Moja partnerka od kilku miesięcy regularnie biega po pracy i zapisała się na swój pierwszy start na 10 km wiosną. Pracuję w branży eventowej przy obsłudze lokalnych imprez sportowych, więc widzę, że początkujący biegacze często szybko wchodzą w ten temat, ale prywatnie nie chcę kupić czegoś nietrafionego. Na razie ma podstawowe buty, zwykły zegarek i kilka ubrań do biegania, ale bez większego sprzętu czy gadżetów. Budżet mam około 250-400 zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli prezent faktycznie będzie miał sens. Nie szukam prezentu żartobliwego ani typowo ozdobnego, tylko czegoś, co pasuje do etapu początkującej osoby, która traktuje bieganie coraz poważniej. Zastanawiam się też, czy lepiej iść w coś praktycznego, czy raczej w doświadczenie związane z bieganiem. Jaki prezent dla niej przy takim początku przygotowań do pierwszego biegu na 10 km byłby najbardziej trafiony?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła trenować do pierwszego biegu na 10 km?
T
TomekPoPracy
2026-08-15 07:35
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
B
BasiaPoCichu
2026-08-15 08:18
Ja bym celował w coś, co ułatwia regularne treningi, ale nie ingeruje za mocno w jej wybory: dobra nerka/pas biegowy, czołówka na bieganie po pracy albo bon do sklepu biegowego na dopasowanie odzieży czy akcesoriów. Wiesz, czy bardziej biega po mieście, czy po ciemniejszych trasach?
D
DariaZForum
2026-08-15 08:40
Też poszedłbym w coś praktycznego i mało ryzykownego, bo buty czy zegarek łatwo dobrać nie pod jej styl. Pas biegowy albo lekka czołówka brzmią sensownie, zwłaszcza jeśli trenuje po pracy i czasem wraca już po zmroku. Bon do sklepu biegowego też jest spoko, bo może sama wybrać coś, co faktycznie jej pasuje. Bardziej biega po oświetlonych chodnikach, czy zdarza jej się park/las?
M
MamaJanka
2026-08-15 14:55
Zgadzam się z Darią, przy pierwszym 10 km lepiej nie strzelać w buty albo zegarek, bo tu łatwo minąć się z potrzebami. Pas biegowy to naprawdę fajny trop, szczególnie jeśli biega po pracy i zabiera telefon, klucze czy żel na dłuższe wyjście. Do tego lekka czołówka albo odblaskowa kamizelka mogą być bardziej trafione niż kolejna koszulka, bo od razu poprawiają komfort i bezpieczeństwo wieczorem. A może ona częściej biega po mieście czy po ciemniejszych ścieżkach?
O
OlaZKamienicy
2026-08-15 09:22
Może coś praktycznego, ale bez zgadywania rozmiaru: fajne skarpety biegowe, opaska/czapka na chłodniejsze treningi albo voucher do sklepu biegowego. A wiesz, czy bardziej brakuje jej rzeczy na komfort treningów, czy kręci ją mierzenie tempa i postępów?
P
Piotrek78
2026-08-15 09:25
A wiesz, czy ona bardziej wkręca się w sam trening, czy już myśli o starcie i całej otoczce biegu? Bo co innego sprawdzi się, jeśli brakuje jej wygodnych rzeczy na zimniejsze dni, a co innego, jeśli lubi śledzić tempo, dystans i postępy. Butów bym raczej nie kupował w ciemno, bo tu łatwo nie trafić z modelem. Ma już jakiś pas/nerkę albo kamizelkę na telefon, klucze i picie?
E
Ewela83
2026-08-15 09:35
Zależy trochę, czy ona bardziej jara się samym bieganiem, czy już wkręca się w gadżety i mierzenie wyników. Przy pierwszej dyszce fajny prezent może być czymś praktycznym, ale łatwo też przestrzelić, zwłaszcza z butami albo zegarkiem, bo tu każdy ma swoje preferencje. Ja bym najpierw wybadał, czy czegoś jej realnie brakuje po treningach, np. wygodniejszej odzieży, słuchawek, pasa na telefon albo czegoś do regeneracji. Masz jakiś budżet, którego chcesz się trzymać?
S
SylwiaLubiProsto
2026-08-15 09:49
Ja bym tylko uważał z kupowaniem butów albo zegarka „w ciemno”, bo przy bieganiu takie rzeczy są mocno indywidualne i łatwo przestrzelić. Skoro dopiero szykuje się do pierwszej dyszki, fajniejszy może być jakiś drobiazg, który uprzyjemni treningi: dobra opaska/czapka na chłód, lampka do biegania po pracy, pasek na telefon albo voucher do sklepu biegowego. Ubrania też bywają trafione, ale pod warunkiem, że znasz rozmiar i styl, który lubi. A ona bardziej biega wieczorami po mieście czy gdzieś w parku/lesie?
P
PawelOdRoweru
2026-08-15 11:00
Na prezent bardziej celowałbym w coś, co uprzyjemni treningi niż w buty w ciemno: dobra czołówka na bieganie po pracy, pas/kamizelka na telefon i klucze albo bon do sklepu biegowego mogą się realnie przydać przed pierwszą dyszką. Biega raczej po mieście, czy po ciemniejszych ścieżkach/parkach?
C
CelinaOdpowiada
2026-08-15 15:37
U mnie najlepiej sprawdził się prezent, który nie był „sprzętem na siłę”, tylko czymś ułatwiającym regularne bieganie: dobra opaska/czapka na chłodniejsze dni albo lekka nerka na telefon i klucze. Butów bym nie kupował bez niej, bo to łatwo przestrzelić, a z zegarkiem też bym poczekał, jeśli jeszcze sama nie czuje potrzeby. Fajnym pomysłem może być też pakiet startowy na jakiś spokojny bieg przed tą dychą albo voucher do sklepu biegowego, żeby sama dobrała coś pod siebie. Biega bardziej po mieście czy po parkach/lesie?
K
KlaudiaDoradza
2026-08-27 08:36
Celina dobrze podpowiada z tym, żeby nie iść od razu w duży sprzęt. Przy pierwszej dyszce bardziej ucieszy coś, co realnie ułatwi wyjście po pracy: nerka/pas na telefon, cienkie rękawiczki, opaska na uszy albo dobra czołówka, jeśli biega po zmroku. Buty i zegarek zostawiłbym raczej do wyboru razem z nią, bo tu łatwo kupić coś, co będzie leżeć w szufladzie. A wiesz, czy częściej biega po mieście, w parku czy po ciemniejszych trasach?