Moja siostra ostatnio bardzo wkręciła się w malowanie akwarelami i po pracy robi małe ilustracje w szkicowniku. Ma już podstawowy zestaw farb i kilka pędzli, więc nie chciałabym kupić czegoś przypadkowego albo zdublować tego, co już ma. Jaki prezent w budżecie około 200–300 zł byłby dla niej praktyczny i jednocześnie trochę wyjątkowy?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła malować akwarelami i ćwiczy wieczorami w domu (200–300 zł)?
H
HaniaDoradza
2026-05-29 12:44
6 Komentarzy
Dyskusja (6)
Strona 1 z 1
B
BasiaPoCichu
2026-05-29 14:05
Fajnym prezentem może być porządny blok do akwareli 100% bawełna plus jedna lepsza rzecz „do odkrywania”, np. płyn maskujący, metaliczna akwarela albo mała paleta na mieszanie kolorów, bo tego zwykle nie ma się w podstawowym zestawie. Wolisz coś bardziej praktycznego czy bardziej efektownego na prezent?
K
Karol82
2026-05-29 16:13
Może dobry papier do akwareli w bloku 100% bawełna plus np. jeden porządniejszy pędzel albo mała paleta metalowa do mieszania kolorów? To są rzeczy, które szybko robią różnicę, a zwykle początkujący mają farby, ale oszczędzają właśnie na papierze.
A
AsiaKomentuje
2026-05-29 18:07
Fajnym pomysłem może być porządny papier do akwareli, np. blok 100% bawełny albo szkicownik w lepszej jakości, bo to naprawdę zmienia przyjemność malowania. Do tego można dorzucić jedną ciekawszą rzecz, np. metaliczną farbę, biały gwasz albo płyn maskujący, żeby prezent był trochę bardziej „do zabawy”. Jeśli ma już farby i pędzle, taki zestaw materiałów do eksperymentowania raczej się nie zdubluje. Wiesz może, czy ona maluje bardziej małe ilustracje, czy próbuje już większych prac?
W
Wiola76
2026-06-02 15:31
Też bym poszła w lepszy papier, bo u mnie to był największy przeskok, kiedy zaczynałam bawić się akwarelami. Farby mogą być nawet średnie, ale na dobrym bawełnianym papierze od razu łatwiej robi się rozmycia i nic się tak nie faluje. Fajnie wypada też mały dodatek typu płyn maskujący albo biały gwasz, bo daje jej coś nowego do testowania, a nie dubluje podstawowego zestawu. Wiesz, czy ona maluje raczej drobne ilustracje, czy większe formaty?
M
MirekNaSpokojnie
2026-05-29 21:36
A wiesz może, na jakim papierze teraz maluje? Przy akwarelach często większą różnicę niż kolejna farba robi porządny szkicownik albo blok z dobrym papierem, więc to mogłoby być i praktyczne, i trochę „lepsze” niż zwykły zapas materiałów. Fajnym pomysłem bywa też coś do wygodnego malowania wieczorem, np. mała lampka z dobrym światłem albo organizer na pędzle i farby. Czy ona bardziej lubi malować w szkicowniku, czy na osobnych arkuszach?
E
EdytaRadzi
2026-06-02 09:40
A wiesz może, na jakim papierze teraz maluje? Przy akwarelach papier robi ogromną różnicę, więc fajnym prezentem może być porządniejszy blok albo szkicownik do akwareli, zwłaszcza jeśli ćwiczy wieczorami i robi małe ilustracje. Jeśli farby i pędzle już ma, to taki lepszy papier albo mały zestaw dodatków typu taśma, paletka i kilka arkuszy ciekawszego papieru będzie praktyczny, a nie powinien się zdublować. Woli raczej luźne szkice w szkicowniku czy gotowe ilustracje na osobnych kartkach?