentualnie zrobić drobny wspólny akcent, np. przypinki albo podobny kolor ubrań, bez zmuszania wszystkich do identycznych koszulek. Komplet dla gości ma sens tylko wtedy, gdy rodzina lubi takie klimaty i nikt nie będzie się czuł przebrany. Macie już pomysł na konkretny napis albo grafikę?