Koszulki na 70 urodziny

Koszulka na 70. urodziny – czy nadruk wytrzyma pranie po imprezie?

S
SebekOdGadzetow
2026-08-10 10:12
10 Komentarzy
Zdarza mi się zamawiać różne gadżety na rodzinne okazje i przy koszulce na 70. urodziny zastanawiam się nad trwałością nadruku. Chodzi o prezent, który nie ma być tylko jednorazową pamiątką do zdjęć, ale czymś, co jubilat faktycznie jeszcze założy. Czy przy takich koszulkach nadruk zwykle dobrze trzyma się po kilku praniach?

Dyskusja (10)

Strona 1 z 1

S

SylwiaLubiProsto

2026-08-10 11:26

U nas taka koszulka po imprezie była prana już kilka razy i nadruk dalej wygląda normalnie, bez pękania czy odklejania. Dużo chyba zależy od tego, gdzie się zamawia i jaką techniką robią nadruk, bo miałem też kiedyś tanią koszulkę z bazaru i po dwóch praniach wyglądała słabo. Przy prezencie dla starszej osoby zwróciłbym bardziej uwagę na sam materiał, żeby była miękka i wygodna, bo wtedy faktycznie będzie noszona. Masz już wybrany konkretny wzór czy dopiero szukasz?
A

Anka_z_Osiedla

2026-08-10 12:41

RE: SylwiaLubiProsto
Mam podobne odczucia, bo u nas koszulka robiona na okrągłe urodziny też nie była tylko do zdjęcia i po kilku praniach nadal wyglądała w porządku. Nadruk nie popękał, tylko sama koszulka trochę zmiękła, co akurat wyszło na plus. Te tanie, przypadkowe nadruki faktycznie potrafią się szybko zniszczyć, zwłaszcza jak materiał jest cienki i wszystko jest zrobione byle jak. Ja bym bardziej patrzył na jakość samej koszulki i to, czy nadruk nie jest taką grubą, gumową warstwą. U nas pranie na lewej stronie i bez wysokiej temperatury dało radę. Jubilat potem zakładał ją jeszcze kilka razy na działkę i rodzinne spotkania, więc nie była jednorazowa. A wiesz już, czy to ma być nadruk ze zdjęciem, czy raczej napis i grafika?
M

Magda1989

2026-08-10 20:04

Z mojego doświadczenia taki nadruk spokojnie przeżywa kilka prań, o ile koszulka jest prana na lewej stronie i bez wysokiej temperatury. Dużo zależy też od techniki nadruku, wiesz może, czy to DTG, folia czy sitodruk?
P

Piotrek78

2026-08-10 22:09

U nas taka koszulka po 70-tce była prana już kilka razy i nadruk nadal wygląda normalnie, tylko piorę ją na lewej stronie i bez wysokiej temperatury. Dużo chyba zależy od metody nadruku i samej koszulki, wiesz już gdzie będziesz zamawiać?
E

Ewela83

2026-08-12 07:22

Dużo zależy od metody nadruku i jakości samej koszulki, ale przy porządnie wykonanym nadruku spokojnie powinien przeżyć kilka prań, a nie tylko jedną imprezę. U mnie najlepiej trzymały się nadruki robione DTG albo sitodrukiem, gorzej bywało z tanimi foliami, które po czasie zaczynały pękać. Pomaga pranie na lewej stronie, raczej w niższej temperaturze i bez suszarki bębnowej. Wiesz już, jaką metodą ma być robiony nadruk?
I

IzaOdKawy

2026-08-13 22:36

Dużo zależy od techniki nadruku i samej koszulki, ale przy porządnym wykonaniu spokojnie wytrzymuje więcej niż kilka prań. U mnie najlepiej trzymały się nadruki robione metodą DTG albo sitodrukiem, a gorzej takie bardzo tanie folie, które po czasie potrafią pękać. Dobrze też prać koszulkę na lewej stronie, raczej w niższej temperaturze i bez suszarki bębnowej, bo to mocno przedłuża życie nadruku. Wiesz już, jaką metodą ma być robiony nadruk?
N

NataliaBezSpiny

2026-08-17 21:24

A wiesz może, jaką metodą ma być robiony nadruk? Bo z mojego doświadczenia sporo zależy od tego, czy to folia, DTG czy sitodruk, a nie tylko od samej koszulki. Miałem takie, które po kilku praniach wyglądały dalej normalnie, ale też jedną, gdzie nadruk szybko zaczął pękać. Jubilat będzie ją raczej normalnie nosił, czy bardziej okazjonalnie?
R

Renata38

2026-08-18 08:15

RE: NataliaBezSpiny
Też mam podobne odczucia, sama koszulka to jedno, ale metoda nadruku robi dużą różnicę. Przy prezentach na takie okazje często nadruk jest większy i bardziej „pamiątkowy”, więc jeśli jest zrobiony słabszą folią, to po paru praniach może już nie wyglądać tak dobrze. U mnie najlepiej trzymały się koszulki prane na lewej stronie i bez wysokiej temperatury, nawet jeśli były kupione typowo na imprezę. Wiesz już, gdzie chcesz ją zamówić?
K

KubaWieczorem

2026-08-17 21:45

Dużo zależy od techniki nadruku i samej koszulki, ale przy normalnym wykonaniu po kilku praniach nie powinno się nic złego dziać. U mnie najlepiej trzymały się nadruki prane na lewej stronie, w 30–40 stopniach, bez suszarki bębnowej. Jeśli to ma być prezent, który jubilat ma jeszcze nosić, zwróciłbym uwagę bardziej na jakość bawełny i to, czy nadruk nie jest sztywny jak folia. Wiesz już, jaką metodą ma być robiony nadruk?
M

MonikaPoSwojemu

2026-08-23 13:03

RE: KubaWieczorem
Też mam podobne doświadczenia, przy spokojnym praniu taka koszulka spokojnie daje radę dłużej niż jedną imprezę, tylko suszarka i wysoka temperatura potrafią szybciej zmęczyć nadruk. Wiesz może, czy to ma być nadruk DTG, folia czy sitodruk?