Moja partnerka od kilku miesięcy mocno wkręciła się w kawę i coraz częściej testuje przelew, aeropress oraz różne ziarna z małych palarni. Pracuję w branży gastronomicznej jako praktyk, więc trochę rozumiem temat jakości sprzętu, ale nie chcę kupić czegoś zbyt profesjonalnego albo kompletnie nietrafionego do domowego używania. Ona jest na etapie początkująco-średnim, zapisuje sobie przepisy, porównuje stopień mielenia i lubi spokojne poranki z kawą bardziej niż szybkie gadżety. Budżet mam w okolicach 200-350 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli prezent faktycznie miałby sens na dłużej. Zastanawiam się, czy lepiej szukać czegoś praktycznego do codziennego parzenia, czy raczej czegoś bardziej przyjemnościowego, co nie będzie wyglądało jak zakup techniczny do kuchni. Nie chciałbym powielać rzeczy, które już może mieć, bo młynek ręczny, prostą wagę i podstawowy dripper już są w domu. Jaki prezent dla niej wybrać, jeśli zaczęła uczyć się parzenia kawy metodami alternatywnymi i chce rozwijać tę pasję bez robienia z kuchni małej kawiarni?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła uczyć się parzenia kawy metodami alternatywnymi?
A
AgaZPomyslem
2026-08-28 07:08
2 Komentarzy
Dyskusja (2)
Strona 1 z 1
O
OlaZKamienicy
2026-08-28 07:45
U mnie podobny etap skończył się tym, że największą radość dały nie kolejne „wielkie” sprzęty, tylko drobiazgi, które poprawiają codzienne parzenie. Fajnie siadł porządny młynek ręczny, bo różnica w smaku była od razu wyczuwalna, a nie zajmuje pół kuchni. Do tego dobra waga z timerem też robi robotę, szczególnie jeśli ona zapisuje przepisy i lubi porównywać efekty. Jeśli już ma takie podstawy, to możesz pójść w zestaw kilku ciekawych ziaren z małych palarni, ale raczej różne profile niż przypadkowe paczki „specialty”. Moja dziewczyna ucieszyła się też z ładnego notesu typowo pod kawę, bo brzmi banalnie, ale potem serio go używała. Unikałbym tylko kupowania ekspresu albo bardzo specjalistycznych akcesoriów bez podpytania, bo przy alternatywach ludzie szybko mają swoje preferencje. Dobrym prezentem może być też wspólny cupping albo warsztat, jeśli lubi wychodzić poza samo parzenie w domu. A co ona już ma z tych podstaw: młynek, wagę i konewkę?
R
RadekMajster
2026-08-28 14:24
Też mam wrażenie, że przy alternatywach takie małe rzeczy robią większą różnicę niż kolejny duży gadżet, zwłaszcza młynek i sensowna waga, bo od razu łatwiej powtarzać udane parzenia. A ma już swój młynek, czy mieli kawę gdzieś na zewnątrz?