Moja partnerka od kilku tygodni regularnie chodzi na bouldering i widzę, że naprawdę ją to wciągnęło. Na razie korzysta głównie ze sprzętu dostępnego na miejscu, ale coraz częściej mówi o wygodzie, dłoniach po treningu i tym, że chciałaby chodzić częściej. Szukam prezentu, który będzie pasował do początkującej osoby, ale nie będzie wyglądał jak przypadkowy gadżet kupiony bez rozeznania. Nie znam się na wspinaczce, więc mam problem z oceną, co faktycznie ma sens na tym etapie. Co sprawdzi się dla początkującej? Czego lepiej nie kupować w ciemno?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła chodzić na ściankę wspinaczkową?
A
AdamZKatalogu
2026-08-02 06:29
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
A
AsiaKomentuje
2026-08-02 07:12
Na początek fajnym prezentem może być dobry krem/regenerator do dłoni po wspinaniu, szczoteczka do chwytów i własny woreczek z magnezją, bo to rzeczy używane od razu i nie wymagają trafienia z rozmiarem jak buty. Jeśli ma już upatrzoną ściankę, możesz też dorzucić karnet albo wejściówki, bo przy boulderingu szybko schodzą.
R
RadekMajster
2026-08-02 07:35
Asia dobrze podpowiada z tymi rzeczami, które od razu wchodzą do użycia, bo przy boulderingu dłonie naprawdę szybko zaczynają dawać znać o sobie. Ja bym jeszcze uważał z butami na prezent, bo tam dopasowanie jest dość specyficzne i łatwo przestrzelić, nawet znając normalny rozmiar. Fajnie może wyjść mały zestaw: coś do dłoni, własna magnezja z woreczkiem i np. wejściówka na jej ulubioną ściankę. A ona bardziej narzeka po treningu na skórę dłoni czy mówi już o własnym sprzęcie?
K
KasiaPoPracy
2026-08-02 16:27
RadekMajster ma rację, z butami można łatwo nie trafić, bo na ściance rozmiarówka i komfort potrafią być zupełnie inne niż w normalnych butach. Na prezent chyba lepiej celować w coś, co od razu zużyje i doceni po treningu. Dobry krem do rąk, mała szczoteczka do chwytów, woreczek na magnezję albo fajna taśma na palce brzmią dużo mniej przypadkowo niż typowy gadżet. Jeśli chodzi już regularnie, to taki zestaw “po ściance” też może być miły, zwłaszcza gdy narzeka na dłonie. Buty zostawiłbym raczej jako wspólne wyjście do sklepu, gdzie może przymierzyć kilka modeli. A używa już własnej magnezji, czy jeszcze wszystko bierze na miejscu?
D
DariaZForum
2026-08-07 15:48
Dobrym prezentem może być coś z rzeczy, które szybko stają się „jej własne”, ale nie wymagają idealnego trafienia w rozmiar. Ja bym celował w woreczek na magnezję, szczoteczkę do chwytów i porządny krem/regenerację do dłoni po wspinaniu, bo początkujące osoby często mocno odczuwają skórę po treningach. Fajna jest też płynna magnezja, jeśli na jej ściance można jej używać, bo mniej pyli i wygodnie wrzucić ją do torby. Z butami bym uważał jako prezent-niespodzianka, bo tu dopasowanie jest bardzo indywidualne i łatwo kupić coś, co będzie leżeć w szafie. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał bardziej konkretnie, możesz dorzucić bon do sklepu wspinaczkowego albo opłacić jej konsultację/dobór butów na miejscu. Dla osoby, która chce chodzić częściej, sensowny bywa też karnet albo kilka wejść na boulderownię, bo to realnie zachęca do regularności. Ja bym unikał zaawansowanych gadżetów treningowych typu chwytotablica, bo na początku łatwo przesadzić z palcami. Chcesz kupić coś materialnego do wręczenia, czy bardziej prezent w stylu karnet/bon?