Moja znajoma od kilku tygodni chodzi na pilates i widzę, że naprawdę się w to wkręciła. Ma już podstawowy strój sportowy, ale nie wiem, czy ma coś typowo pod zajęcia albo ćwiczenia w domu. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i zależy mi na czymś praktycznym, a nie przypadkowym gadżecie. Nie znam się na pilatesie, więc boję się kupić coś, co okaże się nietrafione albo zbędne. Czy lepiej szukać czegoś na zajęcia, czy do ćwiczeń w domu? Co warto doprecyzować przed zakupem?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła chodzić na pilates i ćwiczy też w domu (200–300 zł)?
M
MartaK27
2026-06-16 10:16
8 Komentarzy
Dyskusja (8)
Strona 1 z 1
M
Marek74
2026-06-16 10:26
Ja bym tylko uważał z kupowaniem czegoś „typowo do pilatesu”, bo dużo zależy od tego, czy ona chodzi na matę, reformer, czy robi jakieś ćwiczenia z gumami w domu. Mata brzmi praktycznie, ale jeśli już ma swoją albo studio zapewnia sprzęt, to może się okazać średnim strzałem. W tym budżecie bardziej celowałbym w coś łatwego do wymiany albo uzupełniającego, np. dobre skarpetki antypoślizgowe, gumy oporowe albo bon do sklepu sportowego. Wiesz może, czy ona ćwiczy głównie w domu, czy jednak na zajęciach?
S
SylwiaLubiProsto
2026-06-16 11:30
W tym budżecie celowałbym raczej w coś do domowych ćwiczeń niż w ubrania, bo z rozmiarem i gustem łatwo nie trafić. Dobra mata do pilatesu, trochę grubsza i antypoślizgowa, będzie dużo bardziej praktyczna niż losowy gadżet, zwłaszcza jeśli ćwiczy też w domu. Fajnym dodatkiem może być mała piłka pilatesowa albo gumy oporowe, ale tylko jeśli już nie ma takich rzeczy. Wiesz, czy ona ćwiczy w domu na zwykłej macie, czy jeszcze niczego takiego nie kupiła?
K
KubaWieczorem
2026-06-16 12:40
Ja bym celował w coś do ćwiczeń w domu, np. porządną matę do pilatesu albo zestaw z małą piłką i gumami, bo to faktycznie się przydaje, a nie wygląda jak losowy gadżet. W tym budżecie da się już kupić coś sensownego, tylko dobrze zerknąć, czy mata nie jest zbyt cienka i śliska. Jeśli chodzi na zajęcia, fajnym dodatkiem mogą być też skarpetki antypoślizgowe, bo często są używane na sali. Wiesz, czy ona bardziej ćwiczy klasyczny pilates na macie, czy jakieś zajęcia na reformerach?
D
DariaZForum
2026-06-16 14:05
Zgadzam się z Kubą, sprzęt do domu ma tu chyba więcej sensu niż kolejny element stroju. Przy macie patrzyłbym głównie na grubość i przyczepność, bo przy pilatesie cienka albo ślizgająca się mata szybko zaczyna irytować. Mała piłka i gumy też są trafione, bo nie zajmują miejsca, a często pojawiają się w prostych zestawach ćwiczeń. W budżecie 200–300 zł da się spokojnie złożyć taki praktyczny komplet. Czy ona ćwiczy raczej na podłodze w domu, czy tylko powtarza krótkie treningi po zajęciach?
A
Anka_z_Osiedla
2026-06-16 17:23
W tym budżecie celowałbym raczej w coś do domowych ćwiczeń niż w ubrania, bo rozmiar i fason łatwo przestrzelić. Fajnym wyborem może być porządna mata do pilatesu, najlepiej trochę grubsza i antypoślizgowa, bo przy ćwiczeniach na podłodze robi dużą różnicę. Do tego ewentualnie mała piłka pilatesowa albo zestaw gum oporowych, ale bez przesady z całym pakietem gadżetów, jeśli dopiero zaczyna. Wiesz, czy ona ćwiczy w domu na zwykłej macie fitness, czy jeszcze w ogóle jej nie ma?
J
Jacek1979
2026-06-16 19:55
W tym budżecie poszedłbym raczej w coś do ćwiczeń w domu, bo na zajęciach sporo rzeczy bywa już na miejscu. Dobra mata do pilatesu albo jogi to chyba jeden z bardziej trafionych pomysłów, tylko lepiej wybrać grubszą i antypoślizgową, a nie najtańszą fitnessową piankę. Jeśli matę już ma, fajnym prezentem może być zestaw gum oporowych, mała piłka do pilatesu albo obręcz, bo to są rzeczy używane w wielu ćwiczeniach i nie zajmują pół mieszkania. Odpuściłbym za to ubrania, jeśli nie znasz dokładnie rozmiaru i stylu, bo tu łatwo przestrzelić. Dobrym kompromisem może być też voucher do sklepu sportowego, ale z dopiskiem, że to właśnie pod pilates, wtedy nie wygląda jak prezent „na odczep się”. Przy 200–300 zł da się już kupić matę naprawdę przyzwoitej jakości, więc nie będzie to przypadkowy gadżet. Wiesz może, czy ona ćwiczy na podłodze w domu na zwykłej macie, czy jeszcze nic takiego nie ma?
I
IzaOdKawy
2026-06-16 21:10
Jacek, z matą bym tylko uważał, bo do pilatesu nie zawsze im grubsza, tym lepsza, szczególnie jeśli ćwiczy też elementy wymagające stabilności. Może lepiej podpytać mimochodem, czy w domu ćwiczy na podłodze i czy obecna mata jej się ślizga?
O
OlaZKamienicy
2026-06-23 21:09
Ja bym celował w coś, co realnie przyda się też w domu, np. porządną matę do ćwiczeń albo mały zestaw akcesoriów typu piłka do pilatesu, gumy i skarpetki antypoślizgowe. W tym budżecie da się już kupić rzeczy lepszej jakości, a nie tylko „ładny gadżet”, który poleży w szafie. Jeśli chodzi na zajęcia w studiu, to mata może być mniej potrzebna, ale do ćwiczeń w domu już robi różnicę. Wiesz, czy ona częściej ćwiczy w domu, czy jednak głównie na zajęciach?