Szukam prezentu dla znajomego, który ostatnio kupił swoją pierwszą drukarkę 3D i mocno wkręcił się w temat. Od kilku tygodni testuje ustawienia, drukuje drobne elementy do domu i warsztatu i widać, że to nie jest chwilowa zajawka. Chciałbym kupić mu coś związanego z tym hobby, ale takiego, co naprawdę ucieszy początkującego i nie okaże się zbędnym dodatkiem. Budżet mam raczej średni, a on dopiero startuje, więc nie chcę trafić z czymś zbyt zaawansowanym albo dublującym to, co już ma. Lepiej iść w coś praktycznego? Czy bardziej w coś, co daje frajdę z samego drukowania?
Jaki kupic prezent dla niego
Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszą drukarkę 3D i zaczyna drukować własne projekty?
M
Michal_z_Poznania
2026-05-16 14:17
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
K
KubaWieczorem
2026-05-16 16:23
To już brzmi jak ktoś, kto zaraz wsiąknie na dobre, więc fajnie byłoby trafić w coś praktycznego. Dużo zależy od tego, co ma na start, bo dla jednej osoby super prezentem będzie kilka porządnych filamentów, a dla innej zestaw narzędzi do obróbki wydruków albo mata i organizer do stanowiska. Jeśli dopiero ogarnia temat, to dobrze celować w coś, co realnie ułatwi zabawę, a nie tylko będzie gadżetem. Wiesz może, jaką ma drukarkę i czy drukuje głównie z PLA?
I
IzaOdKawy
2026-05-16 16:23
Ja kiedyś kupiłem koledze zestaw różnych filamentów i to był strzał w dziesiątkę, bo sam mówił, że ciągle chciał testować nowe materiały, ale szkoda mu było brać kilka rolek na próbę. Fajnie sprawdzają się też drobiazgi typu suwmiarka cyfrowa, zestaw do obróbki wydruków albo porządne szczypce i nożyk, bo przy pierwszej drukarce takie rzeczy szybko zaczynają się przydawać. Jeśli lubi projektować własne rzeczy, to serio bardziej cieszą praktyczne akcesoria niż jakiś gadżet “o drukowaniu 3D”. Wiesz może, czy on bardziej siedzi w samym drukowaniu, czy też już projektuje modele od zera?
M
MonikaPoSwojemu
2026-05-16 19:53
Też bym szedł w coś praktycznego, bo na początku takie testowanie różnych filamentów i akcesoria do wykończenia wydruków dają chyba najwięcej frajdy i faktycznie się przydają, zamiast leżeć w szufladzie. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej „prezentowego” w średnim budżecie.
R
Renata38
2026-05-23 08:32
Te próbki filamentów to serio dobry trop, bo na początku człowiek najchętniej testuje różne materiały i kolory, a szkoda od razu brać pełne rolki wszystkiego; z tych bardziej praktycznych rzeczy suwmiarka albo prosty zestaw do wykończenia wydruków też robi robotę. Wiesz może, czy on bardziej bawi się modelami użytkowymi, czy raczej ozdobami?