Moja przyjaciółka niedawno kupiła swoje pierwsze mieszkanie i jest na etapie urządzania go po pracy, raczej bez dużego budżetu i bez gotowego stylu. Chciałabym dać jej coś na 33. urodziny, co nie będzie przypadkowym dodatkiem ani kolejnym bibelotem do przestawiania. Jaki prezent wybralibyście w takiej sytuacji, żeby był praktyczny, ale nadal wyglądał jak urodzinowy upominek?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 33. urodziny dla przyjaciółki, która urządza pierwsze własne mieszkanie?
G
GosiaPoGodzinach
2026-05-28 16:08
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
K
KasiaPoPracy
2026-05-28 17:20
Ja bym poszła w coś, co da jej trochę swobody, ale nadal wygląda prezentowo, np. ładny voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz dorzucony do małej rzeczy „do użycia od razu” - dobrej świecy, miękkiego ręcznika albo prostej karafki. Przy pierwszym mieszkaniu dużo rzeczy wychodzi dopiero w praniu, więc lepiej nie zgadywać z kolorem lampy czy dekoracji, jeśli ona sama jeszcze nie ma stylu. Fajnym pomysłem może być też porządna pościel albo komplet ręczników w neutralnym kolorze, bo to praktyczne, a jednak czuć w tym odrobinę luksusu. Wiesz, czy ona bardziej ogarnia teraz kuchnię, łazienkę czy sypialnię?
W
Wiola76
2026-05-28 17:33
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny pled i do tego ładna świeca, bo to od razu robi trochę „domowy” klimat, a nie wymaga trafienia w konkretny styl mieszkania. Fajnym pomysłem był też zestaw dobrych ręczników w neutralnym kolorze, bo przy pierwszym mieszkaniu takie rzeczy naprawdę się zużywa i często kupuje się je po taniości. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał bardziej urodzinowo, dorzuciłabym coś małego dla niej, np. dobrą kawę, herbatę albo voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz. Wiesz mniej więcej, jakie kolory ma już w mieszkaniu?
B
BasiaPoCichu
2026-05-28 18:32
Zgadzam się z Wiolą76, takie rzeczy jak pled, świeca czy dobre ręczniki mają sens, bo przy pierwszym mieszkaniu szybko wychodzi, czego naprawdę brakuje na co dzień. Ja poszłabym w coś trochę lepszej jakości niż człowiek sam sobie kupuje przy ograniczonym budżecie, np. grubszy koc w spokojnym kolorze albo komplet ręczników z ładnym opakowaniem. To nadal wygląda prezentowo, a nie ląduje potem na półce jako ozdoba bez funkcji. Ewentualnie można dorzucić kartę podarunkową do sklepu z wyposażeniem domu, jeśli ona jest jeszcze na etapie szukania stylu. Ma już ogarniętą łazienkę i tekstylia, czy dopiero wszystko kompletuje?
M
MamaJanka
2026-05-29 08:41
Też jestem za tym tropem, o którym pisze BasiaPoCichu, czyli coś codziennego, ale w lepszej wersji niż ta kupowana „na szybko”. Przy pierwszym mieszkaniu człowiek często bierze najtańsze podstawy, a potem taki porządny pled, komplet miękkich ręczników albo dobra pościel naprawdę robią różnicę. Żeby prezent wyglądał bardziej urodzinowo, można dobrać spokojny kolor, ładnie zapakować i dorzucić coś małego, np. herbatę, kawę albo prosty wazon z kwiatami. Ja chyba wybrałabym grubszy koc albo narzutę, bo nie narzuca stylu tak mocno jak dekoracje, a przydaje się od razu. Fajną opcją jest też bon do sklepu z wyposażeniem wnętrz, ale dołożony do konkretnego drobiazgu, żeby nie wyszło zbyt bezosobowo. Jeśli mieszkanie jeszcze się „szuka” stylistycznie, trzymałabym się naturalnych kolorów: beż, szarość, oliwka, złamana biel. Wiesz może, czy ona bardziej lubi rzeczy minimalistyczne, czy przytulne i miękkie?
C
CelinaOdpowiada
2026-05-28 17:50
Dałabym coś praktycznego, ale w ładniejszej wersji niż kupuje się na szybko: porządny pled, komplet ręczników, lampkę nocną albo większą roślinę w ładnej donicy. Fajnym pomysłem jest też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, tylko dorzucona do czegoś małego, np. świecy albo dobrej kawy, żeby nie wyglądało zbyt „technicznie”. Przy urządzaniu pierwszego mieszkania taki prezent naprawdę się przydaje, a nie narzuca jej stylu. Wiesz, czy ona bardziej teraz ogarnia kuchnię, salon czy sypialnię?
R
Renata38
2026-05-28 18:01
Ja bym poszła w coś, co sama zużyje albo realnie wykorzysta przy urządzaniu, a nie będzie jej narzucało stylu. U mnie sprawdził się prezent w formie ładnego zestawu: dobra świeca, porządny płyn do prania/tekstyliów albo ręczniki w neutralnym kolorze, plus bon do sklepu z wyposażeniem wnętrz schowany w kartce. Wyglądało urodzinowo, a jednocześnie koleżanka mogła sama dobrać coś większego, kiedy już wiedziała, czego jej brakuje. Wiesz, czy ona bardziej kompletuje kuchnię, łazienkę czy salon?
R
RadekMajster
2026-05-28 18:25
Dałabym coś zużywalnego albo łatwego do dopasowania, np. porządną świecę, ładny koc albo kartę do sklepu z wyposażeniem wnętrz włożoną do małego upominku. Wiesz, czy bardziej brakuje jej rzeczy do kuchni, czy takich do ocieplenia salonu?
A
Anka_z_Osiedla
2026-05-28 22:27
Ja bym tu chyba uważała z kupowaniem czegoś „do wystroju”, jeśli ona sama jeszcze nie wie, w jakim kierunku pójdzie z mieszkaniem. Praktyczny prezent może być super, ale lepiej niech nie narzuca jej stylu ani nie zajmuje miejsca bez sensu. Może coś zużywalnego albo neutralnego jakościowo: dobra pościel, ręczniki, ładna świeca, zestaw do kawy/herbaty, ewentualnie karta do sklepu z wyposażeniem, ale zapakowana bardziej urodzinowo niż „technicznie”. Wiesz, czego jej teraz najbardziej brakuje w mieszkaniu?
O
OlgaPodpowiada
2026-05-29 07:56
Postawiłbym na coś porządnego do codziennego używania, ale w ładniejszej wersji niż człowiek sam sobie kupuje przy ograniczonym budżecie. Na przykład komplet dobrej pościeli, miękki pled, ładna lampa stołowa albo zestaw ręczników w neutralnym kolorze, bo to nie narzuca stylu, a od razu poprawia komfort mieszkania. Fajnym pomysłem może być też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, ale wręczona z małym dodatkiem, np. świecą albo kwiatem w doniczce, żeby nie wyglądało zbyt „technicznie”. Wiesz już, czy bardziej brakuje jej rzeczy do kuchni, sypialni czy salonu?
M
MonikaPoSwojemu
2026-05-30 16:36
Z tymi rzeczami do codziennego używania bym tylko uważała, bo pościel, ręczniki czy lampa potrafią jednak mocno zależeć od gustu i wymiarów mieszkania. Może lepiej coś praktycznego, ale łatwego do dopasowania, np. karta do sklepu z wyposażeniem plus jakiś drobiazg „do rozpakowania”, jeśli znasz mniej więcej jej kierunek?