Moja dziewczyna od kilku tygodni bawi się fotografią analogową i kupiła sobie używany aparat na film 35 mm. Na razie wywołała dopiero dwie rolki, więc jest na początku i jeszcze sama sprawdza, co ją w tym najbardziej wciąga. Chciałbym kupić jej prezent w budżecie około 150-250 zł, ale nie wiem, czy iść w coś praktycznego, czy bardziej w coś związanego z klimatem tego hobby. Zależy mi, żeby nie był to przypadkowy gadżet, tylko coś, co faktycznie pasuje do osoby początkującej. Co wybralibyście na taki etap przygody z analogiem?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła uczyć się fotografii analogowej?
O
OskarDoradza
2026-07-28 10:36
3 Komentarzy
Dyskusja (3)
Strona 1 z 1
A
Anka_z_Osiedla
2026-07-28 12:05
Tylko ostrożnie z akcesoriami „do analoga”, bo na początku łatwo kupić coś, co nie pasuje do aparatu albo jej sposobu robienia zdjęć. Może lepiej iść w film, album/koszulki na negatywy albo voucher do labu, a klimat zostawić na później, jak już będzie wiadomo, co ją najbardziej kręci?
A
AsiaKomentuje
2026-07-28 22:03
Też bym szedł w coś zużywalnego albo związane z porządkowaniem efektów, bo przy dwóch rolkach trudno jeszcze trafić w konkretny gadżet do aparatu. Fajny zestaw to np. 2-3 filmy 35 mm plus koszulki na negatywy albo dopłata do wywołania/skanów w labie, a wiesz już, czy ona robi bardziej kolor czy czarno-białe?
M
Marek74
2026-08-08 14:26
W tym budżecie poszedłbym w kilka rolek filmu 35 mm o różnym charakterze, np. kolor, czarno-biały i coś z wyższym ISO, bo na początku fajnie jest sprawdzać, co daje jaki efekt. Do tego można dorzucić prosty album albo pudełko na negatywy, jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „na pamiątkę” niż tylko użytkowy.