Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła szyć na maszynie i przerabia ubrania w domu?

E
EwelinaK
2026-06-25 16:10
2 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent dla siostry, która od około dwóch miesięcy uczy się szyć na maszynie i głównie przerabia swoje ubrania. Ma już prostą maszynę, kilka podstawowych nici i nożyczki, ale widać, że coraz bardziej ją to wciąga. Do tej pory skróciła trzy pary spodni i uszyła jedną prostą torbę, więc jest raczej na początku drogi. Budżet mam w okolicach 200–300 zł i nie chciałabym kupić czegoś przypadkowego albo zdublować rzeczy, które zwykle są w startowych zestawach. Co realnie sprawdziłoby się jako prezent dla osoby na takim etapie?

Dyskusja (2)

Strona 1 z 1

J

Jacek1979

2026-06-25 17:59

U mnie przy podobnym etapie bardzo dobrze sprawdził się porządny zestaw akcesoriów: mata do cięcia, nóż krążkowy, klipsy krawieckie i kilka lepszych igieł do różnych materiałów, bo to od razu ułatwia przeróbki ubrań. Wiesz, czy ona bardziej bawi się dzianinami, czy zwykłymi tkaninami typu jeans, bawełna?
A

Anka_z_Osiedla

2026-06-25 18:26

U mnie przy podobnym etapie najlepiej sprawdził się porządny zestaw do krojenia: mata samogojąca, nóż krążkowy i linijka krawiecka. To niby mało „efektowny” prezent, ale przy przeróbkach ubrań robi ogromną różnicę, bo łatwiej równo ciąć i nie męczyć się z materiałem na stole. Fajne są też klipsy krawieckie zamiast samych szpilek, zwłaszcza przy grubszych tkaninach. W budżecie 200–300 zł spokojnie da się złożyć taki praktyczny komplet. Czy ona szyje bardziej z dzianin, typu bluzy i t-shirty, czy raczej spodnie/koszule?