Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła szyć na maszynie?

L
Lukasz1989
2026-08-20 09:39
6 Komentarzy
Moja partnerka od niedawna uczy się szyć na maszynie i coraz częściej przerabia ubrania albo robi proste rzeczy do domu. Chciałbym kupić jej prezent związany z tym hobby, ale nie znam się na akcesoriach krawieckich i nie wiem, co faktycznie przydaje się na początku. Zależy mi na czymś praktycznym, a nie na przypadkowym gadżecie, który będzie leżał w szufladzie. Budżet raczej średni, bez kupowania samej maszyny. Co warto rozważyć dla osoby początkującej? Czego lepiej unikać?

Dyskusja (6)

Strona 1 z 1

E

Ewela83

2026-08-20 12:09

Tylko ostrożnie z kupowaniem akcesoriów w ciemno, bo przy szyciu szybko wychodzi, że jedna osoba woli konkretne nożyczki, stopki czy nici, a inna zupełnie inne. Może podpytaj ją, czy bardziej brakuje jej porządnych podstaw, czy dodatków do maszyny?
T

TomekNaLuzie

2026-08-20 16:00

U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy, które szybko się zużywają albo od razu ułatwiają pracę: dobre nożyczki krawieckie, mata do cięcia z nożem krążkowym albo porządny zestaw nici w podstawowych kolorach. Fajnym prezentem może być też pudełko/organizer na szpulki, igły, stopki i drobiazgi, bo przy szyciu bardzo szybko robi się z tego bałagan. Unikałbym kupowania materiałów „na oko”, bo z tym każdy ma swój gust i łatwo nie trafić. Wiesz, czy ona bardziej przerabia ubrania, czy szyje rzeczy do domu typu poszewki, zasłony, torby?
P

Piotrek78

2026-08-22 09:53

RE: TomekNaLuzie
TomekNaLuzie dobrze celuje, bo przy szyciu takie „zwykłe” rzeczy naprawdę robią największą różnicę. U mnie nożyczki krawieckie były jednym z tych prezentów, po których od razu było widać efekt, bo wcześniej cięcie materiału byle czym tylko irytowało. Mata z nożem krążkowym też jest super, zwłaszcza jeśli przerabia ubrania albo szyje proste rzeczy do domu, tylko trzeba mieć trochę miejsca na stole. Organizer też bym dorzucił do pomysłów, bo na początku te szpulki, igły i stopki bardzo szybko zaczynają żyć własnym życiem. A wiesz, czy ona częściej szyje ubrania, czy raczej rzeczy typu poszewki, zasłony, torby?
A

AsiaKomentuje

2026-08-23 19:12

U mnie dobrze sprawdził się porządny zestaw nożyczek krawieckich albo mata samogojąca z nożem krążkowym, bo to od razu ułatwia cięcie materiału i nie jest tylko ozdobą. Wiesz, czy ona bardziej przerabia ubrania, czy szyje coś od zera?
K

Karol82

2026-08-24 07:49

RE: AsiaKomentuje
Też bym szedł w stronę dobrego cięcia, bo przy przeróbkach i prostych rzeczach do domu od razu czuć różnicę: porządne nożyczki krawieckie, mata i nóż krążkowy nie są efektowne, ale bardzo praktyczne. Jeśli częściej przerabia ubrania, to do tego fajnie pasują też klipsy krawieckie albo mały zestaw nici w podstawowych kolorach.
I

IzaOdKawy

2026-08-28 18:31

A co już ma poza samą maszyną: nożyczki krawieckie, matę z nożem krążkowym, zestaw nici, zapas igieł? Od tego bym zaczął, bo łatwo kupić coś podwójnie albo coś, czego przy jej szyciu w ogóle nie użyje.