Szukam pomysłu na prezent dla kobiety, która od kilku miesięcy regularnie biega po pracy i zapisała się na swój pierwszy bieg na 5 km. Ma już podstawowe buty i zwykły strój sportowy, ale widać, że zaczęła traktować to bardziej serio i lubi śledzić swoje postępy. Budżet chciałabym utrzymać w okolicach 200–300 zł, żeby prezent był praktyczny, ale nie przesadzony. Zależy mi na czymś, co faktycznie przyda się przy treningach, a nie będzie tylko gadżetem leżącym w szufladzie. Co sprawdza się na start? Czego lepiej unikać?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła biegać i przygotowuje się do pierwszych 5 km (200–300 zł)?
N
Natalia_z_Gdyni
2026-06-03 15:50
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
T
TomekNaLuzie
2026-06-03 16:23
Ja bym celował w coś do śledzenia biegania albo wygody na treningach. W tym budżecie może się udać jakaś prosta opaska sportowa z GPS/em, jeśli lubi patrzeć na tempo, dystans i postępy. Fajnym prezentem są też dobre słuchawki sportowe, takie które nie wypadają i nie boją się potu. Jeśli biega po pracy, to przydatna może być lekka lampka, odblaski albo kamizelka, bo wieczorami robi to sporą różnicę. Z bardziej „biegowych” rzeczy można pomyśleć o pasie na telefon i klucze albo dobrej bluzie/warstwie na chłodniejsze dni. Ja bym nie kupował butów ani mocno technicznej odzieży bez przymiarki, bo łatwo nie trafić. A ona biega raczej z telefonem, czy już myśli o zegarku/opasce?
D
DariaZForum
2026-06-04 08:05
Tomek dobrze kombinuje, u mnie przy pierwszych 5 km najbardziej sprawdziła się prosta opaska/zegarek do tempa i dystansu, bo daje sporą frajdę z patrzenia, że treningi faktycznie idą do przodu. Jeśli już biega z telefonem i słucha muzyki, to sportowe słuchawki też będą bardzo praktyczne, tylko wiesz może, czy bardziej kręcą ją statystyki czy komfort na treningu?
K
KlaudiaDoradza
2026-06-03 16:49
W tym budżecie celowałabym w prosty zegarek sportowy albo opaskę z GPS, jeśli lubi śledzić tempo, dystans i postępy bez biegania z telefonem w ręce. Fajnym prezentem będzie też pas biodrowy na telefon/klucze plus dobre skarpety biegowe, ale czy ona biega raczej z telefonem, czy chciałaby coś bardziej „samodzielnego”?
K
KubaWieczorem
2026-06-03 21:49
Zgadzam się z Klaudią, że jeśli ona lubi patrzeć na tempo i dystans, to prosty zegarek albo opaska sportowa może być trafiona, zwłaszcza przed pierwszą piątką. W budżecie 200–300 zł da się też złożyć fajny zestaw: lekki pas na telefon, porządne skarpety biegowe i może mała lampka/odblask, jeśli biega po pracy. Taki prezent nie jest przesadzony, a realnie poprawia komfort na treningach. Wiesz, czy ona częściej biega z telefonem, czy chciałaby się od niego uniezależnić?
K
KasiaPoPracy
2026-06-14 07:06
Zgadzam się z Klaudią, bo u mnie właśnie prosty zegarek najbardziej zmienił bieganie na początku. Nie chodziło nawet o bajery, tylko o to, że mogłam zerknąć na tempo i dystans bez wyciągania telefonu co chwilę. Jeśli ona już lubi patrzeć na postępy, to taki prezent raczej będzie używany, a nie odłożony do szuflady. Do tego pas na telefon albo dobre skarpety też są super, ale bardziej jako dodatek. Biega z telefonem w ręce czy ma go gdzie schować?
P
PawelOdRoweru
2026-06-03 18:50
A ona bardziej biega po mieście/asfalcie czy gdzieś po parkach i ścieżkach? Bo przy takim budżecie fajnie da się trafić w coś praktycznego, tylko zależy, czego jej teraz najbardziej brakuje: lepszego pasa na telefon, słuchawek, koszulki technicznej albo prostego gadżetu do mierzenia postępów. Jeśli lubi śledzić wyniki, to może coś z tej strony będzie bardziej trafione niż kolejny element stroju. Ma już zegarek sportowy albo korzysta tylko z aplikacji w telefonie?
I
IzaOdKawy
2026-06-04 08:22
Ja bym celował w zegarek/opaskę z GPS albo pas do mierzenia tętna, bo przy pierwszych 5 km fajnie widzieć tempo, dystans i postępy bez zgadywania. Jeśli już korzysta z telefonu do biegania, to może lepsze będą dobre skarpety biegowe, lekka nerka/pas na telefon i bon do sklepu sportowego?
M
MartaZNotatnika
2026-06-04 10:29
A ona biega raczej po mieście/asfalcie, czy gdzieś po parkach i ścieżkach? Bo przy takim budżecie można już trafić coś naprawdę sensownego, ale dużo zależy od tego, czego jej teraz najbardziej brakuje. Jeśli lubi śledzić postępy, to może jakiś prosty zegarek sportowy albo opaska, ale tylko jeśli jeszcze nie korzysta z telefonu i aplikacji. Fajnym pomysłem może być też dobra nerka/pas do biegania, lekka kamizelka odblaskowa albo porządna koszulka techniczna, bo takie rzeczy szybko robią różnicę przy regularnym bieganiu. Z prezentów mniej oczywistych pomyślałbym też o voucherze do sklepu biegowego, jeśli nie masz pewności co do rozmiaru czy preferencji. Przy pierwszych 5 km nie trzeba jeszcze kupować nic bardzo specjalistycznego, więc lepiej celować w coś wygodnego i praktycznego na codzienne treningi. Ma już jakiś zegarek/opaskę do mierzenia biegu?
A
Anka_z_Osiedla
2026-06-05 08:30
Może jakiś prosty zegarek sportowy albo opaska z GPS, jeśli jeszcze nie ma nic do mierzenia dystansu i tempa. Przy pierwszych 5 km to potrafi dać dużo frajdy, bo od razu widać postępy i łatwiej się motywować. W budżecie 200–300 zł da się też znaleźć fajne słuchawki sportowe, najlepiej takie, które dobrze siedzą w uchu i nie wypadają podczas biegu. Ja bym jeszcze pomyślał o porządnej koszulce technicznej albo lekkiej kamizelce odblaskowej, jeśli biega po pracy i często już po zmroku. Taki prezent jest praktyczny, ale nie wygląda jak przesadna inwestycja w czyjeś hobby. Unikałbym raczej kupowania butów, bo tu łatwo nie trafić z modelem albo rozmiarem. Ona biega bardziej z muzyką, czy lubi śledzić tempo i dystans?
S
SylwiaLubiProsto
2026-06-15 12:20
Tylko ostrożnie z kupowaniem ubrań albo butów do biegania na prezent, bo tu rozmiar i wygoda potrafią mocno rozczarować. Może lepszy byłby prosty zegarek/opaska do śledzenia tempa albo karta podarunkowa do sklepu biegowego, skoro lubi obserwować postępy?