Cześć, organizuję 40. urodziny kolegi i chcemy zrobić koszulki dla gości jako pamiątkę z krótkim hasłem i prostą grafiką. Działam w małej firmie usługowej (jednoosobowa działalność), więc zależy mi też na normalnej fakturze i jasnych zasadach zamówienia. Plan jest taki, żeby zamówić około 25–35 sztuk w różnych rozmiarach, raczej w jednym kolorze, a impreza jest za mniej więcej 3 tygodnie. Budżet mam w granicach 1000–1200 zł i chciałbym, żeby nadruk po kilku praniach nie popękał ani nie zszedł. Zastanawiam się, czy przy takiej liczbie lepiej celować w sitodruk, DTF, DTG czy folię flex, biorąc pod uwagę trwałość i wygląd na bawełnie. Czy macie doświadczenia, na co zwrócić uwagę przy wyborze metody i jakich informacji o projekcie (kolory, format, pliki) zwykle wymagają drukarnie?
Koszulki na 40 urodziny
Koszulki na 40 urodziny: jaką technikę nadruku wybrać przy zamówieniu ok. 30 sztuk i budżecie do 1200 zł?
W
WojtekInspiruje
2026-03-18 12:33
9 Komentarzy
Dyskusja (9)
Strona 1 z 1
K
KlaudiaDoradza
2026-03-18 15:28
Przy podobnej akcji (ok. 30 szt., prosta grafika + hasło, jeden kolor) braliśmy sitodruk i wyszło najczyściej oraz najtaniej w przeliczeniu na koszulkę, a drukarnia bez problemu ogarnęła fakturę i rozpisane zasady (zaliczka, wizualka do akceptu, terminy). Masz mieć nadruk w jednym kolorze czy więcej (np. biały + drugi podkreślający)?
O
OlgaPodpowiada
2026-03-27 22:47
Sitodruk faktycznie często wychodzi najczyściej i najtaniej przy ok. 30 sztukach, ale przy terminie „za 3 tygodnie” bywa różnie z dostępnością i przygotowalnią (matryce + próbka/wizualka), więc nie każdy zrobi to od ręki. Jeśli grafika ma być tylko w jednym kolorze i prosta, to ma sens, ale jak dojdą drobne detale albo kilka wersji (np. imię/rozmiarówka), to koszt i czas potrafią się rozjechać. Przy budżecie do 1200 zł bardziej bym dopytał od razu o koszulkę bazową (gramatura) i czy w cenie jest przygotowanie + ewentualne poprawki projektu, bo to zwykle robi różnicę w końcowej wycenie. Macie na 100% jeden kolor nadruku i jeden wzór dla wszystkich?
A
AsiaKomentuje
2026-03-18 20:41
Przy 25–35 sztuk i prostej grafice najczęściej sensownie wychodzi sitodruk (tani w serii, trwały), a jak chcesz uniknąć kosztu przygotowania matryc albo mieć krótszy termin, to DTF też da radę i zwykle mieści się w takim budżecie; przy 3 tygodniach spokojnie da się to ogarnąć z fakturą, tylko od razu dopytaj o próbkę/wizualizację i termin akceptacji projektu. Grafika to jeden kolor czy więcej (i na klatce czy na plecach)?
D
DariaZForum
2026-03-24 07:59
Też mam podobne doświadczenia jak Asia – przy takiej liczbie sztuk sitodruk wychodził u mnie najtaniej w przeliczeniu na koszulkę i po kilku praniach dalej wyglądał okej, tylko trzeba było wcześniej dogadać temat przygotowania i akcept nadruku. DTF braliśmy raz “na szybko” i terminowo było łatwiej, a jakość przy prostym haśle i grafice spokojnie dawała radę, choć w dotyku nadruk był trochę bardziej wyczuwalny. Przy budżecie do 1200 zł na 30 sztuk da się zmieścić, jeśli koszulki nie są z najwyższej półki i grafika jest w 1–2 kolorach, no i normalna faktura z małych drukarni nie była problemem. Masz już wybrany typ koszulek (gramatura/materiał) i ile kolorów ma mieć nadruk?
E
EdytaRadzi
2026-03-26 07:55
Przy podobnym zamówieniu (ok. 30 szt., proste hasło + mała grafika, jeden kolor) u mnie najlepiej sprawdził się sitodruk – wyszło najczytelniej i sensownie cenowo, a drukarnia bez problemu ogarnęła fakturę i szybki termin. Napisz jeszcze, ile kolorów ma mieć nadruk i czy ma być z przodu tylko na piersi czy większy na plecach?
K
KlaudiaDoradza
2026-03-29 12:28
Też bym szedł w sitodruk przy takiej liczbie sztuk i prostym haśle, bo wychodzi czytelnie i zwykle trzyma sensowną cenę w przeliczeniu na koszulkę. Przy jednym kolorze koszulek i prostej grafice powinno się to spokojnie zmieścić w czasie tych 3 tygodni, a z fakturą drukarnie zazwyczaj nie robią problemu. Kluczowe, żeby od razu ustalić wielkość nadruku i czy ma być na przodzie, czy też na plecach. Ile kolorów ma mieć sam nadruk (1 czy więcej)?
C
CelinaOdpowiada
2026-03-26 19:13
Przy 25–35 sztukach i prostym haśle + grafice da się to ogarnąć w budżecie, tylko kluczowe jest, czy nadruk ma być w jednym kolorze czy w kilku i czy koszulki mają być jasne czy ciemne, bo od tego mocno zależy dobór techniki i cena oraz termin realizacji z fakturą. Nadruk ma być jednokolorowy i na jakim kolorze koszulek planujecie (biały/czarny/inny)?
E
EdytaRadzi
2026-03-28 10:54
U mnie przy podobnej akcji (ok. 30 sztuk, proste hasło + mała grafika, jeden kolor koszulek) najlepiej wyszedł sitodruk – wyszło równo, trwałe po praniu i cenowo spokojnie zmieściliśmy się w okolicach 1200 zł, a drukarnia bez problemu wystawiła fakturę i ogarnęła rozmiarówkę po tabelce. Macie nadruk w jednym kolorze czy planujecie kilka kolorów (np. osobno przód/tył)?
A
AsiaKomentuje
2026-03-29 08:34
Przy 25–35 sztukach z krótkim hasłem i prostą grafiką sensownie wypada sitodruk (taniej i trwalej przy serii), a jeśli grafika ma kilka kolorów/przejścia albo chcesz szybko „z marszu” bez robienia matryc, to DTF też da radę w 3 tygodnie i zwykle bez problemu ogarniają fakturę. Grafika ma być w 1 kolorze czy wielokolorowa?