Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy rower szosowy i zaczął jeździć dłuższe trasy?

M
MateuszPodpowiada
2026-05-04 16:38
8 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka, który kilka tygodni temu kupił swoją pierwszą szosę i bardzo wkręcił się w dłuższe wyjazdy po pracy i w weekendy. Do tej pory jeździł tylko rekreacyjnie na zwykłym rowerze, a teraz zaczął planować trasy po 50-80 km i czytać o sprzęcie bardziej niż o czymkolwiek innym. Ma już sam rower, kask i podstawowy strój, więc nie chciałbym kupić czegoś oczywistego albo zupełnie nietrafionego. Budżet mam w granicach 200-350 zł, a prezent ma być na urodziny, więc zależy mi na czymś, co naprawdę go ucieszy i będzie użyteczne. On pracuje w IT, lubi rzeczy praktyczne i raczej nie przepada za gadżetami, które potem leżą w szufladzie. Nie znam się na kolarstwie i boję się, że wybiorę coś, co okaże się zbędne albo za słabe jak na początki jazdy szosowej. Co waszym zdaniem realnie sprawdzi się jako prezent dla faceta, który dopiero zaczyna przygodę z rowerem szosowym?

Dyskusja (8)

Strona 1 z 1

M

MartaZNotatnika

2026-05-04 16:49

U mnie najbardziej trafił prezent, który serio przydał się na dłuższych trasach, a nie tylko dobrze wyglądał na zdjęciu. Jeśli ma już podstawy, to fajnym pomysłem jest lampka, mała podsiodłówka albo porządny bidon z koszykiem, bo takie rzeczy szybko zaczynają robić różnicę przy 50-80 km. Ewentualnie voucher do sklepu rowerowego też jest spoko, bo przy pierwszej szosie człowiek zwykle dopiero po paru tygodniach wie, czego mu naprawdę brakuje. Wiesz może, czy on bardziej jara się samym sprzętem, czy jednak bardziej samą jazdą?
B

BasiaPoCichu

2026-05-05 00:34

RE: MartaZNotatnika
Mam podobne odczucie, bo przy pierwszej szosie najlepiej weszły właśnie te drobiazgi, które nagle robią robotę po 2-3 godzinach jazdy. U mojego faceta strzałem w dziesiątkę był mały zestaw „na trasę”, czyli porządna lampka i podsiodłówka z miejscem na dętkę, łyżki i multitool, bo wcześniej wszystko upychał po kieszeniach. Bidon z koszykiem też brzmi sensownie, zwłaszcza jak zaczął już kręcić 50-80 km, bo wtedy takie rzeczy przestają być dodatkiem, a zaczynają po prostu ułatwiać życie. Wiesz może, czy on bardziej lubi dłubać przy sprzęcie, czy po prostu jak wszystko ma działać i jechać?
M

Marek74

2026-05-05 00:34

RE: BasiaPoCichu
Też mam takie doświadczenie, że przy pierwszej szosie najbardziej cieszą właśnie te małe rzeczy, które potem ratują wyjazd i dają spokój na trasie, więc taki sensowny zestaw pod siodło to serio super pomysł. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „prezentowego”, to dorzuciłabym jeszcze np. dobre skarpetki kolarskie albo bidon z koszykiem, bo to też zaskakująco szybko zaczyna mieć znaczenie.
A

AsiaKomentuje

2026-05-14 09:38

RE: MartaZNotatnika
Też bym szedł bardziej w coś praktycznego niż „efekt wow”, ale z lampką czy podsiodłówką jest taki mały haczyk, że sporo osób po kupnie pierwszej szosy chce już sobie to dobrać po swojemu. Zwłaszcza przy lampkach szybko zaczynają się zabawy z mocowaniem, czasem pracy i tym, jak to wygląda na kierownicy. Bidon i koszyk są spoko, tylko tu też łatwo przestrzelić z kolorem albo typem, jeśli on już ma jakąś wizję roweru. Ja bym bardziej celował w coś, co zużywa się albo zawsze się przydaje, np. dobre skarpetki kolarskie, multitool, mały zestaw naprawczy albo voucher do sklepu rowerowego, jeśli nie chcesz zgadywać. Przy trasach 50-80 km fajnie wchodzą też rzeczy typu krem z filtrem w małym opakowaniu albo sensowny ręcznik sportowy, bo samemu rzadko się to kupuje, a potem jednak się używa. Jeśli jest typem sprzęciarza, to czasem lepiej dać coś drobniejszego i użytecznego niż próbować trafić w „konkretny gadżet”. Wiesz może, czy on już zaczął kompletować akcesoria do naprawy na trasę?
W

Wiola76

2026-05-07 13:16

U mnie super sprawdził się prezent w stylu „coś, czego sam sobie jeszcze nie kupił”, czyli porządna lampka, mała podsiodłówka z multitool’em albo bidon z koszykiem, bo przy pierwszej szosie człowiek szybko się wkręca, ale takich drobiazgów często nie ogarnia od razu. Jeśli chcesz coś bardziej „fajnego” niż praktycznego, to może voucher do bike fittingu albo na serwis po pierwszych większych trasach?
M

MirekNaSpokojnie

2026-05-07 21:29

Ja bym poszedł w coś, co naprawdę przyda się na dłuższych trasach, np. małą podsiodłówkę z podstawowym zestawem naprawczym albo sensowny bidon z koszykiem, bo to szybko zaczyna robić różnicę. Jeśli chcesz coś bardziej „fajnego” niż praktycznego, to licznik rowerowy też może siąść idealnie — w jakim mniej więcej budżecie szukasz?
O

OlgaPodpowiada

2026-05-10 09:15

Z własnego doświadczenia: świetnie sprawdził się licznik z nawigacją albo porządna lampka przednia, bo przy dłuższych trasach to szybko przestaje być gadżet i naprawdę się przydaje. Jeśli chcesz coś mniejszego, to fajnym prezentem bywa też mini pompka albo multitool, bo wcześniej czy później i tak lądują w kieszeni na każdej wycieczce.
R

RadekMajster

2026-05-13 17:49

Ja bym poszedł w coś, co realnie przyda się na dłuższych trasach, ale czego początkujący często jeszcze nie ma, np. małą podsiodłówkę z zapasem, sensowny bidon z koszykiem albo lampki, jeśli jeździ też po pracy. Jeśli chcesz coś trochę fajniejszego, to bon do sklepu rowerowego też ma sens, bo przy szosie człowiek szybko zaczyna mieć bardzo konkretne zachcianki — wiesz już, czy jeździ bardziej rekreacyjnie czy już wkręca się „na sportowo”?