Szukam pomysłu na prezent dla dziewczyny, która od niedawna chodzi raz lub dwa razy w tygodniu na ściankę wspinaczkową. Na razie korzysta głównie ze sprzętu dostępnego na miejscu, ale coraz częściej mówi, że chciałaby mieć coś własnego i wygodniejszego. Nie wiem, czy lepiej iść w coś typowo sportowego, czy raczej w drobiazg związany z regeneracją po treningach. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i zależy mi, żeby prezent był praktyczny, a nie przypadkowy. Co faktycznie przydaje się początkującej osobie na ściance? Czego lepiej nie kupować bez przymiarki?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła chodzić na ściankę wspinaczkową?
P
PaulinaPodpowie
2026-07-13 09:54
2 Komentarzy
Dyskusja (2)
Strona 1 z 1
R
Renata38
2026-07-13 12:31
Z tym sprzętem typowo wspinaczkowym byłbym trochę ostrożny, bo buty czy uprząż łatwo dobrać źle, zwłaszcza jeśli dopiero zaczyna i jeszcze nie wie, co jej najbardziej pasuje. W budżecie 200–300 zł fajniej może wypaść bon do sklepu wspinaczkowego albo na konkretną ściankę, żeby sama dobrała coś po przymiarce. Z drobiazgów mniej ryzykownych sprawdzi się też woreczek na magnezję, szczotka, taśma na palce albo coś do regeneracji dłoni i przedramion. Ona chodzi bardziej na bouldering czy na wspinanie z liną?
E
Ewela83
2026-07-17 08:42
Może magnezja z woreczkiem i jakaś wygodna szczotka do chwytów, bo to fajny pierwszy „własny” zestaw bez ryzyka nietrafionego rozmiaru. Buty są super, ale tu bym raczej nie kupował w ciemno.