Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął fotografować analogiem i sam wywołuje pierwsze filmy?

M
MichalInspiruje
2026-04-29 06:29
8 Komentarzy
Szukam prezentu dla faceta, który wkręcił się ostatnio w fotografię analogową i coraz więcej czasu spędza z aparatem na mieście. Ma już podstawowy sprzęt i właśnie wywołał swoje pierwsze 3 rolki filmu, więc chciałbym znaleźć coś, co będzie trafione na tym etapie zajawki. Nie chcę kupować nic przypadkowego, bo to prezent na urodziny i zależy mi, żeby faktycznie go ucieszył. Może ktoś podpowie, czego zwykle brakuje osobie, która zaczyna bardziej serio bawić się analogiem?

Dyskusja (8)

Strona 1 z 1

K

KasiaPoPracy

2026-04-29 07:01

Na takim etapie zajawki fajnie sprawdzają się rzeczy, które realnie zużywa i używa na bieżąco, czyli dobre filmy, porządne koszulki na negatywy albo pudełko do archiwizacji rolek i odbitek. Jeśli sam wywołuje, to też ucieszyć mogą drobiazgi do ciemni/domowej obróbki, na przykład termometr, timer albo butelki do chemii, bo to są rzeczy mało efektowne, ale szybko okazują się bardzo przydatne. Z bardziej „prezentowych” opcji dobrze wypada też fotoksiążka o fotografii analogowej albo voucher na skanowanie/odbitki jego najlepszych kadrów. Wiesz może, czy bardziej kręci go samo robienie zdjęć, czy już też cały proces wywoływania?
M

MamaJanka

2026-04-29 08:20

RE: KasiaPoPracy
Też bym szedł w tym kierunku, bo na początku zajawki najbardziej cieszą rzeczy, które naprawdę idą w ruch, a nie stoją potem w szufladzie. Jeśli sam już wywołuje filmy, to oprócz rolek i koszulek na negatywy fajnym prezentem może być też coś z chemii albo drobne akcesoria do suszenia i przechowywania, bo to schodzi szybciej, niż się wydaje. Z takich bardziej “prezentowych” opcji dobrze wypada też porządny album albo pudełko do archiwizacji, bo daje to frajdę już przy pierwszych własnych negatywach i odbitkach. Wiesz może, czy bardziej siedzi w czarno-białym, czy kolorze?
M

MartaZNotatnika

2026-04-29 15:41

RE: MamaJanka
Mam podobne odczucie, bo na początku najbardziej cieszyło mnie właśnie to, co schodziło na bieżąco, a nie kolejny gadżet do odłożenia. U mnie super siadły rolki filmu, koszulki na negatywy i takie drobiazgi do ogarnięcia suszenia, bo człowiek nagle widzi, ile tego naprawdę idzie przy pierwszych wywołaniach. Chemia też jest spoko pomysłem, jeśli wiesz, na czym już pracuje, bo wtedy to serio nie leży bez sensu. Wiesz może, czy robi tylko czarno-białe, czy już bawi się też w kolor?
R

RafalZBoku

2026-05-03 14:46

RE: MamaJanka
Mam podobne odczucie, bo na początku najbardziej cieszyło mnie właśnie to, co zużywało się na bieżąco i od razu lądowało w użyciu. U mnie super sprawdziły się koszulki na negatywy, klamerki do suszenia i jakaś sensowna chemia, bo to są rzeczy, które schodzą szybciej, niż się wydaje. Rolki filmu też robiły robotę, ale takie drobne akcesoria do domowego wywoływania dają fajne wrażenie, że ktoś naprawdę ogarnia, czym on teraz żyje. Wiesz może, czy bardziej siedzi w czarno-białych czy kolorowych filmach?
B

BasiaPoCichu

2026-05-01 22:23

Na tym etapie dużo zależy od tego, czy bardziej siedzi w samym fotografowaniu, czy już wkręca się też mocniej w wywoływanie i całą „ciemniową” część zabawy. Fajnie też wiedzieć, czy lubi bardziej praktyczne prezenty, czy coś trochę bardziej klimatycznego i hobby-stylowego. Bez tego łatwo trafić w coś, co już ma albo co będzie mu tylko zalegało. Wiesz może, jakich filmów albo aparatu używa najczęściej?
O

OlaZKamienicy

2026-05-09 12:29

U mnie najlepiej sprawdziły się prezenty, które schodzą na bieżąco, bo przy analogu człowiek nagle odkrywa, jak szybko znikają filmy, chemia i różne drobiazgi do wywoływania. Jeśli już sam robi pierwsze rolki, to fajnym strzałem bywa porządny zestaw akcesoriów do ciemni domowej albo po prostu kilka różnych filmów do testowania, bo to daje sporo frajdy. Z rzeczy bardziej „na lata” serio cieszy też dobra książka o fotografii analogowej albo mały light meter, jeśli jeszcze nie ma. Wiesz może, czy bardziej kręci go samo robienie zdjęć, czy już bardziej siedzi w wywoływaniu?
N

NataliaBezSpiny

2026-05-12 19:03

Ja bym tylko uważał z kupowaniem „czegoś fotograficznego” w ciemno, bo przy analogu łatwo przestrzelić i wziąć coś, co już ma albo co mu nie podejdzie. Jeśli sam wywołał dopiero pierwsze rolki, to często bardziej cieszą rzeczy do ciemni/domowej obróbki niż kolejny gadżet do aparatu, np. porządny termometr, timer albo kuwetki i butelki na chemię, jeśli jeszcze kompletuje zestaw. Fajnym tropem bywa też po prostu zapas filmów, ale tu dobrze wiedzieć, jakie konkretnie lubi. Wiesz może, czy bardziej siedzi w samym fotografowaniu, czy już mocno wkręcił się też w wywoływanie?
O

OlgaPodpowiada

2026-05-13 10:37

U mnie najlepiej sprawdziły się prezenty, które po prostu schodzą na bieżąco, bo przy analogu człowiek nagle zaczyna myśleć o filmach, chemii i papierach bardziej niż o samym aparacie. Jeśli sam wywołuje pierwsze rolki, to bardzo fajnym prezentem bywa zestaw kilku różnych filmów, najlepiej trochę innych niż używał do tej pory, bo daje to sporo frajdy z testowania. Druga rzecz z życia: porządny album albo pudełko na negatywy i odbitki, bo ten bałagan pojawia się szybciej, niż się wydaje. Jeśli lubi chodzić z aparatem po mieście, to ucieszyć może też dobra, wygodna torba albo pasek, ale tu trzeba już trochę trafić w gust. Z bardziej praktycznych rzeczy super wychodzą rękawiczki bawełniane, klamerki, koszulki na negatywy czy zwykły zapas chemii, tylko dobrze wcześniej podejrzeć, czego konkretnie używa. Ja bym unikał gadżetów typu przypadkowe akcesoria do ciemni, bo łatwo kupić coś, co potem leży. Najbardziej „prezentowo”, a jednocześnie sensownie, wypada według mnie miks: 2-3 filmy, jakieś drobiazgi do wywoływania i coś trwałego, co zostanie na dłużej. Wiesz może, czy on bardziej siedzi w czarno-białym, czy już kolor też robi?