Szukam prezentu dla dziewczyny, która od kilku miesięcy wkręciła się w szycie na maszynie i naprawdę regularnie to robi. Ma już prostą maszynę w domu, skończyła kurs dla początkujących i uszyła sobie już torbę oraz pierwsze krótkie spodenki do spania. Chciałabym kupić jej coś w budżecie 200–300 zł, ale takiego, co faktycznie ją ucieszy i nie będzie przypadkowym gadżetem. Nie siedzę w tym temacie, więc trudno mi ocenić, co na tym etapie jest już przydatne, a co jeszcze za wcześnie. Co waszym zdaniem byłoby trafionym prezentem dla osoby, która dopiero się rozkręca, ale szyje już 2–3 razy w tygodniu?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła szyć na maszynie i szyje już pierwsze ubrania (200–300 zł)?
O
OlgaOdDetali
2026-05-19 15:18
4 Komentarzy
Dyskusja (4)
Strona 1 z 1
J
Jacek1979
2026-05-19 15:49
Ja bym poszła w porządny zestaw materiałów i dodatków do szycia, czyli fajne tkaniny, nici, igły do różnych materiałów, kredę, nożyk krążkowy albo porządne nożyczki krawieckie, bo to są rzeczy, które przy regularnym szyciu naprawdę schodzą i cieszą bardziej niż przypadkowy gadżet. Jeśli wolisz coś bardziej „prezentowego”, to super opcją bywa też bon do dobrego sklepu z tkaninami, bo wtedy sama wybierze pod swoje kolejne projekty — wiesz może, czy bardziej kręci ją szycie ubrań czy raczej dodatków?
I
IzaOdKawy
2026-06-01 11:11
Też bym poszła w tym kierunku, tylko zamiast losowych materiałów wybrała porządne nożyczki krawieckie albo nożyk krążkowy z matą, bo to rzeczy, które przy szyciu ubrań naprawdę robią różnicę i mieszczą się w tym budżecie. Wiesz może, czy szyje bardziej z bawełny i dresówki, czy już próbuje trudniejszych tkanin?
K
KasiaPoPracy
2026-05-20 17:55
Ja bym poszła w coś, co naprawdę zużywa się przy szyciu, a nie stoi potem w szufladzie. U mnie super sprawdził się prezent w postaci porządnych nożyc krawieckich albo maty do cięcia z nożem krążkowym, bo to od razu robi różnicę przy wykrojach i cięciu materiału. Fajnym pomysłem jest też większy zestaw akcesoriów: dobre szpilki, klipsy, zapas igieł do różnych tkanin, miarka, prujka i kreda krawiecka, tylko lepiej wybrać coś lepszej jakości niż najtańsze marketowe komplety. Jeśli szyje już ubrania, to może ją też ucieszyć bon do sklepu z tkaninami, bo wtedy sama wybierze sobie materiał na kolejne projekty i to zwykle daje sporo frajdy. Ja osobiście najbardziej cieszyłam się właśnie z rzeczy, których sama szkoda mi było kupić „lepszych”, choć używałam ich cały czas. W budżecie 200–300 zł da się też spokojnie złożyć taki sensowny zestaw zamiast jednego gadżetu. Jeśli chcesz, mogę Ci podpowiedzieć konkretnie, co bym wrzuciła do takiego zestawu za około 250 zł.
P
Piotrek78
2026-05-29 20:33
Też bym szła w tym kierunku, bo takie rzeczy naprawdę potem są w ciągłym użyciu, a nie tylko ładnie wyglądają na prezent. Dobre nożyce albo mata z nożem krążkowym to już taki poziom wyżej i przy pierwszych ubraniach serio czuć różnicę. Jak chcesz coś bardziej „prezentowego”, to można jeszcze dorzucić porządny zestaw nici albo kilka lepszych akcesoriów do krojenia. Wiesz może, czy ona ma już porządne nożyce do materiału?