Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął warzyć piwo w domu i robi pierwsze warki?

A
AnkaDIY
2026-05-01 19:38
9 Komentarzy
Szukam prezentu dla faceta, który od kilku miesięcy wkręcił się w domowe warzenie piwa i właśnie kończy swoje pierwsze dwie warki. Na co dzień pracuje jako automatyk, a po godzinach czyta fora, porównuje sprzęt i testuje różne style, ale nadal jest raczej na początku niż na etapie zaawansowanym. Część podstawowych rzeczy już ma, bo kupił sobie fermentor, kapslownicę i kilka drobiazgów, więc nie chcę wziąć czegoś oczywistego albo zdublować. Budżet mam mniej więcej 200-350 zł i zależy mi, żeby to był prezent praktyczny, a nie tylko śmieszny gadżet do postawienia na półce. Mieszka w bloku, więc odpadają duże rzeczy, które zajmują dużo miejsca albo wymagają osobnego kąta w piwnicy czy garażu. Dodatkowo prowadzi jednoosobową działalność i zwykle docenia rzeczy, które są sensowne, porządnie wykonane i faktycznie się przydają. Co w takiej sytuacji byłoby dobrym prezentem dla faceta, który dopiero rozkręca się z warzeniem piwa w domu?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

M

Magda1989

2026-05-01 21:04

Ja bym poszedł w coś, co faktycznie przyda mu się przy kolejnych warkach, ale nie dubluje podstaw: fajnym prezentem bywa porządny termometr, cylinder z menzurką do pomiarów albo zestaw ciekawszych surowców do konkretnego stylu, który chce uwarzyć. Jeśli lubi też stronę „techniczną”, to dobrze siadają drobiazgi poprawiające kontrolę procesu, tylko wiesz może, czy bardziej kręci go samo warzenie czy już ulepszanie sprzętu?
P

Piotrek78

2026-05-01 21:04

RE: Magda1989
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy początkującej osobie najłatwiej trafić czymś, co od razu wejdzie do użycia przy następnych warkach. Jeśli on ma taką techniczną zajawkę, to pewnie bardziej ucieszy go jakiś sensowny gadżet pomiarowy albo coś, co pozwoli mu pobawić się parametrami, niż kolejny „ogólny” zestaw. Z drugiej strony dobrze by było wiedzieć, czy bardziej kręci go sam proces i sprzęt, czy jednak kombinowanie ze smakami i stylami. Wiesz może, co najbardziej go teraz w tym warzeniu wciągnęło?
M

MamaJanka

2026-05-04 12:00

RE: Piotrek78
Trochę tak, ale z tym „gadżetem pomiarowym” przy początkującym bym jednak uważał. Sporo takich rzeczy brzmi fajnie dla kogoś technicznego, a potem leży, bo na etapie pierwszych warek i tak część sprzętu dobiera się już pod własny sposób warzenia. Jeśli on dopiero kończy drugą warkę, to łatwiej przestrzelić z czymś bardziej specjalistycznym niż z czymś, co faktycznie uprości mu kolejne podejścia. Automatyk pewnie doceni liczby i parametry, tylko to nie zawsze znaczy, że ucieszy go kolejny miernik. Czasem lepiej trafia coś prostszego, ale porządnego jakościowo, niż „sprytne” akcesorium kupione trochę na siłę. No i przy piwowarstwie domowym jest ten problem, że początkujący często sami chcą wybrać sobie konkretny model sprzętu po przeczytaniu połowy internetu. Ja bym bardziej patrzył w stronę czegoś używalnego, ale bez wchodzenia mu za mocno w jego własne wybory sprzętowe. Wiesz może, czy on już robi piwo z gotowych zestawów, czy składa receptury bardziej samodzielnie?
R

RadekMajster

2026-05-01 21:54

Jeśli podstawy już ma, to fajnym prezentem często wychodzi coś, czego sam sobie jeszcze nie kupił, np. porządny termometr, chłodnica do brzeczki albo zestaw surowców pod styl, który akurat chce uwarzyć. Jak lubi porównywać sprzęt i trochę technicznie do tego podchodzi, to trafiony może też być refraktometr albo porządny środek do dezynfekcji w większym opakowaniu.
E

Ewela83

2026-05-02 07:57

U mnie najlepiej sprawdził się prezent w stylu czegoś, czego sam sobie jeszcze „szkoda kupić”, np. porządny termometr, mieszadło magnetyczne albo fajny zestaw surowców do stylu, którego jeszcze nie robił, bo przy pierwszych warkach to daje chyba najwięcej frajdy. Jeśli lubi bardziej sprzęt niż gadżety, to może celowałabym właśnie w coś do następnego kroku, a nie kolejną ogólną pierdołę.
E

EdytaRadzi

2026-05-02 11:08

RE: Ewela83
Też bym szedł w coś z kategorii „sam by odłożył na później”, bo początkujący piwowarzy zwykle kupują tylko absolutną podstawę, a porządniejszy sprzęt robi już sporą różnicę w komforcie. Dobry termometr albo mieszadło to naprawdę trafiony trop, szczególnie jeśli lubi ogarniać wszystko dokładnie i bawić się parametrami. Fajnym pomysłem jest też refraktometr albo chłodnica, jeśli jeszcze jej nie ma, bo to są rzeczy, które szybko przestają być fanaberią i zaczynają cieszyć przy każdej warce. Zestaw surowców pod styl, którego jeszcze nie robił, też brzmi super, bo daje frajdę z eksperymentu, a nie dokłada kolejnego „gadżetu do szuflady”. Jak ktoś siedzi technicznie w takich tematach, to często jarają go też drobiazgi, które poprawiają cały proces, a nie tylko efekt końcowy. Ja bym tylko unikał kupowania czegoś bardzo specyficznego w ciemno, bo przy tym hobby łatwo trafić nie w ten system albo nie ten rozmiar. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej pod budżet, np. do 100, 200 albo 300 zł?
C

CelinaOdpowiada

Jeśli podstawy już ma, to celowałbym w coś, co faktycznie ułatwi kolejne warki albo da mu więcej frajdy z zabawy stylami. Fajnym prezentem bywa porządny termometr, areometr z menzurką, mieszadło do natleniania albo zapas lepszych surowców do konkretnego stylu, który chce uwarzyć. Jeśli lubi porównywać sprzęt, to może też ucieszyć się z chłodnicy zanurzeniowej albo porządnych butelek z zamknięciem pałąkowym, bo to już czuć jako krok wyżej niż startowy zestaw. Wiesz może, czy bardziej kręci go sam proces warzenia, czy później eksperymentowanie ze smakiem?
K

KubaWieczorem

Ja bym poszedł w coś, co faktycznie przyda mu się przy kolejnych warkach, ale nie dubluje podstaw, na przykład porządny termometr, cylinder z menzurką do pomiarów albo jakiś fajny zestaw surowców do stylu, którego jeszcze nie robił. Jeśli lubi dłubać i porównywać sprzęt, to może też ucieszyć się z czegoś bardziej „technicznego”, jak mieszadło magnetyczne albo refraktometr, bo to już brzmi jak zabawka dla automatyka i piwowara w jednym. Ewentualnie spoko opcją jest po prostu bon do sklepu piwowarskiego, bo początkujący często już mają swoje konkretne typy i wtedy nic się nie zmarnuje. Wiesz może, czy bardziej kręci go samo warzenie, czy już też bawienie się w pomiary i dopieszczanie procesu?
R

Renata38

2026-05-12 11:50

Ja bym poszedł w coś, co faktycznie zużyje przy kolejnych warkach, a nie będzie stało na półce. Fajnym prezentem może być zestaw dobrych surowców do konkretnego stylu albo porządny termometr czy menzurka z cylindrem, jeśli jeszcze tego nie ma. Jeśli lubi porównywać sprzęt i się wkręca technicznie, to taki praktyczny gadżet zwykle cieszy bardziej niż „śmieszny” prezent. Wiesz może, w jakie style najbardziej celuje?