Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła robić biżuterię handmade i sprzedaje pierwsze rzeczy na Instagramie (200–300 zł)?

P
PaulinaPodpowie
2026-05-01 18:32
4 Komentarzy
Szukam prezentu dla dziewczyny, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w robienie biżuterii handmade i naprawdę traktuje to już więcej niż tylko jako chwilowe hobby. Na razie tworzy głównie kolczyki i bransoletki z koralików, stali chirurgicznej i drobnych zawieszek, a ostatnio założyła też profil na Instagramie, gdzie pokazuje swoje prace. Ma już podstawowe narzędzia i materiały, więc nie chcę kupić czegoś oczywistego albo zdublować rzeczy, które już ma. Budżet mam w granicach 200–300 zł i zależy mi na czymś, co będzie pasowało do tego etapu, kiedy ktoś rozwija pasję i zaczyna myśleć o pierwszej sprzedaży. Dodatkowo wiem, że za kilka tygodni wybiera się na swój pierwszy mały kiermasz lokalny, więc prezent mógłby być związany też z tym krokiem. Nie chciałbym iść w banalne kosmetyki czy biżuterię „dla niej”, skoro sama robi takie rzeczy i ma już dość konkretny gust. Co w takiej sytuacji byłoby trafionym prezentem dla osoby, która rozwija się w rękodziele i coraz poważniej do niego podchodzi?

Dyskusja (4)

Strona 1 z 1

A

AsiaKomentuje

2026-05-01 21:12

Jeśli ma już podstawy, to ja bym celował bardziej w coś, co ułatwi jej rozwijanie tego w bardziej „małą markę” niż kolejne zwykłe koraliki. W budżecie 200–300 zł fajnie może wypaść porządny organizer na elementy, lepsze szczypce albo zestaw bardziej jakościowych półfabrykatów, których sama sobie jeszcze szkoda kupić. Dobrym tropem jest też mała lampka do zdjęć albo proste tło do fotografowania biżuterii, bo przy Instagramie to naprawdę robi różnicę. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej osobisty, możesz pomyśleć o pieczątce z nazwą profilu, kartonikach do pakowania albo naklejkach do paczek. To niby drobiazgi, ale przy pierwszych sprzedażach potrafią dać dużo frajdy. Ewentualnie karta podarunkowa do sklepu z materiałami też nie brzmi źle, jeśli boisz się, że nie trafisz w styl. Ona bardziej jara się samym tworzeniem czy już bardziej stroną sprzedażowo-wizerunkową?
R

RadekMajster

2026-05-08 23:14

RE: AsiaKomentuje
Też bym szedł bardziej w stronę czegoś, co pomoże jej wejść poziom wyżej, a nie tylko dorzuci kolejne materiały do pudełka. W tym budżecie fajnie wypada np. porządny organizer i do tego lepsze szczypce albo kilka naprawdę ładnych, bardziej premium półfabrykatów, z których zrobi coś „pod siebie” i pod sprzedaż. Jeśli działa już na Instagramie, to nawet proste tło do zdjęć, mała lampka albo estetyczne pudełeczka do pakowania też mogą być strzałem w dziesiątkę, bo to od razu przydaje się przy budowaniu marki. Bardziej chcesz iść w coś praktycznego do pracy czy bardziej w oprawę sprzedaży?
O

OlgaPodpowiada

2026-05-02 08:50

U mnie najlepiej sprawdził się prezent, który nie dublował materiałów, tylko ułatwiał ogarnianie całości, więc celowałbym w coś typu porządny organizer na półprodukty albo estetyczne pudełka do pakowania zamówień. Jeśli już wrzuca rzeczy na Instagram, fajnym pomysłem jest też małe tło do zdjęć, podstawka do ekspozycji kolczyków albo prosta lampka do robienia lepszych fotek, bo to serio robi różnicę. W budżecie 200–300 zł da się też znaleźć solidniejszą zaciskarkę albo lepsze szczypce, jeśli teraz działa na takich bardziej podstawowych. Bardziej kręci ją samo tworzenie czy już to „opakowanie” i pokazywanie biżuterii?
M

Magda1989

2026-05-07 08:48

Ja bym szedł bardziej w coś, co ułatwi jej rozwijanie tego mini-biznesu, a nie w kolejne koraliki na chybił trafił. W budżecie 200–300 zł fajnie może wypaść np. mały zestaw do robienia lepszych zdjęć na Insta: lampka, tło do zdjęć albo estetyczny organizer na półfabrykaty i gotowe prace. Dobrym pomysłem bywa też bon do sklepu z porządniejszymi materiałami, bo wtedy sama wybierze rzeczy pod swój styl i projekty. Wiesz może, czy bardziej jara ją samo tworzenie, czy już bardziej rozwijanie sprzedaży i profilu?