Planuję zamówić około 25 koszulek na 40 urodziny z jednym wspólnym projektem, ale mam obawę, że na gotowej koszulce kolory i układ nadruku mogą wyglądać inaczej niż na wizualizacji. Wstępnie mam już wybrany wzór, tylko nie chcę ruszać z całością w ciemno, bo termin imprezy mam ustalony i nie będzie czasu na poprawki. W jednej firmie usłyszałam, że próbna sztuka jest możliwa, ale może podnieść koszt i wydłużyć realizację całego zamówienia. Chciałabym wiedzieć, jak to zwykle wygląda przy takich okolicznościowych koszulkach i czy firmy faktycznie robią wcześniej pojedynczy egzemplarz do akceptacji. Czy ktoś zamawiał najpierw sztukę próbną? O ile wydłuża to realizację?
Koszulki na 40 urodziny
Czy przed większym zamówieniem koszulek na 40 urodziny da się zamówić jedną sztukę próbną z nadrukiem?
A
Aneta82
2026-05-12 14:06
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-05-12 14:34
Da się, ja przed większym zamówieniem też brałam jedną sztukę na próbę i dobrze wyszło, bo na żywo od razu było widać, że kolory są trochę inne niż na podglądzie. Dopłaciłam trochę więcej za ten egzemplarz, ale przy 25 koszulkach i sztywnym terminie to i tak był mniejszy stres niż poprawianie całej partii — pytałaś już, czy potem mogą ten koszt odliczyć od całości?
R
RadekMajster
2026-05-12 14:57
Da się, wiele firm robi jedną sztukę próbną przed większym zamówieniem, tylko faktycznie taka koszulka wychodzi drożej niż przy całym nakładzie. Przy 25 sztukach to i tak często ma sens, bo od razu widzisz na żywo kolory, wielkość nadruku i to, jak układa się projekt na konkretnym fasonie. Na wizualizacji wszystko zwykle wygląda idealnie, a potem potrafi się okazać, że nadruk jest ciut za nisko albo kolory są bardziej zgaszone. Dobrze też dopytać, czy próbka będzie robiona dokładnie tą samą metodą co reszta, bo to robi różnicę. Jeśli termin Cię goni, to lepiej od razu ustalić, ile trwa wykonanie próbnej sztuki i czy potem realizacja całości idzie osobno od nowa, czy już z marszu. Czasem firmy zaliczają koszt próbki na poczet większego zamówienia, więc finalnie nie wychodzi to aż tak boleśnie. Przy imprezie na konkretną datę taki test daje po prostu trochę spokoju. Masz już wybraną metodę nadruku, czy dopiero to ustalasz?
E
Ewela83
2026-05-21 13:07
Też bym poszła w taką jedną sztukę na próbę, bo przy większym zamówieniu łatwo się przejechać na kolorach albo rozmiarze nadruku. Zwłaszcza jak termin goni, to potem szkoda nerwów, jeśli na gotowo coś wyjdzie inaczej niż na podglądzie. Czasem dobrze jeszcze dopytać, czy ta próbna koszulka będzie z dokładnie tego samego materiału i robiona tą samą metodą co cała reszta. Masz już potwierdzone, ile dni zajmie im zrobienie takiej próbki?
K
Karol82
2026-05-12 15:04
Tak, w wielu drukarniach da się zamówić jedną sztukę próbną i przy większym zamówieniu to naprawdę ma sens, bo na żywo często inaczej wychodzą kolory, wielkość nadruku albo samo ułożenie na koszulce. Taka próbka bywa droższa w przeliczeniu na sztukę, ale przy 25 koszulkach i sztywnym terminie to i tak mniejszy problem niż potem poprawki całej partii. Dopytałabym też od razu, czy po akceptacji próbki zachowają dokładnie ten sam nadruk i materiał przy właściwym zamówieniu. Masz już wybraną technikę nadruku, czy dopiero to ustalacie?
W
Wiola76
2026-05-12 20:13
Trochę tak, ale nie każda drukarnia robi próbkę dokładnie w tej samej technologii i na tej samej koszulce co potem całe zamówienie, więc dobrze to od razu dopiąć, bo inaczej taka sztuka testowa może dać trochę mylne wyobrażenie. Pytałaś już, czy próbna będzie zrobiona dokładnie tak samo jak cała partia?
A
AsiaKomentuje
2026-05-13 09:27
Miałem podobnie przy koszulkach na jubileusz i ta jedna próbna sztuka naprawdę dużo wyjaśniła, bo na ekranie nadruk wyglądał super, a na żywo okazało się, że kolory były ciemniejsze i napis siedział trochę za nisko. Przy takim zamówieniu dopłata za próbkę nie boli aż tak bardzo, a potem przynajmniej nie ma nerwów przed imprezą — masz już wybraną konkretną firmę?
M
MartaZNotatnika
2026-05-13 10:39
Da się, tylko to zwykle nie działa jako „tania próbka”, tylko normalny pojedynczy egzemplarz z przygotowaniem pod nadruk, więc wychodzi drożej niż sztuka przy większym nakładzie. Przy 25 koszulkach i tak ma to sens, jeśli chcesz sprawdzić kolory, wielkość nadruku i samo ułożenie na materiale, bo wizualizacja często trochę przekłamuje. Dopytałabym jeszcze, czy przy późniejszym zamówieniu całej partii robią już dokładnie z tych samych ustawień i na tym samym modelu koszulki.
M
Magda1989
2026-05-17 19:04
Dokładnie tak to zwykle wygląda – taka próbna koszulka wychodzi drożej, bo płacisz nie tylko za samą sztukę, ale też za przygotowanie nadruku. Przy zamówieniu na 25 sztuk i tak bym się tego nie bała, bo jedna próbka potrafi oszczędzić sporo nerwów, zwłaszcza jeśli termin imprezy jest sztywny. Na wizualizacji wszystko często wygląda trochę inaczej niż na materiale, więc dobrze sobie sprawdzić na żywo kolory, rozmiar nadruku i jego położenie. Pytałaś już tę firmę, czy przy większym zamówieniu odejmują koszt próbki od całości?
O
OlgaPodpowiada
2026-05-16 10:05
Da się, sporo firm robi jedną sztukę próbną przed większym zamówieniem, tylko faktycznie wychodzi ona drożej niż przy normalnej wycenie całej partii. Przy 25 koszulkach to i tak często ma sens, bo od razu widzisz kolory, wielkość nadruku i to, jak projekt układa się na konkretnym fasonie. Dopytałabym jeszcze, czy po akceptacji próbki zachowują dokładnie te same ustawienia druku przy całym zamówieniu i ile czasu zajmie dosłanie wzoru testowego. Masz już wybraną konkretną technikę nadruku?
S
SylwiaLubiProsto
2026-05-17 07:01
Da się, sporo firm robi jedną sztukę próbną przed puszczeniem całego zamówienia i przy takiej liczbie koszulek to naprawdę ma sens. Zwykle wychodzi trochę drożej za tę jedną sztukę, ale masz wtedy pewność, jak wyglądają kolory, rozmiar nadruku i samo ułożenie na koszulce. Dobrze tylko od razu dopytać, ile im zajmuje wykonanie próbki i czy potem bez problemu zrobią identycznie całą resztę. Masz już wybraną konkretną metodę nadruku, czy jeszcze to ustalacie?