Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła nagrywać krótkie filmy na telefonie?

S
SebekOdGadzetow
2026-08-08 21:59
8 Komentarzy
Moja dziewczyna od kilku miesięcy nagrywa krótkie filmy na telefonie, głównie z wyjazdów, gotowania i prostych ujęć z życia codziennego. Robi teraz mniej więcej 2-3 rolki tygodniowo i widzę, że zaczyna ją to naprawdę wciągać, ale nadal działa raczej amatorsko. Ma nowszy telefon i małą lampkę biurkową, ale poza tym żadnego dodatkowego sprzętu. Chciałbym kupić jej prezent, który będzie związany z tym hobby, tylko nie wiem, czy iść bardziej w coś praktycznego, czy coś kreatywnego. Co realnie ucieszyłoby osobę na takim etapie nagrywania?

Dyskusja (8)

Strona 1 z 1

E

Ewela83

2026-08-08 22:28

Tylko ostrożnie ze sprzętem „dla twórczyni”, bo na początku łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie. Ja bym raczej celował w coś prostego typu mały statyw z uchwytem do telefonu albo mikrofon, jeśli nagrywa też mówione ujęcia.
O

OlaZKamienicy

2026-08-09 09:35

RE: Ewela83
Zgadzam się z Ewela83, tylko z mikrofonem bym się nie rozpędzał, jeśli ona głównie montuje przebitki z wyjazdów i gotowania bez gadania do kamery. Taki mały statyw albo uchwyt z możliwością ustawienia telefonu pod różnym kątem brzmi bardziej uniwersalnie, a wiesz, czy ona w ogóle nagrywa swój głos w tych rolkach?
A

AsiaKomentuje

2026-08-11 10:31

RE: Ewela83
Zgadzam się z Ewela83, na tym etapie lepiej iść w coś prostego, co faktycznie będzie używane przy każdej rolce. Mały statyw z uchwytem do telefonu albo lekki tripod z możliwością ustawienia na blacie da jej więcej swobody przy gotowaniu i ujęciach z wyjazdów, bez robienia z tego całej produkcji. Mikrofon ma sens głównie wtedy, gdy nagrywa głos, mówi do kamery albo robi ujęcia w hałaśliwych miejscach. A jeśli często kręci po zmroku lub w kuchni, to fajnym dodatkiem może być mała lampka LED na telefon/statyw. Ona bardziej nagrywa siebie i mówi, czy raczej same ujęcia z muzyką?
R

RadekMajster

2026-08-09 07:49

Może coś prostego, co od razu poczuje w nagrywaniu, np. mały statyw z uchwytem do telefonu albo gimbal, jeśli często kręci w ruchu. Do gotowania fajnie sprawdza się też lampka pierścieniowa albo panel LED, bo obraz od razu wygląda czyściej. Ja bym celował w coś lekkiego i łatwego do spakowania na wyjazd, żeby nie leżało potem w szufladzie. Bardziej nagrywa z ręki czy ustawia telefon gdzieś na blacie?
M

MartaZNotatnika

2026-08-16 07:39

Ja bym poszedł w coś, co od razu ułatwi jej nagrywanie, ale nie będzie wyglądało jak sprzęt dla zawodowca. Mały statyw z uchwytem do telefonu albo gimbal do telefonu może zrobić dużą różnicę, szczególnie przy filmach z wyjazdów i codziennych ujęciach. Do gotowania fajnie sprawdza się też lampka LED z regulacją barwy światła, bo kuchenne światło często psuje kolory. Masz jakiś budżet mniej więcej?
M

Magda1989

2026-08-16 08:15

A wiesz, czego jej teraz najbardziej brakuje przy nagrywaniu: stabilnych ujęć, lepszego światła, dźwięku czy może wygodnego montowania? Bo od tego mocno zależy, czy celować w statyw/gimbal, lampę, mikrofon czy coś do edycji.
R

RafalZBoku

2026-08-17 08:46

U mnie przy podobnym prezencie najlepiej sprawdził się mały statyw z uchwytem na telefon i pilotem Bluetooth, bo od razu zaczęła nagrywać stabilniejsze ujęcia bez kombinowania z opieraniem telefonu o kubki. Nagrywa częściej w domu czy na wyjazdach?
P

PawelOdRoweru

2026-08-19 07:21

Ja bym celował w coś, co od razu ułatwi nagrywanie telefonem: mały statyw z uchwytem, mikrofon krawatowy albo niedużą lampę LED z regulacją barwy światła. Masz jakiś budżet na ten prezent?