Szukam pomysłu na prezent dla dziewczyny, która od niedawna chodzi raz w tygodniu na zajęcia z ceramiki i bardzo się w to wkręciła. Na razie jest na etapie lepienia prostych kubków i misek, więc nie ma jeszcze własnych narzędzi ani większego doświadczenia. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i zależy mi na czymś praktycznym, ale nie chciałbym kupić czegoś zupełnie nietrafionego. Czy przy takim początku zabawy z ceramiką lepiej iść w coś związanego z samym lepieniem, czy raczej w prezent, który przyda się przy kolejnych warsztatach?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła chodzić na ceramikę i lepi pierwsze kubki (200–300 zł)?
R
RadekZKartka
2026-06-12 20:03
3 Komentarzy
Dyskusja (3)
Strona 1 z 1
M
MamaJanka
2026-06-12 22:02
Ja bym przy takim budżecie nie szedł od razu w drogie narzędzia, bo na początku człowiek sam jeszcze nie wie, co mu leży w ręce. U mnie dobrze sprawdził się mały zestaw podstawowych narzędzi do ceramiki plus porządny fartuch albo mata/torba na rzeczy, bo to faktycznie używa się od pierwszych zajęć. Fajnym pomysłem jest też voucher do sklepu ceramicznego albo na dodatkowe warsztaty, bo wtedy sama dobierze coś pod to, czego jej brakuje. Wiesz może, czy ona lepi tylko na zajęciach, czy zaczyna też coś dłubać w domu?
O
OlgaPodpowiada
2026-06-13 07:40
Fajny pomysł, tylko przy ceramice dużo zależy od tego, co już daje pracownia na zajęciach. Jeśli ona lepi tam raz w tygodniu, to może mieć dostęp do podstawowych narzędzi, fartucha czy szkliw, więc łatwo kupić coś, co będzie się dublować. Ja bym najpierw ustalił, czy bardziej kręci ją samo lepienie, zdobienie, czy może chce ćwiczyć też w domu między zajęciami. Wiesz, czy ta pracownia pozwala przynosić własne narzędzia albo glinę?
E
EdytaRadzi
2026-06-15 10:45
Zgadzam się z Olgą, przy ceramice łatwo kupić coś, co pracownia już zapewnia, więc zamiast całego zestawu narzędzi celowałbym raczej w coś uzupełniającego: porządny fartuch, notatnik na pomysły i szkliwa albo bon na dodatkowe zajęcia. Wiesz, czy ona bardziej lubi samo lepienie, czy już zaczyna się interesować zdobieniem?