Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła robić domowe kosmetyki?

L
Lukasz1989
2026-08-24 06:00
5 Komentarzy
Moja partnerka od kilku tygodni interesuje się robieniem prostych kosmetyków w domu, głównie peelingów, balsamów i maseł do ciała. Nie jest to jeszcze żadna profesjonalna produkcja, raczej spokojne testowanie receptur po pracy i czytanie składów. Mam dość praktyczne podejście, bo zawodowo często widzę, jak nietrafione zestawy prezentowe tylko dobrze wyglądają na półce. Chciałbym kupić jej coś związanego z tym hobby, ale bez wchodzenia w zbyt specjalistyczny sprzęt. Co faktycznie ma sens na start? Czego lepiej unikać przy takim prezencie?

Dyskusja (5)

Strona 1 z 1

T

TomekNaLuzie

2026-08-24 08:19

A masz już podejrzane, czy bardziej kręci ją samo mieszanie składników i testowanie receptur, czy raczej ładne opakowania, etykiety i cały klimat domowego spa?
J

Jacek1979

2026-08-24 08:21

RE: TomekNaLuzie
Tomek dobrze rozdzielił temat, bo to są trochę dwa różne prezenty. Jeśli bardziej siedzi w mieszaniu i próbach, poszedłbym w porządne drobiazgi typu waga jubilerska, szpatułki, małe zlewki, termometr albo kilka dobrych bazowych składników zamiast gotowego „zestawu handmade”. Jeśli kręci ją też efekt końcowy, fajnie mogą wejść ładne słoiczki, pompki, etykiety i jakiś prosty organizer na składniki. Masz już podpatrzone, czego jej najbardziej brakuje podczas tych prób?
K

Karol82

2026-08-24 09:24

RE: Jacek1979
Jacek dobrze to ujął, bo przy takim hobby często większą radość dają małe, konkretne rzeczy niż ładne pudełko z przypadkowymi składnikami. U mnie sprawdził się zestaw kilku porządnych akcesoriów: dokładna waga, małe słoiczki, szpatułki i termometr, bo nagle całe mieszanie zrobiło się mniej chaotyczne. Do tego dorzuciłbym jeden czy dwa składniki, które ona już kojarzy i chce testować, a nie coś zupełnie w ciemno. Wiesz, czy bardziej kręci ją robienie balsamów, czy peelingów?
M

MonikaPoSwojemu

2026-08-24 11:35

U mnie najlepiej sprawdził się prosty zestaw praktycznych rzeczy: małe słoiczki, szpatułki, etykiety i porządna waga jubilerska, bo z takich drobiazgów faktycznie korzystała prawie przy każdym mieszaniu. Wiesz już, czy ona bardziej idzie w masła i balsamy, czy w peelingi?
M

Magda1989

2026-08-27 16:28

Poszedłbym raczej w porządne surowce i akcesoria niż gotowy „zestaw DIY”, bo przy domowych kosmetykach szybko wychodzi, co faktycznie się przydaje. Fajne są małe słoiczki, butelki z pompką, dokładna waga jubilerska, szpatułki, etykiety albo kilka lepszych olejów i maseł, ale bez przesady z ilością zapachów. Jeśli lubi czytać składy, może ucieszyć ją też notes na receptury albo prosta książka o podstawach formulacji kosmetyków. Wiesz, czy bardziej kręcą ją kosmetyki zapachowe, czy raczej naturalne i minimalistyczne składy?