Brat kończy 44 lata i właśnie rejestruje własną firmę remontową po kilku latach pracy w ekipach u innych. Ma już podstawowe narzędzia i busa, ale teraz wszystko organizuje sam, od wycen po kontakt z klientami. Chciałbym kupić mu coś sensownego, co nie będzie wyglądało jak przypadkowy gadżet ani kolejny zbędny sprzęt do garażu. Budżet mam raczej średni, bez wchodzenia w bardzo drogie elektronarzędzia. Czy celować w coś związanego z pracą? Czy lepiej wybrać prezent bardziej prywatny?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 44. urodziny dla brata, który zakłada firmę remontową?
K
KamilMajster
2026-07-16 19:00
5 Komentarzy
Dyskusja (5)
Strona 1 z 1
S
SylwiaLubiProsto
2026-07-16 20:56
Może coś, co pomoże mu ogarnąć robotę poza samym wierceniem: porządny organizer do busa, zestaw do pomiarów laserowych albo voucher na oklejenie auta / wizytówki i ubrania robocze z logo. Wiesz, czy bardziej brakuje mu rzeczy do pracy w terenie, czy do kontaktu z klientami?
M
MirekNaSpokojnie
2026-07-16 21:38
Ja bym poszedł w coś, co pomoże mu ogarnąć firmę od strony praktycznej, a niekoniecznie w kolejne narzędzie. Fajnym prezentem może być porządny organizer do busa albo skrzynia modułowa, jeśli jeszcze nie ma dobrze poukładanych rzeczy, bo przy remontach oszczędza to sporo nerwów. Druga opcja to dobra odzież robocza z haftem lub nadrukiem nazwy firmy, np. bluza, softshell albo kilka koszulek, bo od razu wygląda bardziej profesjonalnie u klienta. Można też pomyśleć o voucherze na projekt logo, wizytówki albo oklejenie busa, jeśli dopiero startuje i buduje rozpoznawalność. Taki prezent nie jest przypadkowym gadżetem, tylko realnie pomaga mu wejść w rolę właściciela firmy. Unikałbym tanich elektronarzędzi, bo fachowiec zwykle sam wie, czego potrzebuje i jakiej marki używa. Jeśli ma już nazwę firmy, to personalizowana odzież albo materiały firmowe mogą zrobić bardzo dobre wrażenie. A on bardziej działa sam, czy od razu planuje brać ludzi do ekipy?
K
KlaudiaDoradza
2026-07-17 10:22
Mirek dobrze kombinuje z ogarnięciem pracy od strony organizacyjnej, tylko ze skrzynią modułową byłbym ostrożny, bo jak brat już ma swój system narzędzi, łatwo kupić coś, co nie pasuje do reszty. Organizer do busa ma więcej sensu, zwłaszcza jeśli da się go dopasować do tego, jak faktycznie wozi sprzęt i materiały. Można też pomyśleć o czymś „firmowym”, ale praktycznym, np. porządnej teczce/segregatorze na wyceny, umowy i paragony albo dobrej odzieży roboczej z logo. Wiesz, czy on bardziej narzeka teraz na bałagan w busie, czy na papierologię i kontakt z klientami?
C
CelinaOdpowiada
2026-07-17 07:49
Z życia powiem, że na starcie takiej firmy bardziej cieszą rzeczy, które ogarniają codzienny chaos niż kolejna wiertarka. Ja bym poszedł w porządną torbę/organizer na dokumenty i drobiazgi do wycen, ewentualnie solidną odzież roboczą z prostym haftem z nazwą firmy, bo to od razu wygląda profesjonalniej u klienta. Fajnym prezentem może być też opłacenie mu projektu wizytówek albo oklejenia busa, jeśli jeszcze tego nie ma. W jakich remontach głównie będzie siedział: wykończeniówka, łazienki czy bardziej ogólne prace?
R
RadekMajster
2026-07-17 08:14
Ja bym poszedł w coś, co ułatwi mu ogarnianie roboty, a niekoniecznie samo wiercenie czy cięcie. Mój znajomy jak startował z wykończeniówką, najbardziej docenił porządną torbę/organizer na dokumenty, miarkę, próbki, długopisy, tablet i wszystkie papiery do wycen, bo wcześniej wszystko woził luzem w busie. Fajnym prezentem może być też solidna kurtka robocza z haftem firmy albo porządne buty, bo to używa się codziennie i jednak robi wrażenie u klienta. Jeśli ma już nazwę firmy, to można dorzucić wizytówki, prostą pieczątkę i jakiś estetyczny notes do wycen, taki zestaw startowy. Tylko nie szedłbym w tanie narzędzia, bo fachowcy zwykle mają swoje ulubione marki i potem taki prezent leży. U mnie w rodzinie dobrze sprawdził się też voucher do sklepu budowlanego, ale zapakowany z czymś konkretnym, żeby nie wyglądało jak koperta na odczepnego. A wiesz już, czy brat ma logo i nazwę firmy ogarnięte?