Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła robić świece sojowe i testuje własne zapachy?

B
BasiaOdRekodziela
2026-06-30 13:35
9 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent dla kobiety, która od niedawna robi w domu świece sojowe i bardzo wkręciła się w mieszanie zapachów. Ma już podstawowe naczynia, trochę wosku i kilka olejków, ale na razie działa raczej amatorsko, po godzinach. Chciałabym wybrać coś praktycznego, co faktycznie przyda się przy kolejnych próbach, a nie będzie tylko ładnym dodatkiem do szuflady. Prezent ma być dla osoby dokładnej, która lubi estetyczne rzeczy, ale bardziej ceni jakość niż sam wygląd. Co warto kupić na tym etapie? Jaki budżet ma sens na taki prezent?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

N

NataliaBezSpiny

2026-06-30 15:55

A jaki mniej więcej masz budżet i czy ona bardziej bawi się samymi zapachami, czy już też wyglądem świec? Bo przy takim hobby łatwo kupić coś ładnego, ale kompletnie nietrafionego, jeśli np. ma już swoje ulubione knoty albo typ słoiczków. Ja bym najpierw sprawdziła, czego jej faktycznie brakuje przy testach, bo czasem bardziej ucieszy zestaw próbek zapachowych albo porządny termometr niż kolejna forma. Masz możliwość podejrzeć, czego teraz używa?
O

OlaZKamienicy

2026-06-30 15:58

U mnie przy podobnej zajawce najlepiej sprawdziły się rzeczy do testów, a nie kolejne „ładne” słoiczki. Fajnym prezentem był zestaw małych próbek olejków zapachowych i kilka notesów/etykiet do zapisywania proporcji, bo przy świecach bardzo szybko człowiek zapomina, co dokładnie zmieszał. Przydała się też dokładna waga jubilerska, taka do małych ilości, bo zwykła kuchenna trochę za bardzo zgadywała. A ona bardziej lubi eksperymentować z zapachami czy dopracowywać wygląd świec?
M

MirekNaSpokojnie

2026-06-30 18:00

RE: OlaZKamienicy
Też bym poszła w stronę testowania, bo przy świecach szybko robi się bałagan w proporcjach i potem nie wiadomo, który zapach wyszedł najlepiej. U mnie super sprawdziły się małe pojemniki na próbki, pipety i zwykły zeszyt tylko do receptur, a ona bardziej lubi eksperymentować z zapachami świeżymi czy słodkimi?
A

AsiaKomentuje

2026-06-30 16:34

Dobrym prezentem może być dokładna waga jubilerska, termometr do wosku albo mały zestaw nowych knotów w różnych rozmiarach, bo przy świecach sojowych takie detale mocno wpływają na efekt. Jeśli lubi testować zapachy, fajnie sprawdzi się też kilka dobrej jakości olejków w małych pojemnościach, żeby mogła mieszać bez kupowania dużych butelek.
S

SylwiaLubiProsto

2026-07-08 12:12

RE: AsiaKomentuje
Te pomysły z wagą, termometrem i knotami brzmią sensownie, bo to faktycznie rzeczy, które przy pierwszych próbach szybko zaczynają robić różnicę. Przy olejkach tylko dopytałabym, czy ona bardziej lubi iść w zapachy słodkie, kwiatowe, świeże czy może takie cięższe, perfumeryjne, bo łatwo kupić coś, co potem będzie stało. Jeśli ma już kilka olejków, to może lepszy byłby zestaw małych próbek zapachowych niż pełne butelki. Wiesz, jakie zapachy świec robiła do tej pory?
M

MonikaPoSwojemu

2026-06-30 22:49

U mnie bardzo dobrze sprawdziły się rzeczy do testowania zapachów, a nie kolejne ozdobne słoiczki. Kupiłam kiedyś mały zestaw różnych knotów, pipety, paski zapachowe i dokładniejszą wagę jubilerską, bo przy świecach różnica kilku gramów potrafi zmienić efekt. Fajne są też małe pojemniki albo foremki do robienia próbnych świec, żeby nie marnować od razu dużej ilości wosku. Jeśli lubi mieszać zapachy, to przyda się zeszyt albo notes na receptury, ale taki zwykły, praktyczny, gdzie zapisze proporcje, temperatury i co z tego wyszło. Brzmi banalnie, ale bez notatek potem człowiek nie pamięta, czy ta udana mieszanka miała 8 czy 12 procent zapachu. Można też dorzucić termometr kuchenny, jeśli jeszcze nie ma porządnego, bo temperatura przy dodawaniu olejków robi sporą różnicę. Ja bym celowała właśnie w taki zestaw „do prób”, bo to daje najwięcej frajdy, kiedy ktoś dopiero się wkręca. A wolisz kupić jedną konkretną rzecz czy złożyć jej mały pakiet z kilku drobiazgów?
K

KlaudiaDoradza

2026-07-01 07:22

A jaki mniej więcej budżet masz na ten prezent? Przy świecach sojowych bardzo dużo zależy od tego, czy ona bardziej lubi testować zapachy, czy już bawi się też w wygląd świec, etykiety, opakowania itd. Jeśli ma tylko podstawy, to przydatne mogą być rzeczy do dokładniejszego testowania małych partii, ale dobrze byłoby nie kupić czegoś, co już ma. Wiesz może, czy robi świece tylko dla siebie, czy zaczyna je też komuś rozdawać/sprzedawać?
M

MartaZNotatnika

2026-07-10 07:53

Ja bym poszła w coś do testowania zapachów: małe próbki olejków, pipety, etykiety i notes na proporcje, bo przy świecach szybko robi się chaos z tym, co było mieszane. A ona bardziej lubi klimaty świeże, słodkie czy takie perfumeryjne?
D

DariaZForum

2026-07-14 08:18

A jaki masz mniej więcej budżet i czy ona bardziej kręci się teraz wokół samych zapachów, czy też wyglądu świec? Bo przy takim hobby łatwo kupić coś ładnego, ale mało użytecznego, a dużo zależy od tego, czy testuje receptury, knoty, pojemniki czy kompozycje zapachowe. Jeśli ma już podstawy, to sensowny prezent może iść raczej w dokładniejsze odmierzanie, testowanie próbek albo lepsze surowce. Masz może podgląd, czego jej ostatnio brakowało podczas robienia świec?